Foglalási rendszer - melyik irányba induljak?

Karabiner képe

Üdv a mestereknek! ;)

Némi iránymutatásért jöttem, merre lenn érdemes elindulnom.

A feladat egy foglalási rendszer lenne ami különböző napokon az admin által megadott létszámú túrákra lehetne regisztrálni.

Amit a program szervezője szeretne kezelni:
-adott napokra megadni a túrák időpontjait, a foglalható helyek számát, és a foglalható helyek számát bármikor változtatni,

-adott napra megnézni az összes befoglalt helyet és, hogy azt kik foglalták be, milyen foglalási számokkal,

-minden nap megadni, hogy a rendszer mikor zárjon (a zárást úgy kell érteni, hogy 2 órával a találkozó előtt kitörölni már ne tudjanak csak foglalni).

Ami a foglaló számára lenne:
-adott napra a foglalható helyek számáig tudjanak foglalni, a lefoglalt helyekből lemondani is tudnának a rendszer zárásáig (találkozó előtt 2 óra), a lemondott helyek pedig automatikusan újra foglalhatóvá válnának,

-minden lefoglalt hely után automatikusan foglalási számot kellene kapniuk ( a foglalási szám pl.: 21C15,

-megnézni adott időszakra lefoglalt férőhelyeiket(fix bejelentkezett regisztrátorok lennének mindenki természetesen csak a sajátját) a hozzájuk tartozó foglalási számokkal.

Jelenleg még nem tudom milyen irányban lenne érdemes elindulnom. Számtalan foglalási modul van vajon melyik lenne a legközelebbi az fentemlitett igényekhez és vagy lehetne átalakítani? Esetleg Organik groups megoldásban gondolkodni Entity formmal? Vagy valamilyen teljesen más megoldással?

Ebben kérnék tanácsot hogy, merre lenne a legcélszerűbb elindulnom.

Drupal verzió: 
Fórum: 
nilrem képe

Szia!
Én is hasonló rendszert keresek, és ott tartok, ahol korábban Te voltál.
Azt látom, hogy sajnos nem érkezett segítség, de sikerült-e valamire jutnod?
Nagy segítség lenne, ha néhány infóval tudnál segíteni. milyen modulokat érdemes egyáltalán megnézni? Találtál-e megoldást?

Köszi :)

0
0
Karabiner képe

Végül ez a projekt elképzelés szinten maradt, nem is ástam bele magam a kérdésben.

Sajnos nem tudok több infóval szolgálni.

0
0
dongodani képe

Kétféle megközelítés lehetséges az ilyen egyedi fejlesztési igények és a Drupal viszonylatában.

1. Ismerem a Drupal és a moduljai által biztosított lehetőségeket, viszont a modul fejlesztés, programozás NEM játszik, akkor csak ahhoz tervezem a rendszert amit a kész modulok kínálnak. Sok mindent meg lehet így oldani, de a kritikus pontoknál többnyire elakad a project, mivel a keretrendszer rugalmassága véges. Például a meglévő modulok nem biztosítják teljes körűen a kívánt funkciókat, nem végleges verziók, hibákat tartalmaznak...stb.

2. Ismerem a Drupal és a moduljai által biztosított lehetőségeket és a modul fejlesztés, programozás IS játszik, ezért nekilátok bőszen átírni/igényekre szabni a meglévő modulokat, vagy csak simán saját modulokat írni a hiányzó funkciókra. Csak az a kérdés, hogy megfelelő szintű programozási ismeretek mellett szükség van-e a Drupal-ra mint fejlesztési platformra, érdemes-e más modul-fejlesztők logikáját követő programozási megoldásokkal küszködni. Nem okoz-e a fejlesztés során legalább annyi problémát a nem csekély erőforrás igényével, a rendszeres frissítések igénye miatt, vagy hogy egy frissítés esetleg kilövi az addig szépen működő saját moduljaimat és még sorolhatnám egy sok ismeretlenes rendszer összes kínját-baját...

Nem vagyok Drupal ellenes, söt nagyon is kedvelem a platformot, de az a tapasztalatom, - cáfoljon meg aki tud - szerencsés esetben, nem túl komplikált(és főleg nem túl egyedi) fejlesztési igényeket kitűnően ki tud szolgálni, de egy masszívabb fejlesztésnél már nem biztos hogy tud annyit segíteni, mint amennyi hátránnyal jár. Nem kicsit bosszantó, ha több hónapos munka után derül ki, hogy egy Drupal specifikus korlát miatt kukázni kell az addigi munkát.

Ha ennyire nem lehet tudni hogy merre induljon a fejlesztés, akkor célszerű nagyon alaposan kivesézni a foglalási modul kínálatot és csakis és kizárólag akkor belevágni, ha teljes körűen összeállt a kép, ill. át kell alakítani(rá kell szabni) az igényeket a Drupal modulok lehetőségeire, ami fölöttébb gondos tervezést igényel.

1
0
Dahar képe

Ilyesmire valóban vannak modulok amik jól is működnek, de tapasztalatom szerint az ügyfelek mindig akarnak valami módosítást ami nehezen kivitelezhető ezekkel a kész komplex modulokkal és a viszonylag pontos leírás mellett még sok lehetőségre ki lehetne térni. Ezért én inkább a fejlesztést javasolnám, ami jó és működik:

Fullcalendar- az időpontok megjelenítéséhez(akár saját fejlesztés akár összekombinálva más modulokkal) Miden viewsel ls dátum mezővel ellátott entitást naptárban meg lehet jeleníteni és konfigurálni lehet mi történjen a rákattintáskor. Rengeteg nézetet és funkciót tud aminek a fele sem kell a feladathoz,de a kigyomlálhatóak a modul átírása nélkül mert vagy van rá beállítása, vagy ha nincs nagyon könnyen befolyásolható a működés saját JS fájl segítségével.

Az eseményre átvihet egy jelentkezési formra ami lehet mondjuk entity registration forma ami kb erre van(megadhatod az alkalmat, azt hogy mettől meddig jelentkezhetnek, hány fő, szerkeszthető visszaigazoló üzenet, lejelentkezés, lezárás funkciók). De csinálhatsz saját jelentkezés tartalmat amit dátum mezővel, flaggel flag limittel sok rule-sel összerakva, szintén ellátják a feladatot. Van még pár megoldási út mert sok drupal modul van.

De szerintem a legtisztább:
fullcalendar, saját jelentkezések entitás vagy content type, views. rules, message notification és mimemail(üzenetküldések felhasználó barát szerkesztésére és küldésére) Egy saját modul amivel megoldhatóak a kisebb módosítások.

1
0