fck editor

lili_ képe

fck editorról keresnék magyar nyelvű leírást

valaki találkozott már vele?

én is rákeresek ill. belinkelem ha használhatót találok.

tudom h van angol nyelvű :) de más célcsoportnak kellene...

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
opera11 képe

azért annak a használata nem olyan hú de bonyolult.... Aki használt már Wordöt, az nem fog nagyon eltévedni benne...

0
0
lili_ képe

örülök ha válaszolnak a kérdésemre de azt nagyon nem szeretem ha lehurrognak
azt ugye el sem tudod képzelni h vannak a weblapnak olyan felhasználói is akik nem fejlesztők
vagy kevésbé járatosak pl: a word-ben pl: idősebb korosztály
nem lehet mindenki olyan okos mint TE!

0
0

mini

nevergone képe

Én spec. semmi lehurrogást nem érzek benne, talán neked kellene picit visszafogni magad.

0
0
sgabe képe

Hogy egyeseknek nincs szüksége magyar leíráshoz az FCK Editorhoz az rendben van, de a "Minek leírás" reakció azért hagy némi kívánni valót maga után szerintem és nem csodálom, hogy lili_ lehurrogásnak érezte.

Mindenesetre én még nem találkoztam magyar nyelvű leírással konkrétan FCK Editorhoz. Viszont a szerkesztési eszközök gyakorlatilag ugyanazok, mint minden szövegszerkesztőben így pl. egy szemelvény is megfelelhet egy Word stb. leírásból némi kiegészítéssel. Ilyesmit már biztosan találsz a neten.

0
0
Nagy Gusztáv képe

jól látszik, hogy igenis máshogy működik, mint a Word. Ezért is kínlódnak vele a kezdő és a régebbi használói (mint pl. én).

Mondok egy példát: beillesztek egy hosszabb szöveget, formázások nélkül. Van, amikor br-ekkel törtdel, néha egyből bekezdésekre. Ha a br-ek helyett normális bekezdéseket akarok csinálni (hogy pl. h3-á emeljem ki), igenis nagyon furcsa lépéseket kell tennem. Én még értem is, mi történik, mert sokszor végigpörgettem a html forrással összevetve, hogy mikor mi történik. De egy mezei felhasználó számára ez nagyon messze van a Worben megszokottól.

0
0

Nagy Gusztáv

sgabe képe

Én a rendelkezésre álló eszközökről állítottam, hogy gyakorlatilag ugyanazok (félkövér, dőlt, aláhúzott, sorkizárt, felsorolást stbstb). Ezek ugyanazokat jelentik elméletben, gyakorlatban persze teljesen máshogy működnek, mivel ugye html kimenet lesz a történet vége.

Szerintem ez egy olyan probléma, amin csak egy html+css specifikációval lehet segíteni... :)

0
0
lili_ képe

az oldalt én fejlesztem, nekem nem is okozna gondot a használata csak olykor-olykor
de vannak idősebb munkatársak akik igen is használni szeretnék az oldalt és próbálunk nekik segíteni
az által h egy átfogó leírást kapnak tőlünk
vesszük ill. veszem a fáradságot hogy az általam használt és fontosnak tartott és engedélyezett funkciókat ledokumentálom stb. stb. de hiszem h több szem többet lát.
nem nyúzom ezt a témát csak valamikor a nem kívánatos beszólásoktól a falra mászok...
a fórum a segítségen alapszik nem pedig a kioktatáson

0
0

mini

opera11 képe

, nem annak szántam, főleg mert egy csomó dolgot én sem tudok, lehet, hogy túl sokat használtam már szegény FCKeditort.

Egyébként meg azt tudom mondani, hogy akkor az eszköztárrol érdemes minden felesleges gombot leszedni a fckeditor.config.js fájl szerkesztésével és tényleg csak a legszükségesebbeket benne hagyni.

0
0
zvaranka képe

Itt van egy angol nyelvű doksi az FCKeditor használatára:

http://docs.fckeditor.net/FCKeditor_2.x/Users_Guide

Itt pedig élőben lehet tesztelni, gyakorolni:

http://www.fckeditor.net/demo

0
0

Varanka Zoltán (NovoPortal)

pp képe

Egy FCKeditor, ha jól be van állítva, akkor az az oldalhoz készült -> általános leírás nem létezhet hozzá. Nem tudom, hogy mi van bekapcsolva de én igyekszek minél kevesebb dolgot bekapcsolni egy egy ilyen szerkesztőben.

Különösen azért nem szeretem ezeket a szerkesztőket, mert "olyanok mint a Word". Ezzel totálisan félrevezetik szegény felhasználót. A web ugyanis teljesen más médium mint a papír! Nincs olyan, hogy félkövér, meg dőlt (az aláhúzottat meg felejtsük már el végre!!!). Van olyan viszont, hogy kiemelt és fontos szöveg, meg link, meg cím, meg felsorolás. Aztán, hogy ezek hogyan fognak kinézni azt majd a smink, jobb esetben a webtipográfus fogja eldönteni, nem pediglen az egységsugarú. Azért nem mert az egységsugarú, vagyis a tartalom előállítója formázzon szemantikusan. Mondja meg, hogy mely szövegrészek milyen jelentés tartalmat hordoznak. (ilyenkor szokták megkérdezni a Tanítóképzőn, hogy "na jó, de akkor hogyan húzok alá?" argh... de hát minek is használok ilyen csúnya szavakat.;))
Ne az egységsugarú fogalomnéküli mondja már meg azt, hogy hogyan szép. Akinek fogalma sincs arról, hogy az oldalba elhelyezett képek mérete nem mindegy, hogy mekkora nem mindegy, hogy mekkora a margó, nem mindegy a sortáv, a behúzás és térköz. Egy-egy bekezdésre vonatkoztatva lehetnek ezek szépek, de az egész oldal tekintetében ezek iszonyatosan kötött dolgok, ha azt akarjuk elérni, hogy az oldal egységes képet mutasson.
És akkor most nem arról beszélek, amikor a igénytelenje beletol egy 4000*3000 pixeles képet, amit esetleg át se méretez és úgy tolja szét az oldalt, hogy ihaj, ha meg átméretezi, akkor képtelen a shiftet nyomni, hogy a méretarányt tartsa. De még ekkor se fogja úgy méretezni, hogy a ritmushoz - amit az oldal grafikai elemei diktálnak - illeszkedjen. Van olyan beállítás valamelyik editorban, ami rácson ugratást kényszerít ki a kép átméretezéseknél meg a méretarány tartását, meg lehet vele kivágni? (így az egyben biztos nincs ;))
A címsorok szintén megérnek egy mesét, hisz az website címe h1 az oldal címe h2, tehát a cikkben csak h3 ami megengedett, de ugye a teaser nézetnél a node címe már csak h3, tehát a cikkben már csak h4 kéne, hogy legyen, de jobb, ha a teaser-ben nem is látszik ilyen cím. Igen különleges esetben és jól képzett júzereknél esetleg használható a h2 is, de ugye ahhoz nagyon tudni és érteni kell, hogy mit csinálunk, mi az a weboldal és miért teszünk ezt azt.

A lényeg, hogy nem FCKEditor használatáról kéne leírás, hanem magához az egyes oldalakhoz és azok használatához. Persze jó lenne egy általános leírás, ami arról szólna, hogy "hogyan formázzunk a weben?". Okádjuk(fogalomnélkül) az információt, vagy építjük(tudatosan). A mának élünk, vagy a jövőt építjük.

pp

0
0
Ramirez képe

Sziasztok!
Arra van valami ötletetek, hogy az FCKeditor-ban a sorközt hogyan lehet csökkenteni. Vagy honnan veszi azt a beállítást, hogy enter után a forrásban ("<"p">".."<"/"p">") közé teszi a beírt szöveget. (bocsi a " jelekért, de ugye értelmezett kapcsoló lenne :) )
Segítségetek előre is köszönöm

Úhh bocsi megoldottam a profiloknál a Cleanup and Output menüben kellet beállítani.

De azért a lehetőségért köszi :)

0
0
lili_ képe

pontosan hol állítottad be?

0
0

mini

Nagy Gusztáv képe

Kérlek, legközelebb az új kérdésedet új kérdésként tedd fel!

A beviteli formádat kellene megnézni, be van kapcsolva a "Sortörés-átalakító".

0
0

Nagy Gusztáv

Ramirez képe

Szia

Bocsi hogy csak így direktbe volt, de azt láttam hogy a FCKeditor témában elég sok topic van már. Nem szerettem volna újat nyitni. Egyébként nem a "sortörés-átalakító” lett számomra a megoldás bár elolvastam a jegyzeted, ami írtál (Szerintem nagyon jó lett de ez egy másik téma) és úgy is megnéztem.
Hanem Én úgy oldottam meg (lehet hogy quick and dirty, de bevált), hogy a FCKeditor profilszerkesztésben, amit a különböző csoportok is tudnak használni. Be lett állítva a Cleanup and Output menü pontba, hogy az enter eseménynél mit tegyen a "<"p">" átállítódtam "<"br">" -re.
Így nem tesz akkor nagy sorközt a mondatok közé.
De köszönöm a segítséget.

0
0
aboros képe

az hogy két pé közé mekkora sorköz kerüljön a cssben kerül meghatározásra.
annak hogy p e valami vagy br szemantikai szempontok alapján ildomos eldőlnie, tehát a kettő között nem az a különbség, hogy egyik nagyobb sorközt csinál. mindegyik akkora sorközt csinál, amekkorát cssben mondasz neki.

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

Ezen a fórumon pont nem a fórumok kis száma, hanem az áttekinthető fórumozás a cél. Vagyis:

  • 1 kérdés,
  • arra x válasz

és kész.

0
0

Nagy Gusztáv

lili_ képe

téma részemről jegelve!

0
0

mini

Vic68 képe

Hi!

Én éppen most csinálgatok egyet a felhasználóim számára.
Ha gondolod, használd. Még bővítgetem a dolgot, de hamarosan egészen összeszedett lesz.
Mivel az oldalon a 'DrupalFull' verziót használom, ezért ehez készül a dolog.
Íme a címe:
http://www.recteam.hu/node/164

0
0
lili_ képe

át fogom tanulmányozni

a sajátot én is csináltam a usereknek majd összehasonlítom:)

ill másoknak is jól fog jönni

köszönjük

0
0

mini

pp képe

Átfutottam, jónak tűnik. Grat.

Kéne, ha lehet a felhasználóktól valami visszajelzés, hogy mennyire segíti ez őket.

Nagyszerű kezdeményezés, szerintem!

pp

0
0
Vic68 képe

Eleddig jópáran jelezték (20-30), hogy sokat tanultak belőle.
Mindemellett én is azt tapasztaltam, hogy a hozzászólásokban egyre kevesebb a gagyi megjelenés, amit nekem kellett javítgatnom. Tehát bejött. :-)
Megvallom őszintén, sokat gondolkodtam, hogy mennyire csináljak szakszerű leírást, és mennyire maradjak az egyszerű, informatikailag nem túlképzett emberek nyelvezeténél. Végül úgy döntöttem, hogy az utóbbit választom. Ezzel persze elértem azt, hogy néhány szakember fitymálva olvasgatja, ám a felhasználóknak sokat segít.
Így ebben a stílusban most már szerintem szinte teljesen végleges formát öltött az FCKEditor felhasználói leírásom.

0
0