Elakadtam a Drupal 10 telepítésénél

tamoca képe

Sziasztok. Telepítésnél ez a hibaüzenet van. Én mysql adatbázist akarok használni az üzenetet nem értem igazán. Csatolom a képet:
Képernyőfotó

Drupal verzió: 
Balu Ertl képe

Nem egyszerű a képfeltöltés itt Drupal․hu-n, javítottam. A kép alapján ezzel a paranccsal indultál:
php -d memory_limit=256M web/core/scripts/drupal quick-start demo_umami (Van esetleg valami oka, hogy nem Drush-sal indítod a telepítést?)

A kapott hibaüzenet pedig:
[ERROR] You must have the pdo_sqlite PHP extension installed. See core/INSTALL.sqlite.txt for instructions.

A hivatkozott core/INSTALL.sqlite.txt fájlban az „SQLite database creation” cím alatti első bekezdés nyers fordítása:

„A Drupal telepítője létrehozza az SQLite adatbázist. Az egyetlen
követelmény, hogy a telepítőnek írási jogosultsággal kell rendelkeznie a könyvtárhoz ahol az adatbázis fájl található. Ez a könyvtár (nem csak az adatbázis-fájl) is írhatónak kell maradnia a webkiszolgáló számára, hogy az SQLite a továbbiakban is továbbra is működni tudjon.”

A hivatalos Evaluator Guide („Kipróbálási útmutató”) is egy ugyanígy felparaméterezett parancsot ajánl az „Install Drupal & Log In” c. szakaszban. Ugyan nincs kihangsúlyozva ebben a leírásban, de fontos tudni, hogy ezzel a paranccsal a Drupalt egy úgynevezett Quick Start („Villámindítás”) üzemmódban telepíti fel. Ennek lényege, hogy sem webkiszolgálót, sem pedig adatbáziskiszolgálót nem igényel annak érdekében, hogy a felhasználó minél hamarabb kipróbálhassa. Előbbi céljára a PHP saját belső beépített webkiszolgálóját, míg az utóbbira az SQLite-ot használja. (Ennek az adatbázismotornak az a különlegessége, hogy egyetlen fájlban tárolja minden adatát, így – a nevéhez hűen – valóban „pehelysúlyú” tud maradni.) Ebben a Quick Start üzemmódban nincs döntési lehetőséged a használni kívánt adatbázismotorról.

Visszatérve a képernyőképedre: a vörös hibaüzenet arról tájékoztat, hogy a PHP-d jelenlegi telepítésében nincs bekapcsolva az SQLite futtatásához szükséges kiegészítő. Ebből következően a Quick Start üzemmódban sem tudod elindítani a Drupalt, amíg ez a követelmény nem teljesül.

Két lehetőséget látok:

  1. Ha mindenképp Quick Start üzemmódban szeretnéd elindítani: egy $ php --ini parancs kimenetében keresd meg a „Loaded Configuration File” sort és az ott látható útvonalon lévő konfigurációs fájlban töröld a pontosvesszőt a ;extension=pdo_sqlite sor elejéről. Nem tudom, nálad hogy van feltelepítve a PHP, de biztos-ami-biztos alapon újraindítanám a gépet, hogy érvényre juttassam a változtatást.
  2. Ha mindenképp MySQL adatbázissal szeretnéd telepíteni (ajánlott): ebben az esetben szükséged lesz egy teljes *AMP stack („rakás”) összeállítására. Oprendszertől függően ez lehet xAMPP vagy MAMP. Ehhez magyar nyelvű útmutatást a Kézikönyv vonatkozó fejezetében találsz. (Még D8-ra íródott, de nagy vonalakban hasonlóan zajlik a folyamat D10-re is.)
0
0