élesítés, feltőltés alapok

givon képe

Pár órája foglalkozom Drupallal. Készítettem egy beregisztráló oldalt. Minden működik offline, de FTP-n feltöltöm, akkor nem látok semmit. Nem lep meg, mert csak simán felmásoltam. Nem tudom, hogy jó helyre-e?
Nemzetközi oldalakon sem találtam ultra alap leírást a feltöltésről. Lehet aki Drupallal dolgozik, annak azt is tudnia kellene, hogyan kell egy adatbázist élesíteni.

Hogyan kell feltölteni egy elkészült oldalt, azaz mely fájlokat és hova?

Köszönöm

nevergone képe

Aki Drupallal foglalkozik, az valószínűleg birtokában van a szükséges alapismereteknek. Pár óra nem elég semmire, pláne ha nem szereztél előtte tapasztalatokat más CMS rendszerekkel és a velük készített oldalaiddal.

Olvasd el ezt: http://nagygusztav.hu/drupal-7-alapismeretek
http://drupal.hu/kezikonyv

Illetve a tárhelyszolgáltatód tud segíteni a pontos információkkal.

0
0
givon képe

köszi szépen a választ és a segítséget

0
0
hron84 képe

Szia,

Mielott nekiallnal konyveket bujni, probaljuk behatarolni hol a hiba.

- Eloszor is, mit jelent az, hogy nem latsz semmit? Feher oldal jon be?
- Masodszor, ha felmasolsz egy sima html fajlt, mondjuk valami.html neven, pontosan ugyanoda, ahova a Drupal-t is masoltad, majd bongeszobol lekered http://enoldalam.hu/valami.html (az enoldalam.hu helyere a sajat oldalad domainjet helyettesitsd be kerlek), akkor visszajon a tartalma?

Azzal az alapfeltevessel elve, hogy az elso kerdesre az a valasz, hogy feher oldal jon be, a masodikra pedig az, hogy a HTML fajl bejon, valoszinuleg valamilyen PHP-s problemaba szaladtal bele.

Elso korben lepj be a szolgaltatod adminisztracios feluletere (ha van ilyenje), es nezd meg, hogy mi az adatbazisod neve, illetve ha meg nincs letrehozva adatbazis, hozz letre egyet, es ha mar ott vagy, egy felhasznalot is hozza. Celszeru egyforma neveket valasztani, tehat az "enoldalam" adatbazishoz celszeru a felhasznalot "enoldalam"-nak elnevezni. Az adatbazis felhasznalo jelszavanak valassz valami bonyolultat, ha a felulet ad lehetoseget jelszo generalasra, akkor generalj egyet.

Ha nincs felulete erre a szolgaltatodnak, akkor levelben, vagy ahogy altalaban kommunikalsz vele, kerj egy adatbazist felhasznaloval es jelszoval.

Ha ezek az infok megvannak (db nev, felhasznalo, jelszo), akkor ezeket az infokat a feltoltott settings.php -be (tehat semmikeppen se abba, amelyik a gepeden fut) be kell irni a megfelelo helyre. Azt hiszem, hogy 6-os drupal eseten a db_url valtozoban (ami egy URL-kent nez ki) kell kicserelni a dolgokat, valami ilyesmire a vegen: mysql://user:pass@localhost/database (user: felhasznalonev, pass: a hozza tartozo jelszo, database: az adatbazis neve).
Drupal 7 eseteben pedig van egy kis struktura (tomb), amiben ezek az ertekek kitoltendoek. Figyelj arra, hogy Drupal 6 eseten a teljes URL, 7-es eseteben pedig az egyes ertekek aposztrofok vagy idezojelek kozott legyen.

Ezutan probald meg elerni az oldalt. Ha szerencsed van, akkor fel kell jojjon a Drupal telepitoje, ha nem, akkor mindenkeppen beszelj a szolgaltatoddal, mondd el, pontosan mit csinaltal eddig, es mi a hibajelenseg.

Ha a telepito feljott, az mar fel siker, utana mar csak a helyi gepen meglevo adatbazist kell felmasolni, ha van a gepeden phpmyadmin, azzal egyszeruen ki tudod exportalni, es - mivel a szolgaltatoknal altalaban szinten van phpmyadmin - azzal konnyen be is tudod importalni. Figyelj arra, hogy a megfelelo adatbazis legyen kivalasztva.

Ha barhol elakadtal, kerdezz tolunk nyugodtan, pontosan ird le, hogy meddig jutottal, mit latsz, es mi a problema vagy mit nem ertesz.

0
0

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
givon képe

Szia
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ, nagyon meghatott. Nem gondoltam volna hogy kapok választ.
Nem fogalmaztam teljesen pontosan.

Látni már láttam az oldalamon a Drupal telepítőjét, meg volt amikor egy alap Drupal bejelentkező oldal jött be.

Nem vagyok teljesen tisztában a Drupal fájlrendszerével. Kicsit kavar van a gépemen és nem vagyok benne biztos, hogy melyek azok a fájlok amiket én hoztam létre a szerkesztéskor és melyek a Drupal alap fájljai.

Nem tudom, pontosan hogyan is kell az adatbázist feltölteni. Elvileg sikerült pgpMyAdminnal betöltenem egy létező adatbázisba.
új adatbázist nem nagyon tudtam létrehozni, azaz abból több gondom adódott.

Nem részletezem, mert nem értem mit csinálok.
Inkább mond, hogy mit csináljak.

Honnan tudom, hogy melyik az én általam létrehozott Drupal mappám, amit fel kell majd töltsek?
Az adatbázist hogyan töltsem fel?
Hol írom át a settings.php-t? A gépemen és majd felülírom?

köszi

0
0
Nagy Gusztáv képe

Szerintem érdemes lenne az alapoktól átrágni magad a könyvem 3. fejezetétől. Sok ilyen kérdésre megkapod a választ.

0
0

Nagy Gusztáv

givon képe

Szia

Köszönöm a tanácsod, ezt fogom tenni. Elolvasom.

0
0
tamoca képe

Szia!
Miért küzdesz a felmásolással. Ha kezdő vagy telepítsd a drupalt egyből fenn a webes felületen és majd ha belejöttél akkor fejlessz localon.A teszt körnezetre szükséged lesz előbb utóbb de elindulni egyszerűbb ha a webes felületen telepítesz.A telepítéshez a youtub tele van kisfilmekkel.

0
0

tamoca

givon képe

Közben megoldódott és online sikerült telepítenem, meg létrehozni mindent. Viszont a local verziót nem tudom feltölteni, de még kísérletezem vele.

köszi

0
0