Haldoklik a Drupal?

alan képe

Az utobbi idoben egyre tobb korabbi Drupal fun-nal lattam, hogy szepen csendben kezdenek egyre gyakrabban mas platformokat hasznalni.

A Drupal 8 harom eve jelent meg, ez az IT szektorban rengeteg idonek szamit, a legujabb statisztikak szerint is meg mindig csak valahol 21,6% korul van a tobbseg 73,5% meg mindig a D7-et hasznalja. Ismetlem harom ev telt el!
https://www.drupal.org/project/usage/drupal

Nem is csoda, hogy az eddigi szokasoktol elteroen Dries bejelentette, hogy a D9 megjelenesevel, ami 2020-ban lesz, nem szunik meg a D7 tamogatottsaga hanem majd csak 2021-ben. (https://dri.es/drupal-7-8-and-9)

Egyebkent meg az iden ev vegen a Drupal 7 hasznaloknak muszaj lesz valtani php 7.x-re, ami gondolom sok helyen nem lesz zokkenomentes.

Az angol nyelvu cikkeket es forumokat olvasva ket dolgot ronak fel sokan, az egyik a "backwards compatibility" a masik pedig, hogy a D8-al a Drupal a kisebb sitebuildereket magukra hagyta, mivel a kisebb projektek idoben es penzben tul sokba kerulnek D8-alatt. Erdeksseg, hogy a whitehouse.gov amikor atkerult WP motor ala, hivatalosan az egyik fo indok is ez volt, vagyis hogy ezzel a valtassal evi 3 millio dollart sporolnak meg.
(http://www.eweek.com/enterprise-apps/whitehouse.gov-moves-from-drupal-to...)

A visszafele kompatibilitas miatti elegedetlensegek miatt most mar azt igerik, hogy a D9 eseteben nem lesznek ilyen gondok - ez fontos is, hiszen, a mai napig sok nepszeru modulnak nincs stabil verzioja D8 ala (pl Rules, Calendar stb)
Erdemes elolvasni Ryan Szrama (Drupal Commerce) egyik kommentjet: "One thing WordPress users have never had to experience is an upgrade that breaks backwards compatibility. That was always the risk with Drupal's strategy..." (https://www.previousnext.com.au/blog/have-we-reached-peak-drupal)

Az eredmeny nemzetkozi szinten is az lett, mint a drupal.hu eseteben: a kozosseg szep lassan elparolgott. " Everything is overcomplicated. And the biggest issue is that the community is dead. Try to ask a question and you will get 3 views and 0 answers."
(https://www.davehall.com.au/blog/dave/2017/04/19/drupal-we-need-talk)

Keson ebredtek?

Nasvillben Dries bemtuatott egy felmerest, amelyben vegre megkerdeztek, hogy ki mit gondol a Drupalrol es felvazolt egy tervet is, hogy hogyan fogjak ezeket az igenyeket kielegiteni.
DrupalCon Nashille (19:25-tol)
https://www.youtube.com/watch?v=8HkOdpNT8Ec

Darmstadtban mar be is mutatta, hogy a nemreg megjelent D8.6-ba miket sikerult ezekbol beepiteni es miket terveznek a tovabbiakban, sajnos jopar ezek kozul mar letezik mas rendszerekben, tehat itt az lathato, hogy eddig a sajat fejuk utan fejlesztettek es most probaljak potolni a lemaradast bizonyos teruleteken, beepiteni a kozosseg igenyeit, hiszen erzik Ok is, hogy sokat veszitett a nepszerusegebol a Drupal, (be is jelentette, hogy a Marketingre is kulon figyelmet fognak forditani.)

Drupal Europe Dries (4:30-tol)
https://www.youtube.com/watch?v=iXB0sNreSlM

Hogy mit sikerul vegul az eloadason elhangzottakbol megvalositani ez majd kiderul, remelhetoleg nem lesz mar tul keso. Egyelore az latszik, hogy a cel a nagyobb projektek kiszolgalasa.

Vegezetul meg nehany erdekes statisztika:

https://trends.builtwith.com/cms/Drupal
https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all
https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=US&q=drupal,wordpr...

A cimben feltett kerdesemre valaszolva en ugy latom, hogy nem haldoklik, hanem inkabb atalakul. Remelhetoleg ez az atalakulas azonban nem a vegzetet fogja elhozni a szamara.

Fórum: 
dongodani képe

Nincs semmi gond a D8-al. Csak már nem a vérpistikék hobbi eszköze. Mint ahogy a Visual Studio sem a szomszéd 7.b-be járó öcsiboci kedvenc játékszere arra, hogy egy fukar cégvezető tré, semmire nem jó honlapját óccsóé-zsebpénzé összetákolja. Arra ott a WP. Az irány nagyon helyesen a webfejlesztési szakma professzionalizálódása. Túl sokan értettek hozzá túl keveset. Amúgy sincs arra szükség, hogy minden útszéli kis cégecskének saját honlapja legyen. Az a világ már elmúlt. D8-at az használjon, aki nem csak megmutatni akarja a cégét a neten, hanem tud és akar is pénzt csinálni belőle, azaz a net az elsődleges üzletszerzési platformja. Azt azért nem írom alá, hogy a D8 túlzottan erőforrás zabáló volna., sőt a tapasztalataim szerint jól beállítva egy átlagos hoszting környezetben is szépen elmuzsikál.

1
0
HF leon képe

Az apró tárhelyek használói panaszkodtak rá, hogy túl nagy a rendszer. Igaz van rá néhány trükk, hogy csökkenthető legyen a mérete, de ez jár némi hátránnyal. A nem 5-10 lapos oldal esetén 500MB-nál kezdődik a helyigény, de az 1GB az ajánlott, vagy a felett a kialakítástól függően. (a tárhely méretben az sql is benne van, nem csak a fájlok)

0
0
HF leon képe

Véleményem szerint sem haldoklik, hanem átalakul. A közösség egy része elpártol tőle, mások meg felfedezik.

Amit negatívumként hoznék fel, - ahogy én érzem a fejlesztések előrehaladtával, - hogy a drupal 8 amolyan útkeresésre sikeredett, ami jelenleg is tart. Nem véletlen, hogy a drupal.org is 7-esen üzemel.

A drupal 8 minőségileg sokkal jobb, mint anno a windows vista, mégis valahogy úgy érzem a 9 lesz majd az igazi, mint hajdanán a windows 7. Tudom, hogy nem a legjobb hasonlat, de ez jutott eszembe.

Amiben reménykedem, hogy a 8-ról tényleg könnyebb lesz migrálni a 9-re. Az új mag média modul köré épülő szolgáltatások jelenlegi hiányosságai elszomorítanak kicsit. A library legalább bekerült, de a media embed teljesen hiányzik a 8.6-ból.

Remélhetőleg a 9-re sikerül kialakítani az alap portfóliót. Csak, hát azt, még ki kell várni :(.

A symfony 2 is jelentősen átalakult az első verzióhoz képest, de ez inkább előnyére vált. Igaz közönsége egy része átpártolt más keretrendszerekhez, ettől azonban, még kicsit sem lett népszerűtlen, sőt! Ráadásul, ha maga a teljes keretrendszer nem is mindenkinek szimpatikus. Különféle részeit rengeteg más rendszer magába építette és alapoz rá azóta.

0
0