H7t, ny8lc vagy 9ilenc?

hellsing képe

Üdv Drupalosok!

Ez az első bejegyzésem, köszönöm, hogy felvettetek.

Egy "mit tennétek a helyemben" típusú probléma megoldásához kellene a segítségetek. Programozóként még nem Drupaloztam. Át kéne vennem a céges rendszert: a honlap és a belső admin rendszer 2db 7.x-es Drupal szerver, kb. 135 modullal, amiből 45-50db egyedi fejlesztés.

Meg kellene tanulnom a Drupalt, de melyiket? A 8-asra eddig nem álltak át, mert ha jó tudom, minden saját modult írhatnánk meg nulláról. A "gyáriak" között is van pár, aminek nincs 8-as verziója. Amiket olvastam a Drupal visszamenőleges kompatibilitási gondjairól, nem tűnik 100%-os döntésnek a 8-ra lépés, ha aztán megint kéket vizelünk 9-re lépéstől. Nem is biztos, hogy a 8-ra kéne átállni, kivárhatnánk a 9-est.

A céljainknak tökéletesen megfelel a 7-es is, maradhatnánk, de azt olvastam, hogy az alatta futó Symfony verziója lassan end of life lesz, 20-tól vagy 21-től nem lesz rá támogatás, így gondolom nem sokkal később a Drupal kihozza a 9-est és el is engedi a 7-est.

Mit tennétek a helyemben? Maradhatunk a 7-esen, nem katasztrófa az EOL? Jöjjön a 8-as, nem lesz gond a későbbi upgrade? Várjuk ki a 9-est?

Kérlek bőbeszédű választ adjatok, még nem nagyon ismerem a lehetőségeket, problémákat, etc.

Köszönöm!

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
HF leon képe

Használok, már egy ideje drupal 8-at és lassacskán kezd kialakulni a végleges összeállítás. A media modul egy kicsit fájó váltás volt, de jó, hogy belekerült a core-ba. Tavasszal elvileg a legtöbb dolog véglegesedik a drupal 8.7-tel.

Szóval, már elég jó rendszernek tartom. Egész jól használható. Számomra legalábbis szimpatikus.

Mindenképpen számolj némi teljesítménybeli igénynövekedéssel. Mindenképpen érdemes 7.3-as php-t használni, de legalább 7.1-eset.

Viszont, mivel jelenleg a 7-es rendszer, már megvan és működik szerintem maradj a 7-esen és kövesd a fejleményeket.

Elvileg nem lesz nagy váltás a 8 és a 9 között, de szinte biztos, hogy néhány funkció kivezetésre kerül, vagy átalakul.

Tehát nehéz jó tanácsot adni, de én a helyedben a 7-esen maradnék és közben elkezdenék barátkozni a 8-as verzióval, mivel nagy a váltás a két rendszer közt.

Esetenként jobb (én így tapasztaltam) újra összerakni az oldalt 8-ban, mint egyszerűen átmigrálni. Tisztább rendszered lesz a végeredmény (persze ekkor fáradtságosabb áthozni az adatokat a régiből, de kevésbé futhatsz bele migrációs problémákba).

A tutit nem tudom megmondani és vannak nálam jóval tapasztaltabbak is, de én a helyedben kivárnék még.

Érdemes lehet azt azért átgondolni, hogy miként lehetne megírni az egyedi modulokat drupal 8-ra, de figyelmet kell fordítani, hogy milyen elemeket jelöltek elavultnak a 8-ban, mert igen kérdéses, hogy ezek közül melyek maradnak meg a drupal 9-ben és melyek kerülnek végleg eltávolításra. Lehetőleg az elavult dolgokat kerülni kell.

Az is előfordulhat, hogy egyes jelenleg használt megoldások, funkciók drupal 8-9 alatt másként is megoldhatók, mint a 7-ben. Lehet szükséged lesz a 7-es rendszer mélyebb megismerésére is, de, ha eddig jól ment, akkor remélhetőleg nem lesz vele nagy gond a jövőben sem. Jobban elmélyedned a 8-ban érdemes, ha a jövőben váltást terveztek, mert kialakításban mondhatni a 9 közeli rokona :).

A drupal mostanra jóval komplexebb rendszer, mint a korai verziók, talán, már túl is mutat egy egyszerű cms-en. Így arra számíthatsz, hogy lesz némi idő, míg megtanulod, de nem olyan nehéz, ha pedig használtál, már Symfony-t, akkor az előnyödre szolgál a 8-as és 9-es verziók esetén.

Mindez persze az én szubjektív véleményem :).

3
0
hellsing képe

Köszönöm a részletes választ! Nagyon úgy tűnik, hogy a rendszer teljes újraírása lesz a jövő kulcsa.

0
0
nevergone képe

A Drupal 7 nem használ Symfony-t, de az időpont stimmel. Drupal 7-ről 8-ra váltani macera, migrálni kell és nagyon sokat újra kell tanulni. Drupal 8-ról 9-re sima lesz a váltás, legalábbis folyamatosan dolgoznak ezen és az alapcélok között is szerepel.

Szerintem már csak akkor válassz Drupal 7-et, de ha valami olyan nyomós, sürgős indokod van rá, amit máshogy nem tudsz megoldani és nem tűr halasztást.

2
0
hellsing képe

Köszönöm a választ! A hetest sajnos nem választom, hanem öröklöm. A kérdés inkább az, hogy milyen mélyen érdemes beleásnom magam nulláról (rutinos php-s vagyok, de Drupal level 0), vagy inkább nyomjam a nyolcasra váltást. Asszem nem fogom. Ha jól értem, akkor a hetesnek még van legalább 2-3 jó éve az EoL-ig, annyi idő meg elég lesz, hogy átálljunk.

0
0
Pasqualle képe

A terv: 2020-2021 ben egy (vagyis azt irtad ketto) uj weboldalt kell keszitenie a cegnek.

Lepesek:
0. ellenorizni, hogy a Drupal7es rendszer es a modulok frissitve voltak e (jelenleg utolso Drupal7 kiadas a 7.64)
1. megtudni mit csinal az 50 darab sajat modul
2. megerteni mit csinal a tobbi modul
3. megtudni milyen weboldalt szeretne a ceg 1-2 ev mulva
4. kitalalni, hogyan lesz a cegnek uj weboldala

szerintem ezek az alap lepesek, es ehhez nem kell programozoi tudas, Drupal 7es tudas elonyt jelent..

Ha marad a Drupal weboldal, akkor 2020ban atvaltani Drupal8ra, es 2021ben Drupal9re. Ha a sajat modulok "rendesen" meg lesznek irva, akkor a Drupal9re atallas problemamentes lesz, nincs miert varni a Drupal9re.

1
0