Hogyan lehet megoldani

Macibaby képe

Az az igazság, hogy egy olyan oldalt hozok létre, amin a blogomon kívül van egy fórum, és azt is szeretném jól beállítani, de nem igen értek hozzá. Tudok phpben programozni, és van webes programozói alapismeretem, de kis segítséget bárkitől szívesen fogadok, hogy tanulhassak és ezálltal lehessek tapasztaltabb.

Ha valakit érdekel a jelenleg elérhető része oldalamnak látogasson el

oldalamra

Drupal verzió: 
Fórum: 
Macibaby képe

oldalam címe

Azt látom, hogy itt sem jeleníti meg a redszer az összefoglaló részbe írt dolgokat. A kérdésem részben erre vonatkozott, de akkor most ide írom le ismét kicsit kiegészítve.

Hogyan lehet megoldani, hogy az oldalon blogszerűen jelenjenek meg a cikkek és hogyan lehet megoldani, hogy az összefoglalóba írt részek jelenjenek meg elöbb, ne a törzsbe írtak, illetve, hogy lehet beállítani a fórumnál, hogy a megadott linket, ne az oldalon belül keresse, hanem önálló linknek kezelje a rendszer.

Most kezdtem ismerkedni a drupallal és jobban tetszik, mint a bonyolultabb joomla.
Letöltöttem pár modult is a rendszerhez, majd ahogy haladok a tanulásában úgy egyre jobban lesznek dolgok, amiket majd biztos meg akarok majd oldani és a segítséget bárkitől szívesen fogadom.

0
0

A mosoly egy olyan gesztus, amivel bűntetlenül garázdálkodhatunk mások boldogságában, és közben a sajátunkat is emeljük.

Sk8erPeter képe

"a segítséget bárkitől szívesen fogadom"

Remek hír, hogy nem határozod meg, kik segíthetnek neked. }:-D (most ez egy gonosz smiley akart lenni :D)

Először a felhasználóneveden hidaltam le egy kicsit (bocs), aztán a kérdéseid sorától kezdett kicsit szétmenni a fejem, mert nem tudtam a végére kihámozni, hogy "most akkor mi van?"

"Hogyan lehet megoldani, hogy az oldalon blogszerűen jelenjenek meg a cikkek és hogyan lehet megoldani, hogy az összefoglalóba írt részek jelenjenek meg elöbb, ne a törzsbe írtak, illetve, hogy lehet beállítani a fórumnál, hogy a megadott linket, ne az oldalon belül keresse, hanem önálló linknek kezelje a rendszer."

Ezt az egy mondatot 3 külön kérdésre szét lehetett volna bontani.
Tisztázni kellenem, mit értesz "blogszerű" megjelenés alatt.
Az összefoglaló nézetbe írtak a bevezető (teaser) nézetben jelennek meg (lásd például az alapértelmezett kezdőlapon való megjelenést, a /node címen). Olyat is lehet művelni például CKEditorral tök kényelmesen, hogy beraksz simán a hosszú szövegbe egy "Drupal break"-et a hozzá tartozó megfelelő pluginnel, és ennek segítségével a hosszú szövegben meg tudod határozni, mi legyen a bevezető duma. A teljes megjelenítésben pedig értelemszerűen a teljes szöveget fogod kapni. De kicsit pontosítanod kéne, mit szeretnél pontosan.
A "megadott linket" hogyan "adod meg"? Például ha abszolút címet adsz meg hivatkozásként, a teljes http://example.com formában, akkor eleve külső hivatkozás lesz belőle...

Jól döntöttél egyébként, hogy a Drupalt választottad. De ahhoz, hogy egy kicsit felgyorsítsd a tanulási folyamatodat, javaslom, hogy olvasgasd Nagy Gusztáv nagyon érthető, jól összeszedett könyvét a Drupal 7-ről:
http://nagygusztav.hu/drupal-7-alapismeretek
Letöltheted PDF-formátumban.
Eközben pedig folyamatosan próbálgasd is ki, amit elolvastál.
A legtöbb, kezdőkben egyből felmerülő kérdésre biztosan választ kapsz a könyvben.

2
0
Macibaby képe

Szia,

nem vagyok az a fajta ember, aki megsérdődik egykönnyen.
Azt szeretném elérni, hogy van egy statikus címoldalam, mellette van egy rólam szóló oldal, és melette lenne egy blog, meg amolyan kérdezz-felek oldal. A blogon és a kérdezz-felek oldalon is lenne egy statikus rész, és utána jelennének meg a cikkek. Ezt hogyan lehet megoldani?

A Gusztáv könyvét elolvastam, elég jó kis összeállítás és igen sok kérdésre választ ad a kezdeti lépésekhez.

A rossz link, meg nem az én hibámból lett rossz, csak a rendszer nem úgy értelmezte a linket, ahogy egy linket alapból kellene, hanem relatív elérésíutat készített belőle. Sok rendszerben már nem kell a http:// karakterláncot a címhez adni, hogy a link külső link hivatkozás legyen, hanem alapjában véve ezt készít belőle, de amint rá jöttem, és szerkeszteni akartam volna a dolgot, nem tudtam megtenni, ezért küldtem másik hozzászólást.

0
0

A mosoly egy olyan gesztus, amivel bűntetlenül garázdálkodhatunk mások boldogságában, és közben a sajátunkat is emeljük.

Sk8erPeter képe

A statikus rész lehet egy sima Alapoldal tartalomtípusból készített node, aztán Views-zal még hozzácsaphatod a cikkek listázását. A Views modulról is alapos leírás van Gusztáv könyvében.

A kérdezz-felelek sokféle megoldás lehet, akár egy Webform-szerű is, de kérdés, hogyan képzelted el ezt.

A rossz link, meg nem az én hibámból lett rossz, csak a rendszer nem úgy értelmezte a linket, ahogy egy linket alapból kellene, hanem relatív elérésíutat készített belőle.

Miért, szerinted alapból a linkeket úgy KELLENE "értelmezni"/átalakítani, hogy azok minden esetben külső oldalakra mutassanak? Ha így gondolod, akkor rosszul gondolod. :) Egy hivatkozás lehet abszolút és relatív is, mindkét módszerrel mutathat egy hivatkozás érvényes, illetve érvénytelen elérési utakra, nincs olyan, hogy egy rendszernek hogyan KELLENE értelmeznie egy linket. Itt valamit félreértesz.

Most például beszúrok egy relatív linket ide:
/forum
most egy teljes elérési utat:
http://drupal.hu/forum
Mindkettő működik.
Annyi a különbség, hogy az első egy relatív hivatkozás, mindenképp az oldalon belülre vonatkozik. A másiknál a teljes címet adtam meg. Annyi a nagy különbség, hogy ha ezt a /forum címet az example.com oldalon írom be, akkor ott http://example.com/forum lesz belőle, és nem http://drupal.hu/forum ...

Sok rendszerben már nem kell a http:// karakterláncot a címhez adni, hogy a link külső link hivatkozás legyen, hanem alapjában véve ezt készít belőle

Ez így megint egy rosszul körülírt megfogalmazás. Ezt a "már nem kell a http:// karakterláncot a címhez adni" részt úgy fogalmaztad meg, mintha ez valami hű de modern újítás lenne, pedig ez így fals.
Például a Drupal WYSIWYG-moduljai is általában abszolút elérési utakat szúrnak be, ezért kell néha a Pathologic modul:
http://drupal.hu/comment/69143#comment-69143
A relatív hivatkozások például az oldaladon belül nyilván "belső" linkeknél érdekesek, ha külső linket szeretnél, akkor viszont a teljes http://-vel kiegészített címet kell használnod. Ettől függetlenül a Drupal legtöbbször a belső útvonalakból is teljes elérési utakat készít, elég, ha belenézel az oldalad forráskódjába, hogy például a stylesheetek elérési útjai hogy néznek ki.

De egyébként most értettem csak meg, hogy az "illetve, hogy lehet beállítani a fórumnál, hogy a megadott linket, ne az oldalon belül keresse, hanem önálló linknek kezelje a rendszer" kérdésed a drupal.hu fórumára vonatkozott, nem pedig a saját oldalad fórumára, csak ezt sikerült jól összemosnod a saját oldaladdal kapcsolatos kérdéseiddel, egy mondatba besűrítve számtalan kérdést :)

1
0
Macibaby képe

Köszönöm szépen.

Jól kivesézted a linkes dolgot, de nem így értettem, ahogy végül értelmezted, de hát milyen csodás a természet, hogy nem vagyunk egyformák. A szerkesztőbe beírt linkkészítővel volt nekem csak gondom, hogy nem az általam alapnak vet módon értelmezi a beviteli mezőjébe kerülő karaktereket. Amúgy meg mi is valójában ez a csomó(node)? Az egy olyan tartalmi elem, amit oldalként kezel a rendszer, vagy minden nem megjegyzésként hozzáfűzött elem egy csomó? Fordítás miatt kérdezem, mert angolban értelmezhetetlen időnként, hogy mit is akar takarni.

Nézetekkel szépen meg lehet oldani, hogy az eleje állandó és a többi rész meg szálasan kötődik.
A Kérdezz - feleleknél arra gondoltam, hogy az amolyan gyakran ismételt kérdések oldalként működne.
Csak arra nem jöttem még rá, hogy miként állíthatom be a logót a fejrészben, hogy ne az írás felett legyen, hanem egymás mellett legyenek megjelenítve. Nem akarok a kódban turkálni, mert úgy meg tudom oldani, de olyan mód kellene, amikor a kódban nem lehet nyulkálni.

0
0

A mosoly egy olyan gesztus, amivel bűntetlenül garázdálkodhatunk mások boldogságában, és közben a sajátunkat is emeljük.

Sk8erPeter képe

Jól kivesézted a linkes dolgot, de nem így értettem, ahogy végül értelmezted, de hát milyen csodás a természet, hogy nem vagyunk egyformák. A szerkesztőbe beírt linkkészítővel volt nekem csak gondom, hogy nem az általam alapnak vet módon értelmezi a beviteli mezőjébe kerülő karaktereket.

Igen, kiveséztem, mert nagy butaságot írtál, amikor azt írtad, hogy "a rendszer nem úgy értelmezte a linket, ahogy egy linket alapból kellene, hanem relatív elérésíutat készített belőle.". :) Aztán még a végén valaki elhiszi.
Az egy dolog, hogy mi az "általad alapnak vett" módszer, de az alábbi, drupal.hu által mutatott linkdobozban a "Link URL" elég egyértelműen megmondja, hogy ide egy URL-t kell bedobni.
Insert/edit link
Hogy Te ezt hogyan adod meg, az már a Te dolgod, de szerintem tök egyértelmű, hogy amennyiben külső hivatkozást szeretnél megadni, akkor teljes elérési utat, teljes URL-t kell megadnod.
Ez a kis doboz egyébként is csak legenerál egy markupot az <a> taggel. Azt írtad, "van webes programozói alapismeretem" - akkor látnod kellett volna, hogy a textarea-ba behányt
<a href="valami.example.com">oldalam címe</a>
még nem lesz jó, mert a http:// hiányzik belőle.
Na, de mivel ez már megint OFF, sztem ezt zárjuk le. :)

A Kérdezz - feleleknél arra gondoltam, hogy az amolyan gyakran ismételt kérdések oldalként működne.

Hát erre jó lehet akkor egy statikus oldal is, ezek szerint mégsem kell Webform.
Mondjuk én GYIK-et csakis saját magamról szóló weblapra biztos, hogy nem raknék, mert elég furcsán veszi ki magát (biztos én vagyok a pesszimista), valami szolgáltatást kínáló honlapra annál inkább, de ebbe már nem szólok bele, magánügy. :)

Node-okról:

About nodes
http://drupal.org/documentation/modules/node

All content on a Drupal website is stored and treated as "nodes". A node is any posting, such as a page, poll, article, forum topic, or blog entry. Comments are not stored as nodes but are always tied to one. Treating all content as nodes allows the flexibility of creating new types of content. It also allows you to painlessly apply new features or changes to all content.

Jó durván leegyszerűsítve az egyik tartalmi egység a Drupalban a node. Ennél általánosabb fogalom az entitás (entity).
Ezek további fogalmi kitárgyalása már kinőné eme topic kereteit. :)

Csak arra nem jöttem még rá, hogy miként állíthatom be a logót a fejrészben, hogy ne az írás felett legyen, hanem egymás mellett legyenek megjelenítve. Nem akarok a kódban turkálni, mert úgy meg tudom oldani, de olyan mód kellene, amikor a kódban nem lehet nyulkálni.

Nem értem a logikát. Miért gond, ha nyúlkálni kell a kódban, ha ez nem okoz problémát? Bár kérdés, hogy a Drupal API-t mennyire ismered, mennyire tudsz alsminket készíteni, stb. Gondolom egyelőre ezzel a részével még nem ismerkedtél meg, azért mondod, hogy nem ilyen módszer kellene.
De először is kérdés, milyen sminket használsz, egész pontosan hova szeretnéd rakni, a blokkok átrendezésére szolgáló oldalon próbálkoztál-e már máshova tenni azt a bizonyos logót, stb.

Úgy látom, ez a topic végtelenre fog nyúlni, mert mindig tök új, az eddigiektől teljesen eltérő kérdést fogsz feltenni. :)))

0
0