Drupal költöztetés "egyszerűen"

szarkab képe

Kedves Drupal közösség!

Drupal oldalunk eddig egy maszek szerveren futott és nagy adat forgalom miatt sajnos lefogják lőni. Ezért a mostani honlapot átszeretném költöztetni más FTPre, adatbázissal együtt. Még nem csináltam ilyet. Hogy csináljam?

Töltsem le a régi ftpről az összes drupal fájlt és phpmyadminba az összes táblát exportáljam ki, majd az uj tárhelyre töltsem fel a letöltött dolgokat és minden menni fog? Gondolom és a settings.php be átkell írnom az új eléréseket.

Helyes az elméletem?

Következő kérdésem, ami van most rendszer az 7.12 es drupal érdemes 7.18ra frissíteni? Ha igen azt hogy tudom megtenni? Simán felül írom a fájlokat az újjal?

Drupal verzió: 
nevergone képe

Na nézzük sorban, amíg világít a karácsonyfa. :)

„Ezért a mostani honlapot átszeretném költöztetni más FTPre, adatbázissal együtt.”

Felteszem, hogy nem változik a domain és az oldal mindkét esetben a DocumentRoot-ban volt és nem alkönyvtárban. Ha ez így van (és általában így van), akkor a dolgod annyi, amit írtál: másold át a fájlokat egyik helyről a másikra, mentsd le az adatbázist, töltsd fel az új helyre, a settings.php-ben módosítsd az elérés adatait és örülj. Arra figyelj, hogy a fájlok másolásánál mindent tölts le és fel, a „.htaccess” és egyéb rejtett, vagy védett jogosultsággal rendelkező (pl. settings.php) fájlok előszeretettel ki szeretnek maradni.

Ha a fenti kitétel nem teljesül (alkönyvtárban volt vagy lesz az oldal, változik a domain-név), akkor azt jelezd itt. :)

„Következő kérdésem, ami van most rendszer az 7.12 es drupal érdemes 7.18ra frissíteni? Ha igen azt hogy tudom megtenni? Simán felül írom a fájlokat az újjal?”

Igen, most egy kicsit együttérzek a tárhely-szolgáltatókkal, akik utálják a szabadon elérhető CMS-eket, mivel azok frissítéséről előszeretettel elfeledkeznek az oldalak gazdái. Aztán persze megy a sírás tőlük, hogy jaj, feltörték az oldalam, spammelnek rajta keresztül, a szolgáltató bontotta a szerződést és elérhetetlen az oldal stb.
Igen, te is így cselekedtél, szóval egy szép nagy feketepontot véss be magadnak, aztán mehetsz térdepelni a sarokban kukoricára, szigorúan csakis kibontott konzervre. :)

Bár a Drupal szerencsére nem lyukas, mint az ementáli, azért nézzük bár biztonsági hibajegyet:

Én úgy gondolom, hogy ezeket a biztonsági hibajegyeket nem véletlenül kezelik különös gondossággal (külön Security Team van) és adják ki, hanem azért, mert valós sebezhetőséget jelenthetnek, ami miatt mindenképpen frissíteni kell. És akkor arról már nem is ejtek szót, hogy gyanítom, a contrib modulok frissítése is megállt azon a szinten, pedig azok minősége már kevésbé ellenőrzött. Plusz azóta már elég sok, nem biztonsági jellegű hiba is javításra került.

Egy szó, mint száz: Rögtön frissíts, ehhez pedig itt és a Drupalhoz csomagolt UPGRADE.txt fájlban találsz segítséget.

A költöztetésnél lementett fájlokat és adatbázist pedig felhasználhatod arra, hogy saját tesztoldalad legyen a fejlesztéshez és így kevésbé utáljon az aktuális szolgáltatód.

4
0
szarkab képe

Köszi

0
0
Sk8erPeter képe

Még annyit tennék hozzá ehhez, hogy mindenről inkább több példányban is legyen backup (mind a fájlokról, mind az adatbázisról), mert a frissítés során tapasztalhatsz problémákat, előfordulhat, hogy vissza kell tenni a korábbi változatot, amíg rá nem jössz, mi nem stimmel a frissítés után.

Ezenkívül Drush-sal frissíteni a Drupalt tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés. :D

1
0
szarkab képe

már most gondom volt a frissítéssel mert állandóan figyelmeztet 7.18as frissítés után hogy a Core 7.17-es, frissítsem a legújabbra...

0
0
nevergone képe

Akkor valamit nem jól csináltál.

0
0
szarkab képe

szerintem nem töröltem le a sites mappa kivételével a többi fájlt, hanem csak felül írtam az újabb fájlokkal.

0
0
Sk8erPeter képe

update.php megvolt?

0
0
szarkab képe

igen

0
0
nevergone képe

Erős a gyanúm, hogy nem íródott felül minden fájl.

Karbantartási mód, fájlok törlése, új fájlok feltöltése, karbantartási mód visszakapcsolása segíthet. Annak azért nézz utána, hogy amit fel akarsz tölteni, az megfelelő verziójú-e. :)

1
0
szarkab képe

szerintem nem íródott felül minden fájl

0
0
szarkab képe

http://www.ragnarokhungary.com/ ez az érintett oldal.

költöztetés után az útvonalak elromlottak :(
/user /admin

összes menüpontnál error....

0
0
nevergone képe

Attól tartok, ezt a meccset már az új szolgáltatóval kell lejátszanod, tippem szerint a rövid webcímek engedélyezése (mod_rewrite és AllowOverride All) segíthet. Nekem egyáltalán nem jelenik meg oldal.

0
0
szarkab képe

Én is erre gondoltam, de az eredeti .htacces fájllal simán futott már a drupal telepítés. De az előző tárhelyen ahonnan elköltöztettem, ott nem volt jó a htacces. Bele kellett turnálni, hogy működjön. Mindenesetre az új helyen a legfrissebb mag van már fent.

A szolgáltató meg én vagyok, mert VPS szerverről fut. Szóval ha mégis nálam lenne a gond akkor nem tudom, h mit kéne beállítanom....

0
0
szarkab képe

Szerintem a path auto vagy path modulok környékén lehet a gond. Annyira nem vágom nem szeretnék hülyeséget mondani. de pl a ?q=user linkkel működnek a dolgok. És az összes menüpontot hasonló linkekkel tudok elérni. Az előzőtárhelyen pedig minden egyszerűsítve/más-linken volt.

Le lövöm most az oldalt mert "titokba" fejlesztjük, és felépítjük majd újra....

Köszönöm az eddigi segítségeket! Kiváló a drupal csapat ;) Meg vagyok elégedve

0
0
Sk8erPeter képe

"de pl a ?q=user linkkel működnek a dolgok"

Szóval ezek szerint a clean URL nem megy, akkor valószínűleg nincs engedélyezve Apache-ban a mod_rewrite modul. Engedélyezd (azt írtad, a szerver a tiéd).

Ja, és azt írtad, turkáltál a .htaccess-fájlban, de nem fejtetted ki, mit módosítottál. Rakj vissza egy eredeti .htaccess-t (az előzőről azért készíts backupot, hogy meglegyen az is valahol, ha nagyon kellene).

2
0
nevergone képe

„Annyira nem vágom nem szeretnék hülyeséget mondani. de pl a ?q=user linkkel működnek a dolgok. És az összes menüpontot hasonló linkekkel tudok elérni.”

„tippem szerint a rövid webcímek engedélyezése (mod_rewrite és AllowOverride All) segíthet.”

Vagyis engedélyezd a mod_rewrite Apache modult (sudo a2enmod rewrite), a virtualhost Apache beállításában a documentroot-ra vonatkozó „AllowOverride None” sort írd át „AllowOverride All”-ra, majd Apache restart: sudo service apache2 restart

Végül az oldalhoz pakold vissza az eredeti, Drupalhoz adott .htaccess fájlt, ahogy Sk8erPeter írta is.

Ha ezzel működik, akkor ne felejtsd el, hogy egy VPS karbantartása és üzemeltetése ennél jóval összetettebb dolog, szóval ha komolyan gondolod, akkor még nagyon sok átnéznivalód van. :)

3
0
szarkab képe

Sikerült megoldani a gondot! Most, hogy működik a rendszer, az állapot jelentésbe a következő hibák bukkantak még fel.

hibaüzenet

(remélem a kép megjelenik)

0
0
nevergone képe

Állítsd be a „files” könyvtár jogosultságait írhatóra és az sem rossz, ha a webszerver és a PHP azonos felhasználó nevében fut, ha megoldható.
Viszont ez már csak érintőlegesen kapcsolódik a Drupalhoz.

0
0
szarkab képe

A files könyvtár jogosultságát át állítottam írhatóra, befrissítettem a böngészőt, gyorsítótárakat is ürítettem, de még mindig ugyan ezeket a hibákat írja ki ...

hmmmm

0
0
szarkab képe

bocsi...

Amit írtál jó volt, de valamiért most lett jó...

0
0
szarkab képe

www.ragnarokhungary.com/user

teszt1 / teszt1

Így tudtok belépni az oldalra.

Jelenleg építés alatt áll még a weboldal, sok munka van vele.
Következő kérdésem az lenne hogy 3 Block található az
"Első lépések" alatt. Regisztrálás, Kliens letőltése, és a játssz velünk rész. Ezeket szeretném belinkelni, a block címét. Mondjuk egy egyszerű oldalra. Ezeket hogy tudom megtenni?

0
-2
szarkab képe

"HOME"
itt lehet megtalálni

0
-1
csakiistvan képe

Új kérdés új topic, és ha tudunk válaszolunk, de ez már nem a költöztetéshez tartozik. Köszönöm

2
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

szarkab képe

a formalitás nem az erősségem, bocsi!
Felteszem akkor másik topicba a kérdést.

0
0