A Drupal védjegyhasználat "hivatalos" magyar fordítása és értelmezése

szabozee képe

Bárkivel előfordulhat, hogy hozzám hasonlóan nem kellően alaposan és körültekintően jár el, amikor a drupal nevet vagy logót használja, vagy tervezi használni. Egy hirtelen ötlettől vezérelve regisztráltam a drupal-hosting.hu domaint, amit terveim szerint egy fizetős drupal hoszting szolgáltatásnak adott volna otthont. Ezúton köszönet Palócz István-nak, aki időben felhívta a figyelmemet, hogy a Drupal Dries Buytaert bejegyzett védjegye, mielőtt túl sok munkát öltem volna a projekt megvalósításába.
Ennek kapcsán felmerült bennem, hogy a Drupal védjegyhasználat "hivatalos" magyar fordítása és értelmezése egy kellően fontos témakör, amiről nem találtam fórumtémát, így gyorsan létre is hoztam egyet.
Az eredeti célomnak megfelelően a már bejegyzett domaint biztosan nem tudom használni, így mivel szorosan összefügg a két téma, most egy füst alatt bármilyen közösségi célra felajánlom ezt a domaint és a hozzá kapcsolódó hoszting szolgáltatást ingyenesen, amire az a bejegyzett védjegy szabályainak megfelelően használható. A közcélú használattal kapcsolatos ötleteket és javaslatokat is várom.

Fórum: 
asrob képe

szabozee képe

A linket megtaláltam még mielőtt a topikot nyitottam volna, és el is olvastam, de úgy mint a legtöbb magyar én sem értem tökéletesen az angolt, így nem minden része világos és egyértelmű. Ezért javasoltam a magyar fordítását és a közös értelmezését, hogy milyen helyzetekben használható, a Drupal név és logó, és milyenekben nem. Többek között az is kérdéses számomra például, hogy a regisztrált drupal-hoszting.hu egyáltalán használható-e valamilyen közösségi célra, és ha igen, akkor milyenre, mert az ugye egyértelmű, hogy fizetős hoszting, vagy bármi egyéb fizetős szolgáltatásra biztosan nem. Most így első körben leszedtem róla minden tartalmat, de ha már így ki van fizetve és esetlegesen használható lehet valamire, akkor fontos, hogy az szabályos legyen. Ez még csak a névhasználat része ráadásul, hiszen a fejlécben látható színében megváltoztatott részben takart logó szabályszerű használata ugyanígy kérdéses.

0
0

szabozee (zee zee zee kukac free mail pont hu)

Balogh Zoltán képe

Mellékszál, lécci mutasd meg nekünk ezt a linkedet, amit akkor kaptál, amikor hivatalosan megvetted az Artisteert. Ahogy látom, a szolgáltatásod sminkje ennek segítségével készült, és ugye ez - a Drupaltól eltérően - nem ingyenesen használható szoftver. Szeretnék megbizonyosodni arról, hogy ezt a szoftvert is teljesen legálisan használod.

0
0
szabozee képe

Ingyenesen letölthető és kipróbálható itt: http://www.arXXXXeer.com/?p=downloads
A kérdés inkább az, hogy ki lehet-e írni ide ezt a linket, hiszen a drupal.hu is használja a drupal nevet, és ugye ez meg egyértelműen az artister ( fizetős progi ) reklámja amiről most beszélgetünk.

Ez nem egy produktív működő oldal amiről a témában szó van, nincs szolgáltatás mögötte semmi. Terv az volt, szerettem volna ezt a domain nevet a szolgáltatásomhoz használni, de ez már nem áll szándékomban, mert nem jogszerű. Ezt most teljesen egyértelművé is tettem, azzal, hogy tényleg mindet levakartam róla, és egy üres drupal van csak fent. Egyébként köszi az észrevételt, mert valóban nem jogszerű egy fizetős termék az artister reklámozása a drupal védjegy használatának értelmezésében, tehát, ha más odalakon használható is az artister, ide biztosan nem, mert az oldal alján ott volt a fizetős termék, az artister reklámja. ;-) Legalább ezt is tisztáztuk.
A téma viszont nem az artister, hanem egy domain név, ami nem kellően körültekintve lett regisztrálva, és szerepel benne a drupal szó, aminek a használata szabályozott. Pontosan ezért ajánlottam fel közösségi célokra INGYEN ezt az általam regisztrált domaint. Másoknak próbálok segíteni ezzel a topikkal, hogy ne essenek hasonló csapdába, mint én. Pont a lényeg mellett sikerült elmenned, és megfordítanod azt, miszerint a cél a szabályos és jogszerű használat. Programozóként mások szellemi termékének ellopása nagyjából ugyanaz lenne, mint, ha rendőrként rabolnék bankot. ;-)

A logóhasználat, aminek a szabályszerűsége szintén kérdéses, itt tekinthető meg:
http://drupal-hosting.hu/drupal.hu/header.jpg
Természetesen ezt a logót sem akarom soha sehol használni ebben a formában, csak beszélgetünk róla, mi lenne, ha valaki ebben a formában használná.
Több helyen lehet látni hasonló megoldásokat.
Szabályos lenne ? Nem lenne az ?

0
0

szabozee (zee zee zee kukac free mail pont hu)

Illyés Edit képe

Jogi szövegek fordítása egy külön szakma. A nyelvi problémákon túl jogi problémák is lehetségesek, nem biztos, hogy a magyar védjegyjog fogalmai egyszerűen megfeleltethetők a belga védjegyjognak. Ezért nincs és nem is lesz „hivatalos” fordítása a védjegypolitikának, ha kérdésed van, fordulj a védjegytulajdonoshoz.

0
0
szabozee képe

Ne értsük félre egymást. Én nem akarom használni, mert számomra világossá vált itt ezen a ponton, hogy az érthetetlenségig túlszabályozott a dolog. Egyszerűen azért kezdtem ezt a témát szétszedni, mert csak pusztán véletlen vak szerencse volt, hogy a két évnyi regisztrációs díjon és 10 percnyi drupal telepítésre fordított időn túl mást nem buktam a dolgon. Ha nincs akkora szerencsém, hogy István időben felhívja a figyelmemet a bejegyzett védjegyre - ráadásul kétszer, mert elsőre simán átsiklottam felette (ezúton is hála újra !) -, akkor feltehetően csak jóval később, kitudja hány óra munka, és hány ezer forint elköltését követően szembesültem volna a problémával, hogy nem használhatom a drupal szót tartalmazó domain nevet tulajdonképpen semmilyen jövedelmet eredményező tevékenységre. Sőt! rosszabb esetben akár még az is bekövetkezhetett volna, hogy már egy több éve működő sikeres szolgáltatásnál visszamenőleges kártérítésre pereskedhettem volna. Ezért próbálok a téma körül egy kis zajt csapni, mert irtózatosan könnyen és észrevétlenül bele lehet gyalogolni ebbe a problémába. Meggyőződésem, hogy számos hazai és külföldi oldal sérti meg ez a szabályt. Lásd példaként a fentebb linkelt fejlécen szereplő logót, amihez hasonló rengeteg oldalon látható.
Biztos vagyok benne, hogy a drupalhosting.hu-t regisztráló Fejős Tamás, vagy a drupalhoszting.hu-t tulajdonló Csárdi-Braunstein János is épp most költi a tíz vagy százezreket olyan fejlesztésekre, amiket majd nem fog tudni használni, és abban is biztos vagyok, hogy számos a drupal védjegyet tartalmazó domain sérti meg a szabályt, ha mással nem akkor az oldalra kihelyezett reklámokkal.
Ha a jelen fórumtéma miatt csak egyetlen valaki hozzám hasonlóan megússza egy csomó pénz ablakon történő kidobását, már akkor megérte boncolgatni ezt a témát.

Közérthetőre fordítva amit írtál ez akkor azt jelentené, hogy az a legtisztább, ha a drupal szót le se írjuk, és a logót sem használjuk az ingyenes és közérdeket szolgáló nonprofit oldalak kivételével sehol, amin mondjuk kint van egy google adsense, mert a nemzetközi jogi szabályozása sánta ?
Azaz, pénzkeresési céllal *drupal*.* domain név, és úgy általában a drupal-ra való hivatkozás, mint "Drupal oktató" stb... külön személyre szóló hozzájárulás hiányában nem használható ?
Mert én ezt így értelmezem. Helyesen ?

0
0

szabozee (zee zee zee kukac free mail pont hu)

Illyés Edit képe

Lehet pénzkeresési céllal használni, pontosan le van írva, hogy milyen formában és hogyan. Példa a (szerintem) helyes használatra. (De nem a drupaltanacsado.hu hanem a palocz.hu domainen!)

Csak megismételni tudom: én nem bocsátkoznék a dokumentum fordításába és értelmezésébe, és szerintem felelősséggel senki nem tudja ezt vállalni.

Vállalkozás indítása előtt körültekintően kell eljárni. Ez magában foglalja a jogi kérdések végiggondolását is. Kérj segítséget nemzetközi védjegyjogban jártas szakértőtől. (Ennél valószínűleg olcsóbb, ha közvetlenül megkérdezed a védjegytulajdonost.)

0
0
szabozee képe

A lényeget írtad le, miszerint "körültekintően kell eljárni", és hogy "felelősséggel senki nem tudja ezt vállalni". Megjegyzem üzemeltetni sem lehet felelősséggel ( http://drupal-hosting.hu/drupal.hu/drupalhosting.com.png sérti a névhasználatot rögtön az igaz szerelmet kereső kínai lányokkal ). Végsősoron ez a lényeg, hogy erről született itt a drupal.hu-n egy kis szösszenet, hiszen, ha már korábban lett volna ilyen, és történetesen beleolvasok, akkor le sem regisztráltam volna ezt a domaint. Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.

0
0

szabozee (zee zee zee kukac free mail pont hu)

aries képe

A .hu regisztrációja során a regisztrátornak kötelessége ellenőrizni, hogy egy új regisztráció esetén felmerül-e a védjegybitorlás lehetősége. (Ezt mindenki maga is ellenőrizheti a PIPACSon.) Ezért érthetetlen számomra, hogy a fenti domainek hogyan tudtak átcsúszni.

0
0
szabozee képe

Ez így működik is a magyar hivatalban bejegyzett védett nevekkel - volt ilyennel dolgom -, de valamiért a nemzetköziek ezek szerint nincsenek ilyen módon lefoglalva. Remélhetőleg így itt a drupal.hu-n azért most kapott akkora visszhangot, hogy más ezt vagy ehhez hasonlót nem szív be és gondosan ellenőrzi saját maga. Nálam is itt volt a probléma, hogy még fel sem merült bennem, hogy "védjegy". Ingyenes nyílt forrású drupal, húú, dejó. Jééé drupal-hoszting.hu szabad. Jesz, ez kell nekem. Úgyhogy tényleg könnyen bele lehet futni. Mindenesetre holnap megkérdezem a regisztrátort, hogy ilyenkor most mi a helyzet. Hátha becserélik valami másra. ;-)

0
0

szabozee (zee zee zee kukac free mail pont hu)

aries képe

A hozzáállással, az ügyeskedéssel, mások hátán való felmászással és beelőzéssel van a baj. Személy szerint túl sok tisztességet az ilyen cégtől nem várok, függetlenül, hogy bejegyzett védjegy vagy sem.

0
0
szabozee képe

Még levelezünk. Azért nem írtam semmit. Azt mondták, törlik, csak ugye, ez félsiker, mert holnap meg bejegyzi másvalaki máson keresztül. Korrekt cég egyébként, sok saját és ügyfél domain-om van náluk. Remélem egy kis harc után ez is pozitívan cseng majd le. Az első köröket már lefutottuk. Itt tartunk most:

"... Nyilván a jövőben én ellenőrizni fogom a PIPACSon, mielőtt
bármit elküldök, de az összes többi ügyfeletek, aki még nem szívott be
hasonlót, az nem fogja továbbra sem ellenőrizni, ahogy eddig se tette
szerintem egyik sem, és ehhez hasonlóan más védjegyet tartalmazó domainnevek
is átsiklanak a .hu regisztráción akkor ezek szerint. Nyilván nem csak
nálatok, hanem másnál is, de azért lássuk be, ez nem helyénvaló. Tehát
valahol homok van a fogaskerekek között, amit azért nem kellene otthagyni.
Szóval, megköszönném, ha továbbítanátok valamilyen formában ezt a problámát
annak akit illetékesnek gondoltok az ügyben..."

0
0

szabozee (zee zee zee kukac free mail pont hu)

charlie_hun képe

Felhívnám a figyelmedet azon apróságra, hogy egy védjegy csak bizonyos kategóriákon belül add védettséget, a drupal mint védjegy csak az alábbi kategóriákban létezik:

  • 9 Adatfeldolgozási berendezések és számítógépek;hordozók szoftverekhez, melyek lehetővé teszik információk (például szöveg, kép és hang) elhelyezését, kezelését és terjesztését elektronikus úton (interneten vagy intranet hálózatokon).
  • 35 Reklámozás; kereskedelmi ügyletek; kereskedelmi adminisztráció; irodai munkák.
  • 37 Számítógépek telepítése, gondozása.
  • 38 Telekommunikációk;szöveg, kép és hang továbbítására irányuló telekommunikációs szolgáltatások az interneten keresztül.
  • 41 Oktatás (és nevelés); szakmai képzés; szórakoztatás; sport és kulturális tevékenység;tankönyvek publikálása;szemináriumok szervezése.
  • 42 Tudományos és műszaki szolgáltatások, valamint az idetartozó tervezői és kutatói tevékenység ; ipari elemző és kutató szolgáltatások;szoftverek tervezése, fejlesztése, telepítése, frissítése és karbantartása;számítógépek tervezése, fejlesztése és felügyelete.

Viszont a védjegy csak 2009-ben lett bejelentve, így előtte akármire lehetett volna használni (és ez esetben aki már elkezdte korábban használni, jogosan megtámadhatná a védjegy lajtstromozását)

0
0