A Drupal titok

alan képe

Nemreg hirdettem meg egy allast, hogy szeretnek Drupalt 8-at tanulni, es ehhez keresek egy mentort aki skypeon keresztul elmagyarazna nehany dolgot (https://www.drupal.hu/drupal-munkaajanlatok/27576)

Konkretan nulla ajanlat erkezett.

Nemreg figyeltem fel a Chippers Drupal 8 Akademiara (https://www.drupal.hu/drupal-munkaajanlatok/27621). Sajnos itt lemaradt, hogy a kepzes dija 10 000 dollar, hacsak nem vallalod, hogy ket evet nekik fogsz dolgozni.

Egyelore igy marad a sajat erobol valo tanulas, angol forumok, blogok, tutorialok bongeszese es a remeny, hogy hatha lesz kozelebbrol valaki aki ugy dont, hogy penzert, (megfizetheto aron kotelezettsegvallalas nelkul) hajlando megosztani a tudasanak egy reszet.

Fórum: 
Den képe

Meg lehet csinálni, de nem egyszerű…

1; Ugye adott a forráskód. Az elején ezzel nem sokra mész (imho)
2; Nekem a Drupal.hu slack csatornán ajánlották a https://drupalize.me/ oldalt. Ide érdemes regisztrálni, előfizetni, mert _tematikusan_ itt van minden.
3; Vehetsz könyvet, nekem ez van meg: https://www.packtpub.com/web-development/drupal-8-module-development - Ezt javaslom elsőnek, mert az alapoktól tematikusan építi fel a tudást
4; az összes többi meg információ vadászat és 1-2 év.

Hajrá!

4
0
HF leon képe

Ahogy látom a könyv szerzője magyar, így, ha nehezen megy az angol, akkor megpróbálhat a szerzőnek is írni szerintem.
A drupalize.me is egész jó. Az elején sok videójukat megnéztem jómagam is -persze oda sem árt az angol tudás.
Angolul egyébként nagyon sok jó videó érhető el a youtube-on is.

0
0
HF leon képe

A Chippers-es képzések mind igen borsosak. Ott nem is találsz magyar pénztárcára szabottat. Egyébként a Chippers-nél a "folyékony" angol is alapkövetelmény a tanfolyamhoz. Angolul sok fórum, honlap és könyv is elérhető. Sokat lehet tanulni a modulok használatáról, fejlesztéséről a sminkelésről, stb.

Viszont valóban kell pár év, míg belejössz. Nem olyan nehéz, mint elsőre látszik.

0
0
Balu Ertl képe

Drupal.hu képernyőkép

Érzek itt némi félreértést: a Cheppers (így, „e”-vel, ejtsd „cseppörsz”, érted, „csepp”, mint Druplicon, szójáték) elsősorban egy fejlesztő cég, nem oktatóközpont. Mint mindenkinek ezen a piacon, nekik is kellene képzett munkaerő, de nincs elég, már mindenki foglalt. Ezért kénytelek házon belül kinevelni új Drupal-fejlesztőket a jelentkezőkből. Ennek a képzési programjuknak adtak egy fantázianevet, hogy „Akadémia”. Alapértelmezés szerint minden résztvevőtől azt várják, hogy tanuljon, vizsgázzon le és mihamarabb váljék teljesértékű fejlesztőjükké, aki bevonható a projektekbe, mint már kész programozó. Mivel e házon belüli képzési program egy üzleti befektetés, ami nekik is pénzbe kerül (fél évig fizetést kell adniuk a tanulóknak, akik viszont (még) nem „termelnek” annyi hozzáadott értéket), ezért hogy bebiztosítsák magukat az anyagi kockázat ellen, ezért az esetleges kiugrókkal/meg nem felelőkkel visszafizettetik a képzés végén annak díját.

UPDATE: igen, látom, hogy az oldalukon szerepel egy „Költségtérítéses hallgatóként” opció is feltüntetve. Viszont az előbb leírt hátterét ismerve továbbra sem gondolom összehasonlíthatónak egy X órás tanfolyammal.

0
0
Balu Ertl képe

Ami viszont a képzéseket illeti: itt összegyűjtöttem pár linket, amit találtam, de Drufan írta is alattuk, hogy az egyik nem indul. Viszont ez a kettő még megérhet egy próbát:

0
0
HF leon képe

A prooktatas tanfolyama viszonylag olcsó, de nem is ad sokat. Elég alapszintű tanfolyamnak tűnik. Ez nem azt jelenti, hogy rossz csak kevés kicsit. Ráadásul az egyetemeknél a Pannon egyetemet említik, ami speciel éppen Joomla-t használ :D.

Az euzert képzésének leírása jobb. Az ér sajnos nincs feltüntetve. Érdekes viszont, hogy itt és a másik helyen is 48 óra a képzés ideje. Ezért kérdéses, hogy mennyivel mennek bele jobban a részletekbe.

Igazából a modulok fejlesztéséről egyik helyen sem tesznek említést. Így akiket ez a vonal érdekel lehet csalódni fognak. Ugyanakkor szerintem érdemes kérdést feltenni, hogy van-e lehetőség ilyen irányú képzésre is.

Amit hozzátennék, hogy a html, css, javascript ismerete és a php, sql részleges is szükséges. Akinek nincs ilyen ismerete az olvasson át pár könyvet, ha jelentkezik a képzésekre.

A sminkelést elvileg rendesen oktatják. A második esetben erre utalás is van. A modulfejlesztés rejtelmei viszont, -mint írtam feljebb -egyik helyen sem szerepelnek.

Úgy érzem a kérdést feltevő érdeklődőnk a modulfejlesztés iránt is érdeklődne. (Igaz ez esetben drupal 8 esetén az objektumorientált php programozás ismerete is szükséges.) Szóval valahol az előző kettő és a Cheppers képzése közötti megoldást keres.

1
0
HF leon képe

Igen a név így helyes Cheppers. A képzéseik ára magyar viszonylatban brutális. Talán szándékosan is túlárazott, hogy inkább a kötelező munkavállalós modelt válasszák. Valamint ez a cég nem kifejezetten magyar programozókat kíván képezni és nemzetközi viszonylatban, már reálisabb az ár. Persze ez nem vigasztalja a magyar érdeklődőket. Valamint hozzá kell tennem, hogy a Cheppers képzésein való részvétel alapfeltétele a folyékony angol tudás. Ez nem csak a Cheppers érdeke, hisz előfordulhat, hogy az adott oktató sem beszél magyarul. Így teljesen jogos feltétel. Egyetemen is hasonló a helyzet, bár a mai viszonyokat nem ismerem, de egyes tárgyakat vélhetően manapság is részben, vagy egészben angolul tartják, sokszor olyan tanárokkal, akik nem beszélnek magyarul.

A Cheppers képzését akkor lehetne jól megítélni, ha ismertek lennének a két éves kötelező munkaviszony részletei. Nyilván megfelelő havi fizu, de ennél fontosabb az előremenetel és a folyamatos fejlődés biztosítása. Illetve, ha vannak kötelező továbbképzések, annak díját is a Cheppers-nek kellene állnia. Ebben az esetben angolul jól beszélő, elhivatott érdeklődőknek jó választás lehet.

1
0
nevergone képe

Szia!

Elmondok néhány titkot neked, mert úgy látom, hogy titkokra vágysz.
Az első: A Drupalból úgy tudsz legtöbbet tanulni, ha alaposan megismered. Vagyis letöltöd a fejlesztői környezetedbe, beleírsz, átírsz és megfigyelsz. Ez egy olyan tanulási lehetőséget ad meg neked, amit semmi más nem pótolhat. Az elején nehéz lesz. de ha kitartó, türelmes és következetes vagy, akkor pótolhatatlan. Sokan így kezdték innen, én is.
Aztán sokat tanulhatsz, ha megfigyelsz más modulokat működés közben. Ajánlom az Examples projektet, de én pl. figyelem a modulokhoz kiadott biztonsági értesítéseket és rendszeresen megnézem a verziókezelőben, hogy mi volt a konkrét hiba és hogyan javították.
Végül pedig úgy érzem, hogy neked az a fura, hogy a hirdetésedre senki sem jelentkezett, miközben itt egy másik hirdetés egy céges oktatásra. Megfordítom a sorrendet: Egyrészt a Cheppers a hazai és nemzetközi Drupalos élet elkötelezett támogatója, akár fejlesztésről, akár események szponzorálásáról van szó. Bár ettől függetlenül, bármilyen más cég oktatását is szívesen közzétesszük itt, amennyiben szakmailag kapcsolódik a Drupalhoz, jelentkezik az oldalon, illetve valamilyen módon szerepet vállal a hazai vagy nemzetközi Drupalos életben.
Másik oldalról pedig az egy személyes oktatás senkinek sem kifizetődő. Akik ide járnak, azok nagyrészt fejlesztők, akik munkaidejük után szabadidejükben kószálnak erre. Egy fejlesztő nem feltétlen tud jól magyarázni, ha pedig még jól is magyaráz, akkor sem éri meg neki feltétlen az, amit szeretnél. A fejlesztő (általában) fejleszteni szeret és megkapni érte azt a fizetséget, amit megszokott. Csak magamból indulok ki, de én pl. ha választanom kell, hogy fejlesztek normális órabérért, vagy másokat oktatok privátban ennek töredékért, akkor az előbbit fogom választani. Nem azért, mert mocskos anyagias vagyok, hanem mert ez éri meg nekem. Ha viszont elkérem az oktatásért azt a díjat, amit amúgy ugyanannyi idő alatt elvégzett fejlesztésért kérnék, az neked nem érné meg. A szabadidőmet pedig nem szívesen áldozom be ilyen dolgokra.
Plusz személyes tapasztalatom, hogy könnyen bele lehet csúszni a „még ezt is, meg azt is mutasd meg” állapotba, ami közel végtelenségig el tudja nyújtani az ilyen oktatást.
Hozzáteszem, hogy ez a személyes véleményem és nem tükrözi semmilyen közösségét. A véleményemet nem bántásnak szántam és szándékosan nem írtam konkrét árat, összeget.

1
0