Drupal minor update - valóban szükséges az összes modul letiltása a frissítésig?

Sk8erPeter képe

Sziasztok!

A Drupal 6.22-esről 6.25-ösre történő minor update-jére kellene végre rávennem magam, főleg, ha a biztonsági szempontokra gondolok (security update-ek).
Idézet az UPGRADE.txt fájlból:

5. Disable all custom and contributed modules.

Az a helyzet, hogy nálam jelenleg az élesben működő Drupalnál olyan sok szükséges modulom van telepítve, sok-sok dependency-vel, hogy valószínűleg sajnos nagyon nem egy 10 perces meló lenne a frissítést elvégezni. Épp nem igazán vagyok időmilliomos, ezért egyszerű megoldást keresek.
A Drush-hal történő frissítésre itt találtam egy nagyon jó leírást, a helyzet azonban az, hogy az éles szerverre Drush-t felrakni nincsen módom.

Így rögtön azzal a kérdéssel kezdeném, hogy ha nem tiltom le a kiegészítő modulokat a core update során, akkor annak milyen - beláthatatlan :D - negatív következményei lehetnek?
Mondjuk olyat végül is el tudnék képzelni, hogy valamelyik modult úgy sikerült megírni, hogy a frissebb változattal valamilyen oknál fogva nem kompatibilis, de remélem, hogy ez a ritkább eset (tévedés joga fenntartva).

Próbáltátok már így a frissítést?

Köszi!

U.i.: mondjuk még az megoldás lehet, hogy localhoston Windows-ra felpakolom a Drush-t, már úgyis ideje lenne megismerkednem vele - férfiasan bevallom, még nem használtam -, aztán a távoli szerveren lecserélem a tartalmat és adatbázist az újra.
Előtte mégis érdekelne, mi a válasz a fentire.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Sk8erPeter képe

(Apró helyesírási hibát sikerült bennehagyni, az eredeti hsz. módosítására meg utólag sajnos nincs mód.)

0
0
nevergone képe

Úgy lenne a szép, de a világon annyi szép dolog lehetne, ami ritkán valósul meg.

Én nem szoktam letiltani őket, csak főverzió váltásakor, de az úgyis egy másik történet. Az okos embernek pedig úgyis van tesztoldala az éles alapján és a frissítést először ott végzi el.

1
0
Sk8erPeter képe

Köszi a választ!

Igazából van az élesről egy nem sokkal "elmaradt" változatom is localhoston, így azon próbálom majd meg először - ettől függetlenül kíváncsi voltam a tapasztalatokra, hogy egyáltalán érdemes-e úgy időt szánni rá, hogy nem tiltom le a modulokat; volt-e ezzel kapcsolatban pozitív vagy negatív irányú tapasztalat abban az értelemben, hogy pl. valakinek funkcionálisan "ment-e tönkre" az oldala úgy, hogy bekapcsolva hagyta az ilyen-olyan moduljait - vagy pedig "jó az vidékre".

Még az okos emberrel kapcsolatos dologhoz annyit tennék hozzá, hogy az okos ember minden kétes kimenetelű dolog előtt készít alapos backupot. :))

0
0
aries képe

„Próbáltátok már így a frissítést?”

Persze, de érdemes végiggondolnod, hogy az ügyfeled mennyire nyeli be az esetleges adatvesztést.

Nagyforgalmú, nagy mértékben kétirányú oldalaknál egy frissítés perceket vehet igénybe, és így könnyen előfordulhat adatvesztés vagy csak egyszerűen tele lesz hibaüzenetekkel a webhely, ami nem épp bizalomerősítő. :) Ilyenkor többnyire számos webkiszolgáló van, ott lehet olyat művelni, hogy kiszolgálónként frissít az ember és amikor az egyik elkészül, akkor lesz csak bekapcsolva. Ez sajnos nem lehet mindig meglépni, ha jelentősen módosul az adatbázis vagy a "files" könyvtár a frissítéstől, akkor ez jóval körülményesebben oldható meg.

1
0
Sk8erPeter képe

„Nagyforgalmú, nagy mértékben kétirányú oldalaknál egy frissítés perceket vehet igénybe, és így könnyen előfordulhat adatvesztés vagy csak egyszerűen tele lesz hibaüzenetekkel a webhely, ami nem épp bizalomerősítő.”

Igen, de nyilván offline módba állítanám, épp ezek elkerülése érdekében, idézet az UPGRADE.txt-ből:

„3. Place the site in "Off-line" mode, to let the database updates run without interruption and avoid displaying errors to end users of the site. This option is at http://www.example.com/?q=admin/settings/site-maintenance (replace www.example.com with your installation's domain name and path).”

Egyébként ettől függetlenül egyelőre nem nagyforgalmú az oldal, de biztos ami tuti, offline módba raknám.
De nagyon úgy néz ki, hogy marad az, hogy localhostra tükrözöm, majd ott frissítem az egészet, aztán felküldöm a módosult tartalmat (fájlokat, adatbázist), ha minden sikeres volt. A tartalmat jelenleg úgysem módosítják, meg még nem kommentelnek, de biztonság kedvéért akkor is offline módra raknám, figyelmeztetésként, hogy ne is próbálkozzanak.

0
0
pp képe

Az ugyanis csak azt tiltja, hogy a felhasználók bejelentkezzenek. Az egyéb interakciókat, cron-t stb. nem.

Egy ideális esetben amikor az API soha semmilyen mértékben nem változik nem feltétlenül kéne kikapcsolni a modulokat minor frissítéshez. A valóság azonban az, hogy ez nem mindig tartható. Mivel van olyan modul aminél kikötés, hogy melyik hetes verziók-tól lehet használni, ezért nem kizárt, hogy van olyan modul aminek adott verziója csak bizonyos alverzióig működik jól.

Inkább itt egyébként arról van szó, hogy minél kisebb lépésekben haladsz annál könnyebb megtalálni, hogy mi okoz egy hibát.

pp

4
0
Sk8erPeter képe

Köszi a hozzászólást!

Kiegészítés (ha nem baj):
"csak azt tiltja, hogy a felhasználók bejelentkezzenek"
- legalábbis annak, aki nem admin (1-es azonosítójú felhasználó)
- meg azt is tiltja, hogy az adminon kívül valaki megnézze az oldalnak bármelyik részét (node-ját, stb.)

Ettől függetlenül a cron meg az "egyéb interakciók" jogos (gondolom itt pl. modulok által "automatikusan", a háttérben végrehajtott dolgokra gondolsz), így gyakoribb időzítésnél nem árt erre is valóban odafigyelni.

A frissítéssel mindenesetre semmiképp sem az éles verzióval próbálkozom.

Köszönöm a hozzászólásokat még egyszer!

0
0
eager képe

"legalábbis annak, aki nem admin (1-es azonosítójú felhasználó)"

  • Webhely használata karbantartási üzemmódban

ez egy jogosultság, bármelyik szerepkörnek kiadható. Onnantól pl. az editorok is beléphetnek, és dolgozhatnak a tartalmakon.

2
0
Sk8erPeter képe

+1, abszolút jogos, nem is tudom, miért feledkeztem meg előbb erről.
Igazad van, a korrekció helytálló!

"legalábbis annak, aki nem admin (1-es azonosítójú felhasználó)"
HELYETT inkább:
"legalábbis annak, aki nem rendelkezik karbantartói jogokkal"

0
0