A fő sor megjelenítésének beállítása

nakos képe

A modul használatával ismerkedem. Szépen működik. A lenyíló ablak megjelenését, a megjelenített sorok stílusát be tudtam állítani.
A gondom az, hogy a fősor (első sor) hátterének szinét nem tudom állítani. Nem találtam css fajl.
A megoldásban kérném segítségeteket.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
knorbi képe

Én ha lusta vagyok a smink css fájljaival, meg alsminkekkel bajlódni, akkor a CSS Editor modult szoktam használni.

0
-1

Kiss Norbert
adatmentespecs.hu

nakos képe

Nem lustaság. Hozzá nem értés.
Megnéztem az ajánlott modult, a drupal.org-on szereplő project leírást, s ott a http://ca.ios.ba/files/drupal/csseditor.ogv videot is. De ezzel sem mentem sokra.
Hiányosak mind a programozási, mind a smink módosítási ismereteim.

0
0
knorbi képe

Szerintem ha webes dolgokkal szeretnél foglalkozni, akkor elengedhetetlen, hogy megértsd az alapvető működését, minimum html, css szinten. Ehhez ajánlom a https://www.w3schools.com/ oldalait, de ha magyarul szeretnéd, a google rengeteg találatot fog adni kezdő szintre.

0
0

Kiss Norbert
adatmentespecs.hu

HF leon képe

Igazat kell adnom abban, hogy a html, css a legalapabb, amit nem árt tudni, ha oldalakat szeretnénk készíteni. Vannak olyan szolgáltatások a web-en, ahol beregisztrálsz és mindent alád tesznek, de ott is határt szab az adott szolgáltatások előre meghatározott köre. Vagyis eljuthatsz oda, hogy ez nem elég.

Amikor saját oldalt csinálsz a tartalomkezelők, mint a Drupal is sok segítséget adnak, főleg a sok előre megírt témának és modulnak köszönhetően, de felmerülhetnek egyedi igények, amikor a kattintgatás nem elég.

Ekkor mindenképpen magunknak kell kézbe venni a fejlesztést (sokszor egyszerűbb is, mint, ha több modult feltelepítünk).

Ekkor persze hasznos lehet, még a javascript, jQuery, twig és a php nyelvek ismerete is. Valamint nem árt ezek logikáját is megismerni.

Visszatérve a problémádhoz. Én még nem használtam ezt a modult, így nem tudom, milyen kiválasztókon keresztül érheted el.

A css nyelvben kiválasztókon keresztül rendelhetsz a html elemekhez tulajdonságokat. Ilyen maga a html elem neve a html elem id, vagy class, tulajdonságának neve, sőt ma már a waia aria tulajdonságok is, de ez most lényegtelen. A kiválasztók fel is fűzhetők az egymásba ágyazott html elemek sorrendjében, ami további lehetőségeket ad.

Létezik a mai böngészőkben egy alap webfejlesztő eszköztár. Ezt használva megnézheted, hogyan hivatkozhatsz a kívánt elemedre.

IE: jobb gombos menü a kívánt elem felett, majd az Elem vizsgálata opció.
Firefox: megegyezik
Chrome: Itt a vizsgálat menüpontot kell választani.

Ha a felett a szöveg felett kattintottál, amit meg akarsz változtatni, akkor a megjelenő ablakban bal oldalon ott lesz a html kód és megjelölve benne az elem. Jobb oldalon pedig a hozzá tartozó css tulajdonságokat látod.

A kapcsos zárójelek előttiek a kiválasztók, míg a kapcsos zárójelen belül a tulajdonságokat és azok értékeit látod pontosvesszővel elválasztva. A ::after, ::before kiválasztókkal ne foglalkozz most.

Mondjuk a drupal.hu-n a nyitóoldalon a Friss tartalom szövegre kattintva az elemhez legközelebbi kiválasztó a következő: body.front #front h2.pane-title A kapcsos zárójelen belül egy alsó margó tulajdonság látható 15 képpontra beállítva.

Ha például hozzáadunk egy esetedben is szükséges background-color: tulajdonságot, akkor megváltoztathatjuk a háttérszínt.
Például ha beírod, hogy blue, akkor kék lesz. Egyedi szín beállításához az rgb() érték hasznosabb lehet a zárójelbe például a paint-ben kikevert szín értékeit írhatod be szóközzel elválasztva. A color:rgb(0 0 255); ugyanúgy kék.

A drupal.hu-n beállítva láthatod, hogy más is kék lesz, mivel más elemekhez is ugyanaz a kiválasztó tartozik. Remélhetőleg nálad nem lesz ilyen probléma, ha igen és nem tudsz egyedi osztályt rendelni az elemedhez a nézetben, akkor esetleg a kiválasztók felfűzése még segíthet.

Remélem nem voltam túl zavaros. Röviden ennyi. remélem sikerül a leírtak alapján megoldást találnod.

0
0
nakos képe

Részletes leírásod alapján eljutottam a megoldáshoz. Még nem tökéletes, de csiszolgatok rajta.
Találtam a kezdő szintemnek megfelelő magyar nyelvű oktatási anyagot is a HTML5 weboldalak illetve a CSS3 stíluslapok készítéséhez. (illetve az alapismeretek elsajátításához)
Köszönöm a segítséget.

0
0
knorbi képe

Nem téged akartalak lelustázni, csak azt akartam mondani, hogy általában alsminket szoktam csinálni, de ha nincs hozzá kedvem, akkor ezt a modult használom, mert könnyen és gyorsan lehet formázást hozzáadni a sminkhez vele!

0
0

Kiss Norbert
adatmentespecs.hu

nakos képe

A fentiek alapján megtaláltam, hogy a módosításhoz mit kell tennem. A javaslatod alapján pedig a css editor modul segítségével megoldottam a szinezést.
A https://www.drupal.org/docs/8/theming-drupal-8/creating-a-drupal-8-sub-t... leírás alapján próbálkoztam alsmink létrehozásával is.
Azonban az még nem működik. Valamit rosszul csinálhattam. De nem adom fel.
Mégegyszer kösz.

0
0