Drupal.org-os modulok bemutatása a kézikönyvben

RaptoR képe

Fórumozás közben sokszor előfordul, hogy egy kérdésre válaszként elegendő egyetlen modul neve egy rövid kis leírással és egy Drupal.org-ra mutató linkkel. Ez érthető is, mivel egy kezdő drupallernek, vagy angolul nem tudó érdeklődőnek nehézkes a Drupal.org-on kutakodni a megfelelő modul után egyrészt a bőség zavara miatt, illetve azért is, mert egy feladatra nem mindig triviális, hogy melyik modult kell használni. Ezért gondoltam, hogy érdemes lenne a kézikönyvben létrehozni egy új csoportot, mondjuk Modulok bemutatása néven, ahol a Drupal.org-on fellelhető hasznos modulokról lenne egy kis rövid bemutató, esetleg egy-két képpel róla. Így szerintem egyrészt csökkenne a ciklikusan megjelenő témák száma (amelyek ugyanarról szólnak), továbbá az angolul nem tudók is eligazodnának a bemutató alapján egy le nem fordított modulban.

Mért ne a Tippek és trükkök közé kerüljenek ezek?
Ott jelenleg inkább olyan trükkök vannak, amelyekhez PHP forrással is kell bajlódni, sokan nem értenek a PHP-hoz (és nem is akarnak), számukra előnyös lenne ha külön lennének választva a "csak klikkelgetős" és a néhol szkriptelgetős tanácsok.

Ha tetszik a javaslatom, akkor én szívesen írnék jópár kedvenc modulról ilyen bemutatót, ha páran ugyanígy tesznek a tapasztaltabb drupalosok közül, akkor már összegyűlt annyi bemutató, hogy érdemes lenne külön részt szánni nekik a kézikönyvben. :)

A címkézéssel is lenne javaslatom, de előbb megvárom a javaslatom fogadtattatását.

Fórum: 
andrew képe

ugyanis a kérdezők túlnyomó többsége válaszra találna ha elolvasná a
- érintett modul README.txt doksiját
- kézikönyvet
vagy minimálisat használná mondjuk a google -t.

ettől eltekintve természetesen minél több használható magyar doksi van itt annál jobb, főleg ha ezek rendesen vannak csoportosítva és norálisan átláthatók

0
0
RaptoR képe

Ha már megtalálta a kívánt modult, az már fél siker, nade idáig eljutni sem egyszerű. Szerencsére a modul alkotók nem sokat pihennek, így rengeteg modul van, mely már túllépte azt a szintet, hogy egyszerre lehessen "emészteni" őket. :) Értem ezalatt, hogy találok egy modult, megtetszik, leszedem, kipróbálom. Ezt eljátszani sok-sok modullal elég időigényes feladat, ezért nem teszik meg sokan szerintem. A bemutatókkal ezen lehetne segíteni valamennyire.

A google is nagyon hasznos eszköz tud lenni, de csak azok kezében akik tudják használni. Aki nem tudja, hogy mit keres pontosan, mert csak arra kiváncsi, hogy mit tud a Drupal, annak is jól jönne egy ilyen rész.

0
0
aries képe

Nehéz rávenni a ráérő és hozzáértő embereket, hogy segítse a lustákat és a hozzá nem értőeket hogy nekik pénzt és időt spóroljon meg. :) Szerintem eljutott a Drupal arra a szintre, hogy nem kell bizonygatni, hogy jó. Ahol meg igénylik, ott piaci igények uralkodnak.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
rgy képe

Piaci szemléletváltás nehézségeiről van inkább szó. Nehéz belejönni abba, hogy fizetni kell, ha tanulni akar valaki és persze olyantól még akinek volt lehetősége a ... szocializmusban ingyen elsajátítani azt amit most jó pénzért tovább tudja adni.
Persze ez így helyes de milyen a magyar? irigy, potyaleső! Nehéz ezt beismerni.
(tudom már régen nem azok tanítanak, dehát ehhez kell még 50 év)

Ez van, ezen lehet változtatni??

Egyszerű példa:

Ha az utcaseprő meg lesz fizetve, akkor az meg tudja fizetni a szobafestőt, 
a szobafestő meg tudja fizetni a kertépítést, 
és a kertépítő nem fog drupállal szenvedni hanem megfizeti a programozót, aki készít neki egy drupál portált amivel még több kertet épít, és még többet kereshet, többet adózhat és jut az utcaseprőnek is bérre!


Ehelyett most mi van?

Az utcaseprő elissza a bérét, és kimeszel,
A festőnek nincs munkája, ha van akkor az kevés és megcsinálja a giccses kertet,
a kertépítő meg ráér drupal oldalt építeni, mert van rá ideje és felteszi a ... kérdéseit. De várjatok csak amikor az utcaseprő is drupal oldalt fog csinálni.... :)


Ez nem politikai kérdés(mielőtt még bármelyik oldalra sorolnátok) csupán tény!

Be kell ismerni 10 millió mekkelek országa a mienk.

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...www.clipp.hu............| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

0
0

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...www.clipp.hu............| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

RaptoR képe

Értem mire gondolsz (illetve hogy rgy-nek mi a baja vele) de a célom nem a hivatásos drupallerek kenyerének elvétele pontos dokumentációkkal, hanem inkább az érdeklődőknek a "kezdő lépés" megadása, ha egy problémát meg akarnak oldani, de nem tudják, hogy merre induljanak.

Másik oldalról nézve (de most ebbe ne menjünk bele mélyen) a Drupal egyik nagy előnye, hogy ingyenes, így pl. olyan intézmények/személyek is használni tudják, mint pl. egy középiskola (régi sulimnak is Drupállal készítettem honlapot), amely nem éppen arról híres, hogy anyagilag nagyon elszállhatna.

0
0
aries képe

Igen, olyan intézmények is használni tudják, mint amiket Te is írtál. Az ilyen intézményeknek többnyire többszázmilliós az évi költségvetése, mint egy kisvállalkozásnak. Nem érzek különbséget közöttük abban, hogy ki mit engedhet meg magának.

A kezdő lépések meg vannak adva, szinte mindegyik modulhoz részletes útmutató van. A kérdés az, hogy megéri-e többezer órát videok készítésére fordítani, vagy inkább ezen idő alatt javítsunk a Drupalon?

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
thamas képe

Aries tudom, hogy te messze nem vagy kezdő és megfizetted a magad tanulópénzét. Azonban (a korábbi hozzászólásom fényében) nem értem a véleményed.

Ha valóban így gondolnánk, akkor nem kellene a magyar kézikönyv sem, nem kell drupal.HU fórum sem vagy nem kellenek az olyan oldalak mint a tanarurkerem.hu. Ott a Drupal.org, mindenki szedje le magának, amit akar és boldoguljon ahogy tud...

Senki nem mondta, hogy a programozók programozás helyett gyártsanak tutorokat. Azt sem, hogy a tudást a piacon nem kell megfizetni. Viszont ez egy nyílt forráskódú szoftver, nagy közösséggel. És a közösség segítheti az újakat.

Szóval, ahogy Edit is utal rá, a téma felvetője nyitott kapukat dönget - lehet bemutatókat írni, akinek kapacitása van rá, tegye!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aries képe

Nem azért írtam, hogy magam fényezzem, félre ne érts, csak látom azt, hogy a közösségből kb. 10-15 ember gyártott tartalmat, fordítást, adott hozzá egyáltalán bármit is Drupalhoz és ezen a népszerűség sem nagyon fog változtatni, csak a különbség nőni. Nincs is ebben semmi meglepő, sem bosszantó. Egyszerűen az a kevés ember inkább a munkája során felmerült javításokat adja vissza.

Változás doksi / tutorial ügyben? Ha lesz is, az 1-2 ember munkája lesz. Lenne nekik melójuk vele rendesen, ugyanis a jelenlegi Drupal handbook mennyiség is 1400 A4-es oldal körül van és a guglit még nem említettem. Ezért nem értem, mi a gond a dokumentáció mennyiségével. Persze lehetne jobb, átgondoltabb, többréteghez szóló, de ez a nagy és drága szoftvereknél is utópia.

Aki akart, eddig is segíthetett, de a fordításoknál is asszem 3 új fordító jelent meg az elmúlt 1 évben és ők is azt fordították le / finomították, ami a munkájuk / hobbijuk során felmerült. Ez a természetes, az ember hozzáadja azt a kis pluszt, amire neki szüksége van, és megosztja másokkal, nem pedig mások igényeit szolgálja ki úgy, hogy annak gyümölcsét ő nem fogja hasznosítani. Az, hogy valaki videót / doksit készít bele a világba, marketing célt szolgál.

Az open source modellek arra épülnek, hogy nem a termékért, hanem a supportért fizetsz, ami ugye azért jobb, mint egy ?fizetős? termék, mert eldöntheted: vagy pénzed vagy időd van-e? Ez is biznisz, mint bármi más, csak más megközelítéssel.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
thamas képe

Nem gondoltam, hogy magad akartad "fényezni", csak meglepett, hogy haragudósnak tűntél... :o)

Valóban nagyon sok forrás van a neten Drupal ügyben, gondolom RaptoR felvetésének a lényege a magyar nyelvűség. És az már kiderült, nincs akadálya, hogy nekiálljon ilyen anyagokat készíteni... :o)

Másfelől abban van igazság, hogy ha valaki nem olvassa folyamatosan a Drupallal kapcsolatos forrásokat, nem biztos, hogy az azonos / hasonló funkciójú modulok közül kapásból tudni fogja, hogy melyiket válassza. (Gondolom Driesben is ezért merült fel a szavazás / értékelés ötlete.)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aries képe

Végignézni egy bemutató videot a modulról több idő, mint átfutni a már meglévő leírását.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
nevergone képe

Ebben van valami, plusz a leírásban lehet keresni kulcsszóra, stb.

0
0
thamas képe

A Drupal.org-on - persze angolul - külön-külön szekcióban található a core és a külső (persze nem mind) modulok bemutatása.

A Dries által nemrég közétett kérdőív (a Drupal jövőjéről) több ponton foglalkozik azzal, hogy legyen-e az egyes modulokat értékelő, minősítő (bemutató?) rész a drupal.org-on.

Szóval az ötlet nem rossz, nem elvetendő (minta már van) - csak legyen aki megvalósítja...

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Illyés Edit képe

Bárki küldhet be cikket a Tippek és trükkök rovatba bármilyen drupalos témában – így annak sincs akadálya, hogy modulokról készült ismertetők megjelenjenek (szerkesztőségi szövegellenőrzés után). Tehát csak rajta, lehet kezdeni az írást....

0
0
Nagy Gusztáv képe

Szerintem egy jóval lájtosabb megoldás lenne, ha egy külön fórum kategóriát hoznánk létre. A téma címe a modul neve lehetne, akár néhány mondatos bevezetés is elég lenne. És ami a lényeg: akár többen is leírhatnánk, hogy milyen szituációban, milyen sikerrel használtuk. Bár a fórum nem biztos, hogy jó, akár kézikönyv lap is lehet, csak a hozzászólásokban lehetne a domináns infó. Ekkor azonban ne a Tippek, hanem pl. modulok kategória lehetne a helye.
Nekem ez azért is érdekes, mert CMS jegyzetet írok a hallgatóim számára, ahonnan egyes részeket 1 az 1-ben bele lehetne tenni egy ilyen koncepcióba.

0
0

Nagy Gusztáv

Hojtsy Gábor képe

Több lehetséges következmény is van itt szerintem. Egyrészt ha jól tudom másfélezer modul van már most. Másrészt mitől nem "szemetelődne" tele egy "ecommerce" vagy "image" téma az oda vonatkozó kérdésekkel? Most is nemrég volt egy fórum téma csak "localizer" címmel, rögtön több kérdés is érkezett oda. Hogyan lehet ebből szervezett információt alkotni, hogy ne kelljen így is órákat töltened párszáz hozzászólás átnézésével az adott modult illetően?

0
0