Drupal7 vélemények

Anonymous képe

Ha nincs még itt az ideje, hogy a 7-es verzióról beszéljünk, akkor töröljétek ezt a témát, de nem találtam ilyet, pedig gondolom nem csak nekem van véleményem róla...

Most telepítettem a béta1-et. Webre felment simán, de XAMPP-ra, ahová a 6-os eddig gond nélkül felment, ez hibaüzenettel meghal telepítés közben.

A telepített 7-esen végigfutottam és ez a megnyíló ablak, mögötte elhalványuló háttérrel... tudom, ez a trend, de annyira tetszett a 6-osban az egyszerűség és gyorsaság.

A 7-es nálam lasabb és szerintem kevésbé áttekinthető. Igaz szép, de az admin résznél az lenne a jó, ha puritán lenne.

És kipróbáltam egy-két dolgot:

1. A jogosultságoknál kivettem az admin jogai közül azt, hogy jogosultságokat tudjon adni, elvenni.
Ennek ellenére el tud venni és tud adni.
Nem is értem minek egy külön admin jog, ha akarnánk egy admin társat magunk mellé, akkor csinálnánk egy új usert és megadnánk a megfelelő jogokat.

És a második dolog, amire kiváncsi voltam - itt vége is lett a tesztelésnek egy időre :-)

tehát zároltnak állítottam magamat, mint egyetlent és admint, abban a reményben, hogy úgysem fogja engedni a rendszer (ha már nem engedi törölni az egyetlen admint se nagyon helyesen), akkor itt sem lesz annyira ostoba.
De igen: szépen kizárt és gondolom telepíthetem újra.

Lehet kérdezni persze: minek zároltam magam? Hát azért, hogy ha majd egy nagy honlapom lesz ezzel a rendszerrel és k..va fáradt leszek egy este, mi történik, ha véletlenül félrenyúlok, vajon a rendszer megvéd-e magamtól (ami ebben az esetben teljesen logikus is lenne). De sajnos nem.

Így marad az igazság: mindenki legnagyobb ellensége önnön maga :-(

Drupal verzió: 
aboros képe

ez egy tudásbázis próbál lenni, ahol feltett kérdésekre érkeznek válaszok. itt nem volt kérdés. a hasonló elemzéseket írd egy saját blogba vagy ilyesmi, de itt most nem tudom mi volt a kérdés vagy milyen reakciót vársz egy ilyen bejegyzésre. :)

mivel új vagy, gyorsan el is mondom, hogy a hetes drupal iszonyú régóta készül már és nem ad-hoc módon dobálják bele a funkciókat meg változtatják meg a dolgokat, hanem komoly usability tesztek eredményére reagálnak a változtatások.

azért sorra "válaszolgatok" a feltett "kérdéseidre", hogy kicsit tisztuljon a köd. :)

xampp:
a hetes drupalnak kell a php pdo kiterjesztés. ez valószínűleg nincs az xamppodban, azért nem települt fel. (legközelebb a "hibaüzenettel elszáll" kijelentésed ha esetleg megtoldod magával a hibaüzenettel, az igen jó lenne..:)

a megnyíló ablakot "overlay" -nek hívjuk, a core nem kötelező moduljai között találod, simán kikapcsolod és nem lesz megnyíló ablak sehol.

lehet kicsit lassabb alapkiszerelésben, igen. cserébe többet tud, cck, imagecache, filefield mind a core része, több erőforrást eszik természetesen.
a szépség igen relatív dolog, hálistennek olyan sminket választasz/építesz magadnak amilyet akarsz. :)

az admin user role azért került létrehozásra telepítéskor, mert amúgy mindenkinek kb ez volt az első dolga. (óriási volt rá az igény, hogy legyen egy admin csoport alapértelmezetten) hogy elvettél a csoportól jogokat és az "admin usered" mégis tudta csinálni a dolgát, annak valószínűleg az az oka, hogy uid=1 user -el voltál belépve, aki a "superuser" őneki mindig mindenre joga van és általában semmilyen csoportnak nem tagja, nincs rá szüksége. jólnevelt drupalosok egyébként nem használják uid1 -et semmire, ez egy speciális felhasználó a "szuperadmin" vész esetére tartogatjuk, illetve különös feladatokat hajtunk végre vele, pl update.php futtatása.

szintén ugye, uid1 -et zároltad, nem túl nyerő ötlet. :) persze az adatbázisban kézzel le tudod venni róla a zárolást, úgyhogy emiatt nem kell újratelepítened.

általános jótanács,
ha majd lesz egy nagy honlapod, este, k. fáradtan ne zárolgass usereket. :) human interface error ellen a legjobb nasa rendszerek se tudnak védekezni. :P

0
0

-
clear: both;

rendszereto képe

Éreztem, hogy nem véletlenül nincs ilyen téma :-)

Bár eszme cserélni jó lett volna róla.

Annyit akartam, hogy mások is leírják mi tetszik nekik, miben találtak hibát, stb. Közös épülésre.

Hibaüzenetet szándékosan nem küldtem, mert nem akartam, hogy az én spec. problémámmal zargassak itt bárkit. De ha már válaszoltál: a legfrissebb XAMPP-om van, tudok ezen kívül valamit tenni, hogy localon is tesztelhessek, vagy ebbe sehogy se fog belekerülni az a micsoda? :-)

Mondod te is, hogy lassabb, de benne vannak amik benne vannak. Vajon a 6-os verzió, ezekkel a plusz modulokkal együtt szintén ilyen lassú volt?

Windowson én sem adminként dolgozom, tehát egyetértek, hogy ne superuserként használjam a drupalt, viszont, ha már csináltak egy ilyen plusz admin nevű felhasználót, legalább ennyire várt dolog volt szerintem nem csak nálam, hogy a jogosultságokat ne ilyen táblázatszerűen kelljen kezelni, hanem mint pl. a phpBB-ben, bár ott se a legjobb, ugyanis ha véletlenül van vagy 10 jogosultsági kör, akkor így vízszintesen "vonalzózva" nézegetni, hogy a utolsó oszlopokban melyik jogosultságot is állítom, meg ráadásul olyan sincs benne, hogy all/none, hogy kicsit gyorsítsunk a dolgon, szóval ezt felhasználóbarátabbá kellett volna tenni.

A felugró ablak megoldás kikapcsolását az összes menüben végignéztem, ezek szerint a modult kell kikapcsolni, erre nem gondolhattam...).

Kösz a válaszokat, mindennel egyetértek kivéve azt, hogy human interface error: nem hiszem, hogy ne lehetne úgy megírni a programot, hogy a superuser ne tudja magát kitenni magából :-) És állítom, hogy ez tök értelmes dolog lenne.

Egyszerűen az az oka ennek szerintem, hogy modulszerűen programoztak és pl. a jogosultsági beállítások, ilyesmik mindenkire vonatkoznak, így történhetett ez meg.

Ha így van, akkor ráhibáztam :-)

UI: Lehet itt saját blogom? Biztos nem erre céloztál, hiszen "vendég" vagyok itt :-)

0
0
aboros képe

és mindenki tulaj. ez egy ilyen közösség.
ettől függetlenül a drupal.hu nem ad lehetőséget saját blogbejegyzések létrehozására. akinek ilyen igénye van, az feltesz magának valahova egy vördpresszt :P

fogalmam sincs mi van az xammpban vagy mi nincs, én mampot használok, azon hibátlanul megy a hetes drupal. talán keress ilyesmit, hogy "enable php pdo extension in xampp"

sose mértem, hogy gyorsabb lenne e úgy egy hatos. talán annyit tennék hozzá, hogy "üresen", alaptelepítésben lehet, hogy lassabb, de ha terhelni kezded, hamar bebizonyosodik, hogy terhelés alatt bizony gyorsabb lesz a hetes, mert nagyon sok olyan újítás van benne, ami a hatosban nincs vagy teljesen máshogy volt kialakítva.

az, hogy ezt-azt így-meg-úgy kellett volna megcsinálni, az.. hogy is mondjam, nem tudok szót rá. ez egy nyílt forrású szoftver, ha valamit szerinted jobban is meg lehet benne csinálni, senki nem akadályoz meg benne, hogy megírd a kellő módosításokat és foltként beküldjed azokat. ha értelmes a módosítás és szakszerű a megvalósítás, be fognak kerülni a javaslataid a rendszerbe. így épül, nem máshogy.

0
0

-
clear: both;

rendszereto képe

Ti vezetők már többször írtátok itt, hogy ha valaki még nem tud programozni, kezdő, stb, attól még tud betenni a közösbe, pl. hibák jelzésével, stb.

Hát én még nem tudok programozni, és ebben a szellemben tettem a javaslatomat, nem azért, hogy ócsároljam az elkészült munkát, éppen ellenkezőleg: mert úgy gondolom, még jobb lenne így.

Mamp: szóval Mac-es vagy.

0
0
aboros képe

nincs olyan, hogy ti vezetők. én legalábbis nem gondolnám, hogy bárminek is a vezetője vagyok. soha egy sor kóddal se járultam hozzá a drupalhoz, a munkahelyemen őrült sokat drupalozok és az én hozzájárulásom az, hogy itt próbálok segíteni a felgyülemlett tapasztalat segítségével. a nemzetközi közösség azt se tudja, hogy vagyok. van néhány modul amit ki kellett fejlesztenünk mert szükségünk volt a funkcióra, de ezeket se én írtam a kezeimmel, zsernot illeti a riszpekt, én inkább csak meghatároztam az igényt.

az a probléma az ilyesmivel, mikor ide írsz ilyen ötleteket, hogy nem a drupal.hu a megfelelő hely arra, hogy a coret érintő javaslataidat megosszad. senki aki core fejlesztő nem olvassa ezt. (ez így nem igaz, mert vannak prominens core fejlesztők akik magyarok, de a lényeg az, hogy a core fejlesztés "managementje" nem ezen a siteon történik ezért itt nem sokat lehet az ötleteddel kezdeni, csak elveszik az idő végtelenjében bármilyen remek is legyen.)

angolul meg tudni kell annyira ebben a szakmában, hogy megérts leírásokat és esetleges problémáidat, ötleteidet meg tudd fogalmazni. elengedhetetlen ez. (de ez már egy külön történet, ami szintén sokszor felmerült itt. ha ebből akarsz élni, angolul tudnod kell, ahogy tudnod kell használni az egeret.)

0
0

-
clear: both;

rendszereto képe

túljutottam
vettem

Do you speak English?

0
0
nevergone képe

Szerintem, nincs egyéb érdemben felmerült technikai kérdés, akkor ezt a fórumtémát akár elhagyhatjuk is, ugye?
Köszi! :)

0
0
nevergone képe

A telepített 7-esen végigfutottam és ez a megnyíló ablak, mögötte elhalványuló háttérrel... tudom, ez a trend, de annyira tetszett a 6-osban az egyszerűség és gyorsaság.

Overlay modult kapcsold ki.

A 7-es nálam lasabb és szerintem kevésbé áttekinthető.

Én nem éreztem lassabbnak, az admin felület pedig egyszerűen csak más, megszokható és elvileg ez könnyebben átlátható is.

0
0
Pasqualle képe

a user 1 zarolas teljesen jogos dolog. miert ne engedne a rendszer?
a torles is jogos lenne, de ezt sajnos letiltottak az adminisztracios feluletrol. de user_delete(1) -nek mukodnie kell..

0
0
duc-sai képe

1.7.3-mas verzióval gond nélkül telepítettem localhostra.
Tetszett ez a téma, új információkhoz jutottam uid=1 userrel kapcsolatosan :)

0
0
rendszereto képe

Na ugye, milyen jó ez a téma :-)

KÖSZ!

XAMPP: 1.7.3 van nekem is és belehalt a 7-esbe.

Feltettem a WAMP-ot, de az meg csak admin jogosultsággal akar működni és nyilván ezért (sem) nem fogom az XP-t úgy használni. Próbáltam egy usernek megadni az összes jogot a WAMP-hoz, de teljes siker így se lett.

A XAMPP-ot legalább lehet admin nélkül is telepíteni, bár ezt is csak úgy ki kellett találnom sok kínlódás után. WAMP-ot viszont nem lehet.

0
0
aboros képe

a jó téma az lett volna:

Sikertelen Drupal 7 beta telepítés XAMPP 1.7.3 alatt

;)

no offense amúgy, szerintem is jó téma ez csak nem túl produktív a diskurzus, vágod.. :)

0
0

-
clear: both;