Drupal csalódás - Drupal csapda

Anonymous képe

Nagyon megörültem, amikor megtaláltam a Drupal-t, mert ugy tünt WEB2-es tervezett közösségi projektünk gyorsan megvalositható, legtöbb tervezett funkció helyből benne van (user kezelés, blogkezelés, RSS, tag-ek, kategoriák kezelése, sok-sok funkció).
HIrdettem, kerestem programozót, aki megvalositja a projektet. Az első akit találtunk - nem ismeretlen a hazai Drupal világban - 4-5 napra vállalta, 4 hét után látszott, hogy nem képes megoldani. Számára Drupal programozás annyit jelent, hogy megcsinálja a beállitásokat, és azt hiszi készen van. Ha valami nem adott a core Drupal-ban, és programozni kellene kicsit, akkor megijed, potcselekvésbe kezd, és kezdi rontani azt is ami addig müködött. 2 honap után sem ismerte be, hogy képtelen a megoldásra. Jött a következő jelölt - ő sem ismeretlen a hazai Drupal világban - a folytatásra, megnézett mindent és kb. 4-5 napot igért. Nem hiszitek el, szó szerint ugyanez történt, mint eőzőleg. Amikor programozni kellett volna, eljött a csőd. Itt is már a második honapnál tartunk és a legegyszerübb tartalomban történő keresés sem müködik. RSS sem, miden hibásan. Elkészit valamit, és addig sem jut el, hogy tesztelje a saját munkát.
4 honap telt el, egy olyan feladattal, amirről ma is azt gondolom 2-3 hét alatt megoldható lett volna.
Ez Drupal a csapda, vagy néhány - magát Drupal értőnek gondolt - programozó csődje???
Igy aztán a Drupal egyelőre szitokszó lett nekem.
Van valakinek kommentje?
--------

A témához való hozzászólást lezárom mivel a témaindító bevallottan kizárólag provokatív jelleggel indította a témát, az értelmes eszmecserére nem alkalmas. pp

Illyés Edit képe

Az azért érdekelne, mi volt a feladat. Lehet, hogy azt a dolgot amit te kértél konkrétan nem is lehet Drupal alatt megvalósítani architekturális problémák miatt.

Például 2+ szintes hierarchikus vállalati honlapot se lehet rendesen megcsinálni breadcrumb linkekkel a lap tetején, pedig az a legtriviálisabb webes feladat. (Lásd a Category modul projekt látványos agóniáját.)

Egy ilyen esetben nem lehet a fejlesztőt hibáztatni azért, mert te az elején hoztál egy rossz döntést, amikor Drupalra raktad a projektet. Én nem sok webkettes szolgáltatóról hallottam, amelyik Drupalon fut. Mindenhol nagyon komoly egyedi fejlesztés hajtja az ilyen webhelyeket.

Ha leírod, hogy mi volt az a feladat, amit a fejlesztők nem tudtak megoldani, akkor lehet róla véleményt mondani. Addig pedig nem fair őket rossz hírbe hozni.

0
0
aries képe

Mi a gond a morzsákkal? Nem teljesen vágom, nekem eddig nem volt problémám vele, a views is támogatja, mi lehet a gond még? :)

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Illyés Edit képe

Beszéljük meg itt.

0
0
Anonymous képe

MI a feladat? röviden: közösségi lap, ahol a regisztrált résztvevő kérdést tehet fel, amit a közösség bármely tagja megválaszolhat, kiegészitve szokásos feature-ökkel: kategóriák, tag-ek, keresés, rss, értékelés, stb. Résztvevők regisztrálása, profil megjelenités, tartalom megjelenitések.
WEB2 és Drupal? nem hallottál? Ettől még nem szokatlan ez a házasság. Ird be pl. a Google-ba ezt a 2 meglepő szót: web2, drupal; és figyeld a találatokat. Ird meg hányjegyü a találatszám.
MIndazonáltal nagyon örülnék, ha valaki megcáfolna abban a hitemben, hogy nem alkalmas a Drupal olyan egyszerü feladat megoldására, amiben már programozni is kell, nem csupán beállitásokat tenni.
Például azzal cáfolna meg, hogy elvállalja a feladat befejezését. Amugy a lap már él, publikus - számos a hiányával együtt.

0
0
kopexy képe

Tekintve, hogy a hataridoket az arcok adtak a Drupal mint "keretrendszer" ala meg barmit be lehet tolni es/vagy barmit le lehet programozni svsz nem a megrendelo ill. a Drupal a gond. Ugyanakkor nekem is van olyan tapasztalatom, hogy a megrendelok kepesek megneheziteni egy fejlesztest....

0
0
Illyés Edit képe

MI a feladat? röviden: közösségi lap, ahol a regisztrált résztvevő kérdést tehet fel, amit a közösség bármely tagja megválaszolhat

Nem világos, hogy ez miben különbözik a szokásos fórumtól. Ide is beírnak emberek, a közösség bármely tagja meg válaszol...:) Több infó kellene a projektedről.

WEB2 és Drupal? nem hallottál? Ettől még nem szokatlan ez a házasság. Ird be pl. a Google-ba ezt a 2 meglepő szót: web2, drupal; és figyeld a találatokat. Ird meg hányjegyü a találatszám.

Rákerestem, és az első 7 találati oldalon -- a valószínűleg általad ide beküldött álláshirdetést leszámítva -- érdemi angol v. magyar nyelvű információt nem találtam. Tény, hogy lehetséges Flickr típusú online publikációs helyeket létrehozni Drupallal, más kérdés, hogy ez mennyiben webkettes. Eredetileg a kifejezés olyan webhelyet jelentett, ahol a sok felhasználó által létrehozott tartalom összeadódása valami új minőséget/tartalomtípust hozott létre, mint pl. a wikipedia, a del.icio.us vagy a közösségi kapcsolattérképek esetén. Megint csak: a te projekted hogyan működik?

Amugy a lap már él, publikus - számos a hiányával együtt.

A legegyszerűbb az lenne, ha belinkelnéd, hogy megnézhessük, és elmondanád, hogy mik azok a hiányok, amiket ki kellene küszöbölni. Neked is, a Drupal közösségnek is az az érdeke, hogy a fejlesztés sikerüljön, de ehhez annál többet kell mondanod, mint hogy az eddigi két játékos elbénázta. A legtisztább ügy persze a specifikáció nyilvánosságra hozása lenne.

0
0
Illyés Edit képe

Közben rájöttem, hogy ez egy Yahoo! Answers / Microsoft Live QnA másolat akarna lenni.

Elég érdekes egy ekkora projektbe 1 árva fejlesztővel belevágni, aki ráadásul külsős alvállalkozó. Hmm.

0
0
adoman képe

Igazad van, eltaláltad, a Yahoo Answer-re hasonlit, bár mi régota formáltuk a projektet, de megelőztek, ezért mi is felgyorsitottunk és belevágtunk.
Szerintem a mi felfogásunkban egyáltalán nem nagy a projekt annak, aki könnyedén tud egy Forumot létrehozni a Drupal-ban. Nem egy árva programozóra számitottunk. Van saját designer-ünk, aki bedolgozik/bedolgozott PHP alapon, emellett mi többen, akik a tartalom feltöltésben tesztelésben közremüködnek.

Ha bármi ötlettel, javaslattal segiteni tudsz, más közremüködőt ajánlani, azt örömmel venném, szivesen változtatnám jelenlegi és többünk sötétebb képét a Drupal-rol.

András

0
0
pp képe

Szerintem a mi felfogásunkban egyáltalán nem nagy a projekt annak, aki könnyedén tud egy Forumot létrehozni a Drupal-ban.

Ezt ugye csak viccből írod? Drupalban bárki létre tud hozni egy fórumot. Aki nem tudná: adminisztráció/modulok és itt a fórum modult be kell kapcsolni.

Jelentkezzen akinek ez új volt!

Szerintem a mi felfogásunkban
Tehát még ebben sem vagy biztos? ;))) (én azt hiszem, hogy arra gondolok ;))

szivesen változtatnám jelenlegi és többünk sötétebb képét a Drupal-rol.

Kérlek tedd ezt meg, hisz a Drupalnak semmi köze a problémádhoz!

pp

0
0
adoman képe

Sajnos továbbra sem sokat változott a meggyőződésem abban, hogy a programozók azért dobták be a törölközőt, mert a Drupal keretei között nem voltak képesek megoldani a feladatot (egyikük javasolta is a PhpCake-re áttérés botor gondolatát). Más kérdés persze, hogy alkalmas-e a Drupal az adott feladatra (ahogy eMeLA jól ráérzett). A vicc ebben csak az, hogy egyetlen ajánlattevő (kb. 5-ből) sem kérdőjelezte ezt meg.

Továbbá a pénz, paripa, meg az idő jól félre lett értve, mert igazában egyiknél sem volt korlát, de ezt most már nem fejteném ki.
Azért több dologban igazad, igazatok volt, pl. alulspecifikált feladat.

0
0
aries képe

Annál többet nem tehetünk, minthogy leírjuk a véleményünket. Egy feladat sokféleképpen megoldható, ugyanazzal a hatékonysággal. A Drupal is kínál erre egy utat. Nyilván, ha mi ezt az utat ismerjük, és eddig még nem vallottunk rajta kudarcot, nem hisszük, hogy ebbe a feladatba a Drupal miatt beletört volna a bicskánk. Ha a pénz, idő, paripa nem, csak a feladat pontos részleteinek a lefektetése volt az akadály, akkor legjobb, ha óradíjas megállapodást, kötsz a következő versenyzővel és a specifikációval kezditek. Így annyi pénz és idő lesz felhasználva, amennyit a projekt ténylegesen igényel és nincs túl/alulfizetés sem. Korrekt.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Illyés Edit képe

Igazából nekem nem volt teljesen világos, hogy mit akart elérni András ezzel a vitával:

(1) Megtudni, hogy meg lehet-e oldani a Drupal keretrendszerben a feladatot.

(2) Megtudni, hogy vétettek-e szakmai hibát a fejlesztők.

Az első kérdésre az a válasz, hogy persze, elvileg meg lehet. A gyakorlatban viszont nem biztos, hogy a Drupal a legjobb keretrendszer az adott feladatra, ezt csak a konkrét feladat (specifikáció) ismeretében tudja eldönteni az, aki nagyon ért a Drupalhoz. Egy ilyen projektet én azzal kezdenék, hogy szakvéleményt / megvalósíthatósági tanulmányt rendelek olyan fejlesztőktől, akik a core-on, vagy valamelyik összetettebb modulon dolgoznak. Ebből az is kiderülne, hogy mondjuk meg lehet csinálni, de 20-30.000 felhasználó esetén már komoly teljesítményproblémák adódnak (amit csak irreálisan nagy hardverberuházással lehetne kezelni - lásd a Friendster vs Myspace sztorit); vagy kiderülne, hogy x felkészültségű y számú programozó reálisan z idő alatt fog elkészülni ezzel a feladattal, stb. Mivel András nem adott részletes információkat a projektről, ezért nem lehetett intelligens választ adni az első kérdésére.

Ha nincs pénz szakvéleményekre, akkor előzetesen fel lehet dobni itt a témát a fórumon, lehet, hogy abból is kiderülne egy-két dolog.

A második kérdés ugyanez az eset, nem tudjuk, milyen munkásságot fejtett ki a két versenyző. Azon kívül, hogy előre látniuk kellett volna, hogy ez egy igen rosszul menedzselt projekt, a tényleges teljesítményükről semmit nem tudunk mondani.

Nekem egy kicsit olyan érzésem volt, hogy András mint projektmenedzser lényegében azt akarta, döntsük el, a Drupal a béna, vagy a fejlesztők - őt pedig mentsük fel a felelősség alól. Aki vállalati környezetben dolgozik, unásig ismeri az ilyen szituációt.

Azzal nem értek egyet, amit pp írt, hogy ennek nincs köze a Drupalhoz. Az, hogy a felhasználók, megrendelők milyen elvárásokkal közelítenek a Drupalhoz, szerintem nagyon is fontos kérdés. Az kiderült, hogy András elvárásai - 350 ezer forintból reprodukálni a Yahoo, Microsoft vezető webkettes alkalmazásait - irreálisak voltak. Ennek tisztázása szerintem megérte a sokfordulós vitát.

0
0
Anonymous képe

Jó az ötleted. Pontosan ez történt, a programozó javaslatát az óradijra alku nélkül elfogadtam és a jelzett oraszámot is azonnal elfogadtam.
És akkor most miben hibáztunk még?

0
0
Illyés Edit képe

(1) Két ismert fejlesztő visszadobja a megbízást azzal, hogy a feladat nincs rendesen definiálva és/vagy a betervezett erőforrások irreálisan alacsonyak.

(2) Ezek után jön két újabb fejlesztő (tételezzük fel, hogy legalább olyan jó a szakmai hírük, mint az előző kettőé), akik fix óradíjat és időkeretet mondanak.

Milyen szempontok alapján döntöttél úgy, hogy az első kettő véleménye megalapozatlan, a második kettő pedig tudja, mit beszél?

0
0
aries képe

Egy kérdés: a pillangószív.hu -ról van szó?

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Anonymous képe

megtennéd, hogy írsz egy címet, nézem az oldalaidat és hasonló problémákta látok, mint magamnál, talán az én szemem nem szokta még meg, lehet, tudnánk egymásnak segíteni. [email protected]

0
0
pp képe

Ez Drupal a csapda, vagy néhány - magát Drupal értőnek gondolt - programozó csődje???

Ennek semmi köze a Drupalhoz. Ha azt találtad volna ki, hogy ezt php-ban, RoR-ban, .NET-ben kell megvalósítani, akkor ezek a nyelvek/technológiák lettek volna a hibásak?

4 honap telt el, egy olyan feladattal, amirről ma is azt gondolom 2-3 hét alatt megoldható lett volna.

Nem lehet, hogy tévedsz, és jóval több idő kell a megvalósításhoz? (nézd meg, hogy egy modult mennyi ideig fejlesztenek.)
Nem lehet, hogy nem jól specifikált a feladat és ezért nem azt csinálják amit kértél?

pp

0
0
adoman képe

Én sem hittem, hogy a Drupal oka lehet a kudarcnak - az első programozó esetében. A második után azonban már kicsit elgondolodtam. És miután magam 15-20 évet programoztam más nyelveken (Fortran, Simula, Smalltalk, VisualBasic, Prolog, ..) van némi érzésem a programozási hozzáállásról és ezért döbbentem áltam mindkét esetnél. MIndkettő bicskája beletört. Az első jelezte, hoyg a Drupal alkalmatlan, térjünk át PhpCake -re, elháritottam, mert nem hittem. Minden esetre azért nem kizárható, hoyg a Drupal, amely szerintem nem egy ált. célú nyelv, bizonyos specifikus programozói hozzáállást vált ki. Pl. leszoktat az analitikus programozói attitüdről, helyette csak egy keretben enged gondolkodni. Eben nem vagyok biztos, mert nem ismerem annyira, de a tapasztalatom lehangol. Még egyszer, egyikik sem állitotta, hoyg kezdő lett volna.

0
0
kopexy képe

Clipperben is lehetet p5s modon programozni es lehetet ugyis, hogy ma is hasznaljak azokat a progikat. A Drupal nem csoda, hanem egy eszkoz amit vagy tud valaki hasznalni vagy nem. A furcsa inkabb az, hogy pont az a "programozoi" reteg borul meg vele allandoan aki egyebkent keptelen fajsulyosabb LAMP projecteket nullarol megvalositani. Drupal-al meg teljesen szabadon lehet gondolkozni, szinte semilyen kototseg nics, ehez vegyed hozza, hogy tapasztallataim szerint (legalabbis nekem az elmult 3 evben) minden kerdesre akadt korrekt es megfelelo valasz 24 oran belul a drupal.org-on.
A kezdo/nem kezdo meg nem revelans abbol a szempontbol ha valaki rossz "algoritmussal" dolgozik, 10 ev gyakorlat ezen nem fog valtoztatni csak negativ iranyban. :D

0
0
Illyés Edit képe

Az első ember jelezte, hogy Cake-kel megcsinálná. Ez nekem nem azt mondja, hogy nem tud "projecteket nullárol megvalósítani", hanem azt, hogy rájött, csak egy v. több monstrum modullal lehetne megoldani a feladatot, ami ésszerű időhatáron belül meghaladja 1 ember erejét, és akkor már egyszerűbb nulláról. Ezt a megrendelő elhárította, mert "nem hitte".

0
0
kopexy képe

En spec arra gondoltam, hogy egy egesz keret rendszert meg kell irnia es nem ilyen/olyan alapot hasznal.

0
0
pp képe

Drupal nem csak egy keretben enged gondolkodni. Számos feladat megoldható az alap Drupal rendszerrel, mégtöbb a kiegészítő modulokkal. Minden megoldható benne programozással. Vannak olyan feladatok azonban, melyek könnyebben oldhatóak meg más rendszerekkel(pl oktatási keretrendszernek én moodle-t használok, bár tudom hogyan lehetne megcsinálni Drupallal)

pp

0
0
jf képe

Tapasztalatom szerint akkor szokott így elsikkadni egy munka, ha a megrendelőnek nincs kidolgozott koncepciója, visszatartja a forrásanyagokat, vagy egész egyszerűen keveset akar fizetni.

0
0
adoman képe

A te tapasztalatod ezt mondja, de ettől még nem bizos, hogy igaz is. Ha érdekel külön elmondom az eddigi ráforditásokat és a büdzsét. Valamit rendelkezésre állnak dokumentumok

0
0
pp képe

Nyílván hibázott aki elvállalta, azonban a történet finomítása érdekében álljon itt a levelem amit megkeresésedre írtam:

Kedves András!

Ilyen rövid idő alatt ilyen rosszul specifikált feladatot sajnos nem tudok megoldani.

Palócz István

0
0
aries képe

Akkor úgy látszik nem mi voltam az egyetlenek, aki nem tudták ezt bevállalni. Ahogy Edit is írta, tényleg nagy a projekt (én inkább a Yedda-hoz hasonlítanám), ami kérdésessé teszi a sikerét az az időráfordítás és jó közelítéssel a Yedda büdzséjének (a VC roundupokat is beleszámítva) milliomod része. A Y! Q&A-t nem is számolom...

Sajnos Seth Godin nagyon okosan mondta, hogy kétszer ugyanazt a mutatványt hasonló sikerrel nem lehet elsütni, pláne egy olyan gyorsreagálású világban, mint a web2.0 . Andrásnak igaza van abban, hogy sok sikeres web2-es projekt minimális költségvetéssel készült, de ott a tulajdonosi és fejlesztői csapat egy és ugyanaz. A fejlesztőknek van egy újszerű ötlete, és pénzt és időt ölnek bele, remélve, hogy valaki feltőkésíti, és sikerül felfuttatni. Itt sajnos a reménybeli fejlesztők hiányoznak, akik szakmailag felkészültek és hisznek a projekt üzleti modelljében. Sajnálom, hogy nem sikerült ezeket a fejlesztőket megtalálnod, de ez nem a Drupal hibája.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

nem mi voltam az egyetlenek

Az egyszemélyes cégek átka, vagy a királyok problémája? ;))

pp

0
0
aries képe

Nem egyszemélyes, csak én voltam a kontakt. Utólag belenyúltam, de azok a fránya ragok. :)

PP, te módszeresen beszólsz nekem, meglátod, visszakapod még! ;)

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
adoman képe

Kifakadásomat némi szándékosággal dobtam be a Drupal közösség karmaiba. (Mostani válaszom több reagálás együttes viszontválaszának szánom - lehet, hogy nem ide kellene?)
Kiváncsi is voltam a reagálásra. Gyanitottam, a közösség megvédi a Mundér becsületét és megválaszolja felvetést. Azt azonban nem gondoltam, hogy ennyire egységesen, egyoldaluan csak a megbizót, megrendelőt hibáztatja. (Konkrét munkátokban is mindig ez a helyzet?) Ugyankkor minimális tárgyilagosságot sem látok az egyéb körülmények , okok mérlegelésében. Érdekes, jóformán senkiben fel sem merült a programozó kudarca.
Azt azért elmondom, hogy hetekig probáltam hirdetni, ajánlatokat kérni, a nagyon kevés ajánlat igen elég eltérő volt, általában senki sem ért rá rövid időre, amit mi szeretünk volna.

Ezek után, megprobálom röviden az eddigi válaszokat összefoglalni és röviden kommentálni, és ezzel a magam részéről lezárom a megszólalásomat.
-- rossz a specifikácio, kevés a pénz - van benne valami, azonban kettőn áll a vásár - és nem kell mindent elválallni, amit nem tudok megoldani
-- nem Drupal specifikus a probléma - szerintem a Drupal sokaknak azt az illuziót adja, hogy pillanatok alatt minden megoldható programozási erőfeszités nélkül. Ugyanakkor a forditott szélsőséget is tapasztalam már: viszonylag egyszerü feladatra .... a modul elkészitése mekkora nagy munka
-- Tul nagy a projekt - többen is igy vélekedtek. Mi épp azért akartuk Drupal-lal ( cms mellet), mert azt gondoltuk, ebben gyorsan megoldható, hiszen a feladat alig több, mint egy speciális Forum létrehozása.
- Ami a "kevés a pénz"-t illeti, eddig a projekt kb. 350 eFt-t emésztett, eredmény elkeseritő, az összeg kb. 2 szeresét terveztük azzal, hogy a folyamatos tartalomtovábbfejlesztést karbantartást (?) majd mi végezzük. Most nem tudom honnan folytassuk. Kezdjük-e ujra más környezetben, pl. MS eszközökkel.
-- Rövid idő, rosszul specifikált - igen. Nem is akartunk többet specifikálni, mert hagytunk esélyt a megvalositás kompromisszumaira és nem akartuk, hogy a specifikácio tulnője a projektet, és szoros alkoto együttmüködést terveztünk.

Szóval ennyire jutottunk, néhány honapra tervezett projekt programozása két programozón is kudarcba fulladt, egyik sem tudta befejezni. Én még nem adtam fel, de tanácstalan vagyok, mi tehetek. Vajjon van-e még Drupal hivő, prgramozó aki belevág és képes megoldani, befejezni a projektet.

Ha mégis akadna vállalkozó, akkor nyitottak vagyunk bármilyen együttmüködésre.

András

0
0
Illyés Edit képe

350 ezer forint egy átlagosnál jobb (de nem kiugró képzettségű) angolul beszélő titkárnő járulékokkal együtt számított 1 havi fizetése (bruttó 220 ezer, nettó 130 ezer).

Webfejlesztői fizetések az Egyesült Államokban.

A Yahoo!-nak 9800 alkalmazottja van.

0
0
aries képe

...az egyéb ktsg-eket nem számolva (a fejlesztőeszközök amortizációja (nemhulladék munkaállomás, nyomtató stb.), a fejlesztőeszköz karbantartása, licenszdíjak, iroda rezsije, túlóra, képzési ktsg-ek, könyvelés, kommunikációs ktsg, utazási ktsg, kommunikációs időráfordítás (hiszen egy dolog megtervezni és lekódolni és egy másik napokon keresztül egyeztetni a megrendelővel), dokumentálás, papír-írószer). Ezek is mind kellenek ahhoz, hogy a munkát el lehessen végezni. Ez lehet, valószínű hogy több 300eFt-nál. Persze biztos kifelejtettem jópár dolgot (APEH-bírság, mert nem volt időnk a fejlesztés alatt a kismillió bevallásra ;) .

Hozzáteszem, ekkor a cég/ev még nem is keresett az egészen.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

Azt azonban nem gondoltam, hogy ennyire egységesen, egyoldaluan csak a megbizót, megrendelőt hibáztatja....Ugyankkor minimális tárgyilagosságot sem látok az egyéb körülmények , okok mérlegelésében. Érdekes, jóformán senkiben fel sem merült a programozó kudarca.

Senki nem mondta azt, hogy Te vagy a hibás. Pusztán megpróbáltuk/juk felhívni a figyelmedet, hogy ez a feladat olyan rövid idő alatt nem oldható meg mint amit Te kitaláltál. (és többször be is bizonyítottál magadnak csak észre kéne venned.) Azért Te vagy a középpontjában a válaszoknak, mert Te tetted fel a kérdést és egyoldaluan a programozót és a Drupal-t(*) hibáztatod. Mivel leírtad, hogy a programozó hibázott, ezt ezért nem kell megerősítenünk;).

Igen, a programozó kudarcot vallot, mert kudarcra van ítélve ez a projekt.

-- Rövid idő, rosszul specifikált - igen. Nem is akartunk többet specifikálni, mert hagytunk esélyt a megvalositás kompromisszumaira és nem akartuk, hogy a specifikácio tulnője a projektet, és szoros alkoto együttmüködést terveztünk.

Akkor nem értem, hogy miért zavar, hogy nem lehet keresni a legegyszerűbb tartalomban és az RSS se megy. ;)))

Komolyra fordítva a szót. Ez a fajta hozzáállás akkor tartható, ha évek óta együtt dolgozol valakivel, de akkor se mindig.

Pusztán két dologra nem szántál időt/energiát és ez a kudarc oka:
- tervezésre
Egy jól megtervezett feladat megvalósítása már nem is igazán feladat. Ha nem tudod merre mész akkor sose fogsz oda megérkezni. Ilyen egyszerű ;)
Félre ne érts lehet így dolgozni, de határidőket betartani nem lehet. Egy ilyen tevékenységet nem lehet befejezni, csak abbahagyni.
- tesztelésre
Minden program "hibás". Ezeket javítani kell. Egy projekt költségének a ~70 százaléka a tesztelés és hibajavítás.

Nem tehetsz mást mint elfogadod, hogy a projekt költségének(idő és energia) a 95 százalékát nem kalkuláltad be.

pp

* továbbra sem értem az egész témának mi köze a Druaplhoz.

0
0
aries képe

Tul nagy a projekt - többen is igy vélekedtek. Mi épp azért akartuk Drupal-lal ( cms mellet), mert azt gondoltuk, ebben gyorsan megoldható, hiszen a feladat alig több, mint egy speciális Forum létrehozása.

Én sem értem, hogy miért olyan nagy durranás a 2006-os Mitsubishi Lancer Evo IX, amikor egy 67'-es Dodge Chargerből is ki lehet hozni 400LE-t, és még mindig gurul, továbbá ugyanúgy 4 kereke van és egy kormánya. Étvágyban is hasonlóak. :)))

A dög a részletekben van elhantolva. Ami ennél a projektnél nincs is lefektetve.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
eMeLA képe

Szép kis diskurzus alakult itt ki :)

Magam részéről a következőket fűzném hozzá:

Eddig én három "nagyobb" oldalt készítettem Drupal-lal. Az oldalak tele vannak speciális dolgokkal, amit az alaprendszer nem tud (gondoltam ezt). Nosza programozás utána fórum, értetlen válaszok. Rá kellett jönnöm, hogy amit én úgy gondoltam az alapprendszer nem tud, az valójában az én egyirányú látásom volt, pontosabban az, hogy az én logikámat eröltetem rá a Drupál-ra, nem pedig a Drupal lehetőségeit ismerve alakítottam volna az elképzelésemen. Gyakorlaban ez azt jelentette, hogy bonyorult programozás után kidobtam az egészet, és a Drupal lehetőségein belül remekül, egyszerűen megoldottam a dolgot. Magyarán lehet egy jó elképzelésed, és gondolhatod, hogy a Drupal-lal meg tudod oldani, de könnyen lehet, hogy alakítanod kell az elképzeléseden, hogy a Drupal-lal megoldható legyen.

Még egy példa: a fórum. Én eddig úgy gondoltam, hogy fujj a Drupal többszálú fóruma, a témaindító node-dal egyetembe. Rá kellett jönnöm, hogy ez abból táplálkozik, hogy hozzá vagyunk szoktatva a lineális fórumokra, az idézgetős válaszadásokra. Pedig mennyivel logikusabb a Drupal többszálú fóruma, amikor a válasz ott van azután, amire válaszolsz.

Summázat (ezt persze már mások is leírták itt): vannak eszközök és vannak célok. Ha a célod nem valósítható meg az eszközzel (Drupal) akkor az az eszköz nem rossz, hanem nem alkalmas a célod megvalósítására (vonatkozik ez a szakemberekre is).

Ezért a "Drupal csalódás - Drupal csapda" vitaindítód címe hibás.
Egy kérdés : Miért nem tudom megcsinálni/megcsináltatni... helyénvalób lett volna.

---------------------------------------------------------

A megrendelőnek mindíg minden tegnapra kell, lehetőleg minél olcsóbban. Sajnos modern korunk fordított goldolkodása ez. Ha több idő van egy munkára (nem túl sok mert az sem jó, de korrekt), és rendesen meg is fizetik (magyarán nem kell még két másik munkát bevállalni), akkor nem áll elő olyan helyzet, hogy a maunka kétszer annyi időbe és pénzbe kerül. Nade nem ez a fóruma annak, hogy mért tudunk messzebb jutni, ha nem veszünk autót...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Illyés Edit képe

Bezár a Google Answers.

4 fejlesztő dolgozott rajta 4 hónapig.

0
0
adoman képe

Én többre becsültem volna, ismerve a rendszerüket.
A mi tervezett rendszerünk részben egyszerübb részben más. Részben alkalmazkodott volna a Drupal meglevő tulajdonságaihoz.
Azt azért látom, rendkivül felületesen olvasod a szövegeket, a válaszokat, csak azt látod benne, amit akarsz.

0
0
aries képe

Szerintem Edit csak arra akart rávilágítani, hogy ez 16 emberhónapnyi munka volt olyan fejlesztőktől, akiknek az éves fizetése $120.000 felett van. Annyira nem volt túl komplikált az az oldal, számos funkciót már meglévő szolgáltatásból vettek át. Nem érzem azt, hogy a Te problémád sokkal-sokkal egyszerűbb lett volna.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Felhasználó vagyok :) képe

Kedves Drupálosok! Látom, összeszokott társaság vagytok, vagyis hasonló gondjaitok vannak a megbízókkal...
Bizonyára harsogó fujolásitok lesz a válasz erre, de érdekes hozzáállásnak tartom azt, hogy a megbízóitokat leckéztetitek. Ezt már több, a vitában megszólaló kollégáitoknak is elmondtam: aki fizet, az petyegtet.
Mivel nagyon alulműveltek a megbízók, még egy normális leírást sem tudnak adni arról, hogy mit akarnak( direkt ez a szóhasználat) ezáltal ti fölékerültök, úgy érzitek...
Pedig ha mindenki olyan okos lenne, mint azok, akik a kifogásokat már - nagyipari módszerekkel gyártják, akkor vszínűleg nem is lenne rátok szükség. Tulajdonképpen így sincsen, mert előbb-utób minden megoldódik... Elég paraszt, vagy inkább perverz dolog az, hogy annak, aki már valamilyen szinten már bizonyított (hisz van pénze rá, hogy megfizesse a munkádat) még azért jól le is alázzátok...
Ezt sokszor éreztem már felhasználóként, egy számítógépes szaküzlet pultjánál álldogálva, mielőtt elküldtem a nagyképű eladót (eladó? az kereskedelem, az egy szint legalább) valahová, mert folyamatosan alázott.
Ha már nem tudok érvényesülni máshol, akkor kihasználom azt a lehetőséget, ahol még jó vagyok?
Nem tudom, érzitek-e, hogy nem bántani akarlak Titeket, hanem mást mutatni, mint amit Ti belső körben jónak éreztek?

Nehéz elképzelni, hogy valakinek van egy jó ötlete, de nem ért a számítástechnikához, és keres valakit, aki megcsinálja neki, de nem tudja elmondani szakszerűen? Szerintetek nem bunkó az, aki - ahelyett, hogy elmondaná neki, milyen lépéseket kell egymás után a kisbabának megtenni,- leckézteti?
És miért van az, hogy sokan nem tudnak megélni ebből a munkából? Azért, mert nagyon el vagytok szállva a való világtól.
Nekem mindíg azt mondta édesapám, hogy a munkát alázattal kell csinálni. Ezt az alázatot, amit azok iránt kellene érezni, aki a gyermekednek cipőt vesz, neked kenyeret, sehol nem látom. Az első reakció MINDÍG az nálatok, hogy a megbízó a hibás.
Ébredjetek fel! Ez így nem fair...
Van egy olyan hozzáállás, hogy hogyan lehet megoldani, ezt szeretem, ez előrevisz. A másik, hogy miért nem, az sehová, az csak szívatás a többinek is. Mégegy. Ha ott vagyok személyesen a programozómnál, egy nap alatt többet haladunk, mint máskor két hónap alatt... Akkor hogyan számoljuk az órabért?

Na, bocs, ha durva voltAM, NEM FOGOK SEMMIT KITÖRÖLNI, ezt a caps-lookot sem, jó munkát nektek, azért vannak közöttetek jó fejek, csak nagyon elmennek a lényeg mellett a szövegek.
Üdv.

0
0
aries képe

Kedves Felhasználó!

Csalódottságot érzek a szavaidban. Mi nem akarunk senkit leckéztetni, csak elmondjuk, hogy mi a baj. A fejlesztés csapatmunka, ahol igen, van egy főnök, de neki kell a legjobban tudni, hogy mi a cél! Nem tudod mi a cél? Mit akarsz pontosan elérni és hogyan? (Nem technikai kérdésekről van szó, hanem logikáról, leírni mindent, ha ide kattint akkor ez történik, ha oda akkor az, ilyen meg ilyen fájlokat akarok feltölteni stb; ehhez nem kell technikai tudás). Ha ezeket nem tudod, csupán a tőkével rendelkezel, akkor bízd a megvalósítást másra. Nézd a részvénytársaságok példáját. Van az igazgatóság, aki a részvényeseket képviseli, és van vezérigazgató és a menedzsment, aki az operatív feladatokat látja el. Az egyiknek piaci víziója van, a másik pedig hozzájutatja. De az igazgatóságnak el kell szakadnia attól, hogy bele akar beszélni a megvalósításba, hiszen vannak erre a területre nálánál képzettebb szakemberek. Miért nem hiszed el, hogy ő jobban tudja, mi kell Neked, mint Te magad (akinek végig sincs ideje gondolni, hogy pontosan mit akar)?

Felkérted-e arra, hogy készítsen tervet (írja le, mint a kisbabának...)? Ha tudod az órabérét, mennyi időt engednél neki erre szánni? A beszélgetés az beszélgetés, a terv az, ami már le van írva. Biztosan készítettél már másfajta tervet, Te is tudod, hogy mennyivel több buktató előjön, ha az ember pusztán csak leírja. Erre mennyi időt szántál volna? Kifizetnél-e annyit tervezésre, mint amennyit egy közepes irodaház elkészítésére fordítanál (csak a bevétel miatt, mert mondjuk hoz az oldalad évi 10MFt-ot)?

Csak azok tudnak ebből megélni, ahol az ügyfél reálisan látja a fejlesztés költségeit (nem prospektus jellegű oldalaknál akár milliók havonta) és ő maga is hajlandó időt és pénzt szánni a tervezésre. Próbáltuk ezt megspórolni Nektek (igen, mi leckéztető bunkók ;) , azt akartuk, hogy kevesebbet kelljen fizetned ), de ez nem működik mindenkivel. Aztán amikor kiborul a bili, hogy mégsem lehet elsinkófálni a tervezést, akkor meg álomvilágban élünk. Az álomvilág nem itt van, hanem odaát.

Egyébként ajánlom Neked az egyik blog bejegyzésemet a tervezés fontosságáról. Szívesen fogadom ott is a hozzászólásodat, talán alkalmasabb ott folytatni, mert már régóta semmi köze a Drupalhoz annak, amiről megy itt a kesergés.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Anonymous képe

Látod, erről beszélek.. Meghívsz az oldaladra, hogy írjak bele...Tudod, ki vagyok, ismerjük egymást, és nem érted a lényeget...
Olyan kialakítású a blogod, hogy nem lehet kapásból írni, írnék én, de én vagyok a hülye felhasználó...nem lelelm, hol van a lehetőség... mi a fenéért keressem persekig... van más hely is, ahová írhatok...mielőtt elkezdenéd taglalni, milyen farok vagyok, mert nem látom, nem is érdekel, nem érted, 1-2 mp alatt ha nem lehet dönteni, választok másikat... ez a tipikus példéája annak, hogy mennyire el vagytok rugaszkodva a felhasználóktól. Nem tudjátok (persze tisztelet a kivételnek), mi az, ami egy felhasználónak könnyű.. És akkor hogy adsz nekem tanácsot? Nem olyan bonyolult ez, hogy táblázatot kell arról csinálni (vagy idézni), mi a jogos béred... annyi, amennyit megérdemelsz...nem tetszik? Nem érted? akkor hogyan adsz nekem tanácsot? Okosat?
Szeretem a kipróbált dolgokat. A tiedet kipróbáltam, vállalom hülyeségemet.. nem felhasználóbarát.. elveszítettem az érdeklődésemet, nincs benne vonzó...
Látod, ha ez egy üzleti akció lett volna, most - hiába a nagy tudásod, képzettséged, nem lett volna nyerő...Miért jó az általatok lenézett MS? mert a felhasználók seggét jó erős nyelvcsapásokkal masszírozza, minden gyengesége ellenére működik, melyikőtök csinált már hasonlót?
De nem tudom az emberiséget megváltani és lehet, hogy nem is a felhasználóknak van igazuk :)
Azért okulásképp egy érdekes, felhasználóbarát telefon: http://www.youtube.com/watch?v=YgW7or1TuFk hogy k'vára kéányelmes legyen, többfunkciós, stb..

0
0
pp képe

Nevedet fel mered vállalni?
Miért általánosítasz?

Tényleg érdekel, mit akarsz ezzel elérni.

Egyszerűen nem vagyok képes felfogni miért jó az, ha valaki megbántott akkor az összes sérelmedet ráborítod olyan emberekre akiknek semmi közük nincs a problémádhoz.

pp

0
0
Anonymous képe

Fel merem vállalni, csak eléggé sok helyen szerepel a nevem, nem akarom azt a kollégát ezzel megsérteni, aki csinálta az oldalamat, mert azért elég rendes gyerek.
Tehát nem magam miatt nem....
e-mail: [email protected]

Nem akarom az összes sérelmemet ráborítani a többiekre, mert ahhoz semmi közötök. Elolvasgattam itt a kérdéseket és a válaszokat...Érdekes, hogy e-mailben egyébként nagyon másabb az ember, mint élőben, de azért vannak bizonyos alapvető emberi és társadalmi érintkezési dolgok, amik itt vhogy felszívódnak...Csak tanulságképp írok, egyébként nekem küldetéstudatom van :) talán egy kicsit lássátok más szemmel.. Mindíg útáltam azt az eladó típust, aki szekálja a a vevőket egymás között, esetleg egy újabb vendég fülehallatára... Itt Ti most jól elküldetek mindenkit, hogy vagy nem jól mérte fel a helyzetét, vagy nem ért hozzá.. vagy a program nem ehhez való...miért nem segítetek? ezek jellembeli hibák, itt szó nincs szakmaiságról...Viszont ha figyelmesen olvasod, másnak ebből az jött le, hogy ezzel a dologgal kezdeni kell valamit...
Tehát kinek mi jön le..
vagy maradtok egy zárt közösség, aki egynás között nagyon jól elkvaterkázik, kritika no, egy deka sem, vagy előreléptek (persze nem én vagyok itt az észosztó, legalábbis nem akarom, csak van másik oldal is, akikből elvileg éltek...) a drupal engem meggyőzött, hogy jó.
Nem akarok vitatkozni sem senkivel a kialakításokról, egyebekről, hisz aki megérti az megérti, mit akarok nyöszörögni, aki nem, az sosem fogja...Csak annyit, kisbetűkkel, hogy Ti értünk vagytok, ne feledjétek, a mi gondunk legyen a Ti gondotok is... és ha ezeken a gondokon segítetek, nem ellenünk léptek, vagy bennünket cikiztek, akár finoman cizelláltan is, akkor nagyon jó lehet az együttműködés...Lehet úgy is pénzt kiszedni az emberből, hogy ne fájjon.. ne érezzem a technokrata megvetést... mert akkor kezd összébb zárulni a pénhztárcám (ami egyébként elég sovány) és ez az ördögi kör újra kialakul...Ha megbántottam valakit bocsánat itt is, ma már egy helyen bocsánatot kértem, tényleg, hátha lesz belőle vmi..

0
0
aries képe

Nem mindenki jó emberismerő. Nem tudjuk, hogy mivel vagy tisztában, és mivel nem. Ez csak menet közben derül ki.

Nem hinném, hogy pocskondiázzuk az ügyfeleinket. Amit írunk, azt névvel tesszük és pusztán a megvalósítás hibáira próbálunk rávilágítani. Segítő szándékkal, nem egymás között, hiszen itt most csalódott megrendelők vitáznak velünk. Bárki olvashatja, nem érzem, hogy zártkörű lenne.

Ha a megrendelő kinevezi magát elnökből elnök-vezérigazgatóvá, és az intézkedései miatt megáll a termelés, akkor keresnek más vezérigazgatót. Nem a munkásokat rúgják ki. Ők csak azt csinálták, amit a főnök kiadott.

Alapvetően sikeresek vagyunk, már amennyire kkv-ként sikeres tud lenni valaki ebben a szakmában Magyarországon. Miből gondolod, hogy itt ülnénk este 10-kor az akut munkamánia jeleivel, ha nem élveznénk? És lehet élvezni egy olyan szakmát, ami folytonos kudarc? Én nem tudnám. Hidd el, jók vagyunk.

A következő csapatoddal tervezd meg a célodat jól, írj ki magadból mindent, amit tudsz, de leginkább azt, amin az előző csapat elbukott, aztán dőlj hátra, bízd rájuk magad. Ezt javasoltuk mindannyian a pillangószív.hu kapcsán is, és Neked is ezt tudjuk tanácsolni. Van néhány projekt menedzsment és üzemgazdasággal (költségszámítással) kapcsolatos ebook-om, ha szükséged van rá...

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
aries képe

A blogomban ugyanúgy kell reagálni, mint a drupal.hu -n. Semmi különbség nincs. Katt a válasz gombra. Mint itt. Nincs sok eltérés (van egy ellenőrzés benne, de más semmi).

Szerintem ne vágyj olyan telefonra, ahol a készítőknek az a jelmondatuk, hogy ?gondolkozz másképp?. Érdemes elolvasni a külföldi technikai blogokat róla.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
blast_art képe

Szükség lenne egy olyan oldalra ami kifejezetten az ügyfélnek szól, technikai lehetőségekről. Félreértés ne essen nem ügyfelet kioktatni, csak hogy jobban rá lásson a lehetőségekre, funkciókra.

Szerintem ha az ügyfél el tudja mondani mit szeretne, akkor nincs gond, hiszen ezért van a fejlesztő, aki naprakészen ismeri a legkényelmesebb, legcélravezetőbb, időszerű, trendi megoldását annak. Tehát rá lehet bízni.

Viszont ha az ügyfél nem tudja pontosan mit akar, csak azt hogy: kellene egy oldal mert már mindenkinek van, és legyen ez sikeres, trendi, és ne 1 a többi 50 mellett,
akkor neki is rá kel szánnia egy kis időt.

Jobb eset az ha van egy oldal ami tetszik neki, kb. ugyanolyat akar néhány különbséggel. Így, van egy konkrét példa, érti a funkcióit, van hasonlítási alap, látja már az egészet fejben.

Ha ez nincs:

Kell egy oldal ami ismertet alapvető megoldásokat, és azoknak "rendeltetésszerű" működésit elsősorban az ügyfeleknek..

Pl. hogy van olyan hogy radio, check box van select és van olyan ami többszöri választást biztosít. Példával, néhány alkalmazott környezetben, stb.
Van olyan hogy ajax, Flash, miket lehet ezekkel csinálni, mi az előnye mi a hátránya. Ki elemezni néhány oldal megoldását. Mi az a felhasználó, hogy kel ezt érteni. Miért jó a Drupal, miért nem stb...

Így az ügyfél pontosabban, könnyebben tudná gondolatait egymásra építeni, definiálni azt hogy mit szeretne.

A webfejlesztőnek ez kevesebb időt, az ügyfélnek meg minőségi, célratörő, olcsóbb munkát jelent. Kevesebb félreértéssel.

Ha valakinek lenne kedve egy ilyen bemutató oldal kialakításában részt venni az jelezze.

blast

0
0

blast

Illyés Edit képe

A fórumot névtelenül indító Megrendelő (később kiderült a személyazonossága) először ajánlatot kért legalább két ismert Drupal fejlesztőtől (pp, aries). A megkeresésre mindketten negatív választ adtak a hiányzó specifikáció és a lehetetlenül rövid határidő miatt.

Ezután Megrendelő talált másik két fejlesztőt, akik elvállalták a feladatot, azonban nem tudták azt megfelelő színvonalon megoldani.

Ekkor Megrendelő idejött a fórumra, ahol közölte, hogy az általa foglalkoztatott két, "a hazai Drupal világban nem ismeretlen" fejlesztő pancser és link alak. Mivel a hazai Drupal világban nem ismeretlen fejlesztő kb. 5-6 személyt jelenthet, mindenki gondoljon akire akar...

A fenti eljárást szó nélkül hagyva minden eddigi hozzászóló próbált az ügy érdemi részével foglalkozni, és kideríteni, hogy vajon milyen — technikai, szervezési, pénzügyi — probléma merülhetett fel, ami miatt a két utóbbi fejlesztő kudarcot vallott. Megrendelő viszont semmiféle érdemi információt erről nem adott, saját felelősségét még részben sem ismerte el, és nyilvánvalóvá vált, hogy kizárólag a fejlesztők és általában a Drupal hibáztatása érdekli. Ezzel ért véget a történet.

Ezek után idejössz, jelzőkkel dobálózol ("paraszt", "perverz", "bunkó"), és felszólítasz bennünket, hogy "alázás" helyett inkább mondjuk el szakszerűen, hogy milyen lépéseket kellene a megrendelőnek követnie. Pontosan ezt tettük több körön keresztül:

1. Írja le, hogy pontosan hogyan kell működnie az elképzelt alkalmazásnak.

2. Kérjen szakértőktől szakvéleményt arról, hogy alkalmas-e (jó választás-e) a Drupal az adott feladatra.

3. Írjon részletes specifikációt, vagy ha nem tud, akkor fizessen valakinek, aki ehhez ért.

4. A specifikáció alapján számoljon reális idő- és költségráfordítással.

5. Keresse meg az alkalmas embereket a feladatra.

A problémát éppen az okozta, hogy Megrendelő pp és aries véleményét figyelmen kívül hagyta, és valamilyen — általunk nem ismert — okból a másik két fejlesztő álláspontját fogadta el. Végül pp-nek és aries-nek lett igaza, amit a Megrendelő nem tud megbocsátani nekik, illetve a Drupal közösségnek. Ezek után a felszólításod, hogy "alázás" helyett inkább mutassuk meg a megvalósítás útját, teljesen irreleváns. Nem lehet olyan megrendelőnek utat mutatni, aki csak azt hallja meg, amit hallani akar.

Egyébként éppen tegnap volt itt a fórumon egy megrendelő. Elmondta, hogy mit szeretne, mennyi pénze van rá, és szerinte mennyi idő lenne a fejlesztés (fél óra). Mi elmondtuk, hogy amit szeretne megvalósítható, de 10-szer annyi idő, és ehhez mérten több pénz, mit amivel számolt. Ő meghallotta, amit mondtunk és tudomásul vette.

Többek között erre is jó ez a fórum, hogy kisebb feladatok esetén az 1. és 2. pontban említett teendőket (feladat leírása, megfogalmazása — lásd aries fenti hozzászólását ennek hasznosságáról; ill. szakvélemény beszerzése) itt a fórumon meg lehet oldani.

0
0
Anonymous képe

Igazad van, és bocsánat... további jó munkát nektek..

Üdvözlettel: Békési Béla
http://5x5.hu
20/9283-266 85/354 500
Balatonlelle, Petőfi u. 3763/2

0
0
disztroj képe

ennyi ? bocsanat ? helo leleptem ?
ahah hatez meg nekemis sok pedig enaztan igazan ordenaremodon tudok viselkedni forumokban

0
0
adoman képe

Én voltam, aki ezt a topicot kirobbantottam és meglepődve látom néhány hónapi nemodafigyelésem után,
még mindig nem halt el, érthetetlenül felparázslik.
Nem ez volt a szándékom. UGyogy javasolnám a nagyérdemünek, térjen nyugovóra és zárja le a témát.

Elismerem azért, hogy a kritikáknak, amit a megbizoi oldalnak cimeztek és azt gondolták az tök dilletáns (megsugom azért, nem teljesen),
szoval a kritikáknak ugy harmada igaz lehetett, de csak a harmada. És az is igaz, hogy a nem teljes infoból, aztán a rosszabbik - mundérszerü - következtetést vonták le,.. különösen egy amazon társ félre/összefoglalásai.

A projekt egyelőre alszik nagy sajnálatomra és ha sikerül valakinek felébreszteni, akkor sem biztos, hogy Drupal lesz az a királyfi.

Üdvözlettel
Domán andrás

0
0
tamoca képe

én egy sima html alapú oldalt ami dreamweawerrel lett fejlesztve www.pannoniatv.hu áttettem drupal alapúra. Közel fél éves szabadidőm rááldozásával.Nem tökéletes még de már működik, közben saját bőrömön megtanultam a drupalt olyan szinten, hogy legalább azt tudom mire alkalmas. Ezt Te kihagytad, és azt hitted pénzzel minden megoldható, szerintem vagy beveszed a fejlesztőket , ha találsz olyat aki lát az ötletedben üzletet , vagy állj neki ennyi idő alatt ennyi pénzért vehetsz órákat, vagy könyveket stb. vagy keresd meg a totál profikat akik nem drupálosok hanem fejlesztők akik ismerik a drupált. Én ismerek 2 ilyen ember magyarországon, de meg kell győznöd őket , hogy jó üzlet a dolog, vagy rá kell szánnod a pénzt.Én nem drupált hanem adatbáziskezellést fejlesztek saját ügyviteli szoftvert amit specializálni kell négyezerért /óra szoktam dolgozni, ha valaki négy és hét közt kér pénzt és leszerződik veled árajánlatot ad konkrétan akkor állj neki újra.Üdv tamoca

0
0

tamoca

Anonymous képe

Kedves Tamóca!

Arra gondoltam, hogy ez nem egy vészesen nagy feladat. Időközben kiderült, hogy az egész, amit elértem a weblapommal, közelében sincs annak, amit eredetileg szerettem volna... Folyamatos kompromisszumok árán sem jutottam el szinte sehová.. Persze az 5x5.hu tulajdonképpen működik. Csak nem úgy, ahogy szeretném.
Nem akarok megtanulni programozni, épp elég nekem az, hogy ezzel kelek, ezzel fekszek egy éve, a családom már útál....hidd el, elhagyom a tököm is... Nem szoktam alkudozni a fejlesztővel, legfeljebb azt mondom, hogy ezt a részét haggyjuk egyelőre, ha lesz rá pénzem, csináljuk (erre tanúk ők..) . Ami nekem szörnyű, az a határidők kérdése, és az, hogy a fejlesztőnek kb. 5x kellett ugyanazt a hibát elküldeni, majd megvitatni, hogy ez tulajdonképpen nem hiba, aztán erről nem volt szó... De ezen már túl vagyok..haggyjuk is, látom, nincs sok értelme.
És ahogy itt a társalgás menetét látom, több, szavakkal érvényesülő fejlesztőt, szakembert, programozót találok, viszont olyat nem, aki azt mondja, hogy szeretem a pénzt, szeretem a munkámat, nézzük meg, tudok-e kezdeni valamit ezzel. Ehelyett magyarázom a bizonyítványom...

Kíváncsi lennék, van-e olyan, aki el meri mondani: itt egy profi munka nézd meg, erre büszke vagyok, kérdezd meg a megbízómat. Merthogy ez lenne a referencia...Érdekes, ilyen eddig nem volt.... :)
(most nem arra gondolok, hogy egy bőrt ráhúz egy drupálra és kész a weblap) Egyébként - mivel ez egy közösségi oldal, - nem túl sok, de napi párszáz látogatóval szerintem jó reklámlehetőség is lehetne akár a fejlesztőnek is, dehát nem merem addig nyomni a sajtóban sem, amíg nincs kész, a desig-nal meg addig várok, amíg nem lesz végre végleges...

A megoldás: profikat kell kereseni, akik dolgoznak.
Megpróbálom, és nagyon megköszönném, ha az elérhetőségedet megadnád nekem: [email protected]-ra
Ezzel az itteni, nem túl fényes szereplésemet befejeztem, eddig is túl sokat beszéltem, jó munkát mindenkinek. Béla

0
0
uborka képe

Azthiszem zárolni kellene ezt a topicot, mivel mostanra átlaláthatatlan lett. És nyitni egy másikat, vagy rögtön többet is.
-----------------------------------------------------------
Jómagam belsőépítész vagyok. A magán de még a közületi megrendelőim 90%-nak fogalma sincs mi az a belsőépítészet. Mondanak valamit, én leírom mit akarnak ők, és mellé írok egy számot. Utána sok időt eltöltünk azzal, hogy kellene ezt az egészet csinálni. A történet ugyanaz mint ami ebben a topikban le van írva.

Sajnos nincs kultúrája a megrendelői viselkedésnek, ennek okát az emberek leépített identitástudatában és a hagyományok hiányában kereshetjük, de ez egy másik szál... Ez nem hiba, hanem hiányosság, és ezzel a megrendelőnek is tisztában kellene lennie. Most kell (sajnos) újra megtanulni ezt a viselkedésformát, mind a megrendelőnek, mind a megbízottnak. Sajnos ezt sok esetben a megbízott sem látja és erre az számtech. üzletes példád teljesen jogos, és szomorúan igaz. Hozzáadódik a dologhoz, hogy ez egy szubkultúra, ami al szubkultúrákra tagolódik. Ami annyit jelent, hogy meg van a maga alaptudása és szlengje. Egy külső embernek tanulni kell, hogy értse ezt a világot. Már velem is előfordult, hogy bementem egy fórumba, és egy mondatot nem értettem arról, hogy mi is történik ott...

Jómagam pár honlap elkészítése után arra jutottam, hogy inkább "magamnak" készítek portálokat, így jutottam a Drupalhoz. Ez egy jó CMS és mindent meg lehet csinálni vele, kisebb nagyobb operációval :) Én a tudásomhoz mérten kibeleztem ahol kellett és mindig azt csinálja amit én akarok. :)

Már én is találkoztam hozzád hasonó küldetéstudattal rendelkező emberrel, nem könnyű neked. Vagy azt csinálod mint én: ha kell PHP-t programozol, vagy adatbázist berhelsz, és minden olyan lesz mint amit te szeretnél, vagy addig nyüstölöd a programozódat, amíg ezt el tudod érni nála. Azt viszont lásd, hogy nem kedvez a mai világ annak, hogy valakitől az a céltudatot várd el ami benned van, még akkor is ha fizetsz érte. Nem tudsz most annyit fizetni, hogy el tudd ezt várni. Sajnos. Ha "sokat" kértem a honlapért nem kérték, ha keveset akkor még mást is be kellet vállalni mellé. Pedig én tudtam mit tudok adni. Ehhez persze az is kell, hogy legyen érzéked a dologhoz...

Nos amire én büszke vagyok:

http://www.zoldmuves.hu
http://www.mmplayer.hu
http://www.cybergen.hu

0
0
csonti képe

Hello,

OFF. jó cuccokat csinálsz. :) Különösen a zöldműves tetszik. Majd írok neked emilt, ugyanis ügyes Drupalosokat keresek. :)

dhost.hu admin

0
0
Anonymous képe

Ez a beszélgetés már elmegy abba az irányba, ami előremutat...
Kb. egy év alatt bizonyára sokat tanulhattam volna, de már olyan sokmindent csinálok, hogy ezt nem bírnám..
A weblapjaid jók, átgondoltak, látszik, hogy gondosan csináltad.bár én a mágikus micsodákat nem szeretem a fiaim okán... Amit írtál, az is nagyon tetszett. Örülök neki, hogy egészséges életszemléleted van, és utat mutatsz... miközben itt csevegek, van jelentkezés több helyről is a munkára, ennyi haszna bizonnyal volt. További jó munkát, én azt hiszem, Te meg fogsz ebből élni. Ha úgy alakul, kereslek még
Üdv mindenkinek.
Béla

0
0
blast_art képe

Ez kezd egyre szánalmasabb lenni, ki ítélkezik?
Téged most jól meg dicsérlek... ellentétben azzal aki.... nem tudta megértetni velem, hogy ne rakjak címnek 40 felkiáltó jelet szóköz nélkül.

Ezt most nekem úgy tűnik, mint ha Aries nem tudna rendes munkát végezni.
Pedig ez messze nem így van. Ámbár szeretjük a dolgokat teljesen kezünkbe tartani, és úgy alakítani ahogy azt az utolsó részletekig elképzeltük... A baj ezzel az ha ezt nem a szakmánkban tesszük, ilyen eredményt kapunk mint az 5x5, akármilyen jó szakemberrel van dolgunk. Látszik hogy egy kényszeres kialakítás. És olyas valaki akarta a webergonómiát kiötleni, akinek semmi köze hozzá. Sokkal érdemesebb dolgozni hagyni a fejlesztőt (néha), nagyobb tapasztalata van.
Nem azt mondom hogy semmi beleszólása nincs, egyáltalán nem.

Ami meg a dolog kicsinyességét illeti, a tartalom feltöltés etikettje azért mindenhol megvan.

blast

0
0

blast

Anonymous képe

Kedves blastart. Honnan tudod, hogy éppen mit kértem? És mi nem teljesült?
És most épp azzal érvelsz. Nem szeretem az ilyen egyoldalú dolgokat, ráadásul nem tudtam, hogy ez egy érdekvédelmi szervezet, vagy oldal, ahol sosem a "vevőnek" van igaza...

Tanulság kevés, az is nyálazásnak fogható fel...

Tényleg ki szeretnék keveredni már ebből, beszélgessetek nyugodtan, kaptam tanácsot, megfogadom, és rájöttem, hogy igazatok van.
Üdvözlettel: Békési Béla

0
0
blast_art képe

Ezzel ezt a totál Flame témát le is zárhatjuk. comment-closser fel.
Törölni is lehetne, mert semmi köze a Drupalhoz

blast

0
0

blast

takdavid képe

A 'megrendelői viselkedés kultúrájához':

A szoftveres szakmának sem a belső működése, sem a megítélése nem olyan érett, mint pl. a mérnöki szakmáké. Az, aki szoftvert szeretne megrendelni egy hozzáértőtől, voltaképpen semmijen 'megrendelői tradícióra' nem tud támaszkodni, hiszen ilyen tevékenység tömeges formában alig egy generáció óta létezik. De még a fejlesztő se tud igazán hagyományokra, megbízható tapasztalati bázisra támaszkodni.

Igazság szerint nem tudjuk, hogyan kell egy nagyobb szoftveres projektet úgy tervezni, hogy biztosan ne legyen csúszás a határidővel / költségekkel. Nem tudjuk, hogy egy kicsinek látszó feladat valóban kicsi-e, csak ha már elkezdjük megoldani (lásd a topic eredeti témáját). Nem tudunk olyan specit ill. tervet írni, hogy a megvalósítást 'szakmunkások' szabott idő alatt tudják megoldani.

A laikus megrendelő meg főleg nem tudhatja ezeket. Ezért szerintem egyszerűen inadekvát az a hozzáállás, hogy 'tessék, ezt csináld meg, de aztán rendesen', mivel a kért termék még fejben sem létezik. Hiába várod, kedves Béla, hogy 'rendesen szolgáljanak ki engem a pénzemért', hisz magad sem tudod, mitől is lennél elégedett a végén. Szoros együttműködésben lehet csak jól kezelni egy ilyen ügyet, valahogy úgy, ahogy 'uborka' csinálja a belsőépítészetet, vagy az építészmérnök a háztervezést.

Az egyetlen, amit valóban elvárhatsz, hogy tisztán, korrekten kommunikáljanak veled. Lehet, hogy a második két fejlesztő igéretet tett, amit nem tartott be, és nem is kommunikálta le ezt korrekt módon. Ha így van, ez az ő személyes problémájuk, és erről a panaszod jogos. Egyébként ez nem ritka ebben a szakmában (sem).

De abban biztos vagyok, hogy egy ilyen feladat nem kezelhető a hardverboltos sablon szerint. Hiába lobogtatod a pénzedet, hiába vagy öntudatos, hogy te vagy az ügyfél, ha az ügy másik feléről nem veszel tudomást, és te magad nem veszel részt a megoldásban.

0
0
Imre János képe

Hát ilyet már rég olvastam :)

Gondoltam írok én is ide, mert érdekesnek tartom, és lett pár gondolatom.

Elöljáróban elmondom, hogy én programozó vagyok eredetileg, de már csak hobbiból praktizálok. Több cégem van, és több weboldalt rendeltem már, miközben néha énis készítek párat.

Ez azért fontos csak, mert néha megrendelő vagyok, néha kivitelező. Az indulatokat mindkét fél részéről megértem.

A megrendelő mindíg olyan specifikációt ad, amiről azt gondolja, hogy olcsó lesz, de a végén azt kéri számon, amit elgondolt.

A kivitelező meg meg akarja spórolni a tervezést, amivel jó követelmény specifikációt készíthetne, amiből tiszta lenne, hogy mi menny, és mennyi idő. (mert ugye kicsi projekt, nem éri meg a vacakolást)

Ebből aztán az lesz, hogy az elkészülőben lévő dolog hamar kifut a költségekből, és nem is hasonlít arra, amit a vevő akart. Ilyenkor a programozó (lévén, hogy ingyen nem dolgozik) elkezdi lekoptatni az ügyfelet.

A végeredmény: olcsón nincs profi weboldal, ami hibátlan, szép és hamar megvan. Egy nagy webkészítő cég képes erre, de az nem olcsó.

A Drupal ingyenes. Ennél fogva tele van hibával és mivel előre gyártott, korlátokkal. Ha van egy Astra kombid, abból nem lesz terepjáró, ha beledöglesz se.

Tehát mindenki hibás, és senki.

Egyéb: A drupallal én is vacakolok egy ideje. Én is azt hittem, hogy ezzel minden mint a villám. Persze nem. Hol itt egy hiba,hol ott. Aztán mire olyan lesz és úgy néz ki, ahogy én akarom...

Ha nonprofit, vagy kis költségvetésű lapot akarsz, és van rá időd, akkor érdemes ebbe vágni. Megrendelőként szerintem olcsóbb az új fejlesztés a legtöbbször.

0
0
blast_art képe

"A Drupal ingyenes. Ennél fogva tele van hibával és mivel előre gyártott, korlátokkal. Ha van egy Astra kombid, abból nem lesz terepjáró, ha beledöglesz se."

A Drupal ingyenes. Ennél fogva hatalmas közösség alakult köré. Pont ezért elenyésző hiba van benne, és ha van is, azt 2 napon belül orvosolják, nem úgy mint egy fizetős, félévenként megjelenő cms-nél....

Az hogy a saját hibáidba ütközöl, azt a te gyakorlatlanságod teszi.
Ha majd belejössz, nagyon szeretni fogod, és megcáfolod az utolsó bekezdésed :)

Az biztos hogy én nem cserélném le semmire. Nem ismerek összességében ennél jobb fizetős/ingyenes cms-t .

blast

0
0

blast

kopexy képe

Gondolom mutobe is igy jarnak, megmondjak a sebesznek mit mikor es hogyan vagjon fuggetlenul a szakmai ajanlasoktol, protokoltol es szambaveheto megoldasoktol..... Tegyuk mondjuk 100 mio forintra azt a fejlesztest amit keszen ingyen nyiltan megkapnak, teny laza de konnyen modosithato korlatokkal es itt tiprodnak, hogy szar..... mert itt lehet ...... ha fizetnenek erte siman megelegednenek a "majd a kovetkezo verzioban benne lesz...." formulaval.....

0
0
blast_art képe

jaja:)

Arra azért kíváncsi lennék melyik fizetős püföli meg.

blast

0
0

blast

Imre János képe

Valóban ingyenes, és rengeteg munka van mögötte. Ezt én elismerem. De hiba van benne, ezt is tény. Ha fizetős lenne, akkor is lenne, de ez nem változtat semmin.
Korlátai is vannak. Minden rendszer ami paraméterezhető az korlátokat szab a saját szabályaival. Ami nem paraméterezhető az meg még többet. Ezek akkor is lennének, ha fizetős lenne (hiszen vannak fizetős CMS-ek, amiknek a nagy része rosszabb ennél), de ez szintén nem orvosság.
Megértem, hogy véditek a Drupalt, de nincs rá szükség szerintem.
Ahhoz, hogy objektív kép alakuljon ki, jobb, ha az érzelmeket nem keverjük ide, és akkor valóban megtudhatjuk, milyen is a Drupal.
Nyilván én sem véletlenül kezdtem el ezzel foglalkozni, és nem egy másikkal, mert szerintem is ez a legjobb szerkezetű, és a legjobban támogatott jelenleg.

0
0
kopexy képe

1. minden "rendszernek" adottak a korlatai es adottak a specifikacioi.
2. ezeknek nem ismerete es a nem rendeltetesszeru hasznalata nem a "rendszer" hibaja.
3. hibak kapcsan altalaban az emberek tevedesbe esnek es a drupal core-t az osszes contrib modul egyuttes halmazaval helyezik kontextusba.
4. a cucc ugyanolyan olyan mint egy no.... van aki kitudja hozni belole a sikito bestiat van aki csak egy halk imitalt orgazmusszerut......
5. a drupal nem egy parameterezheto "uveggyongy benszulotteknek" hanem egy modularis es szabadon modosithato/bovitheto webes framework.....
6. teny ugyanakkor hogy a "sajat koncepciom"-naci web newcommerek-ek fejre allnak vele, igaz ok barmivel (.net, delphi, vb) fejre allnak, mert alapvetoen nincsenek tisztaban pl. a technologia mukodesi elveivel es/vagy korlataival..... szakmai erveket meg "ez a k5sog nem akar dolgozni a penzemert" logikaval kezelik.

0
0
pp képe

Te tényleg ezért hoztad fel ezt a nyamvadt topikot?

A Drupal ingyenes. Ennél fogva tele van hibával és mivel előre gyártott, korlátokkal. Ha van egy Astra kombid, abból nem lesz terepjáró, ha beledöglesz se.

Rosszul közelíted meg a dolgokat több szempontból is. Egyrészt a Drupal nem ingyenes, hanem szabad szoftver(ha nem tudod mi a különbség inkább nézz utána) másrészt nincs tele hibával. (és most aki azzal jön, hogy letöltöttem x modult és nem ment, az legyen már olyan drága és nézze már meg a konferencia videókat, ha már arra nem vette a fáradságot, hogy eljöjjön egy ingyenes rendezvényre, ahol elmondják neki a tutifrankót vagy elolvassa a magyar nyelvű kézikönyv ide vonatkozó részét amiből megtudná, hogy mi a Drupal és mi nem az.) Vegyük már észre, hogy ha egy luxusautóba "sanyi a szerelő" belegányolja a turbófeltőltőt meg a csiptuningot és lerohad, nem az autó márkáját fogjuk szídni... vagy igen???

Másrészt meg a hasonlat nem hogy sántít, hanem vérző törzsel dől az árokba.

Luxusautóval nem megyünk szántani, traktorral meg nem megyünk diszkóba(vagy legalábbis előtte leakasztjúk az ekét)
minden ezközt arra használjuk amire való, és persze a szakértelem se árt...(jé mi ez a berregés???)

Ha nonprofit, vagy kis költségvetésű lapot akarsz, és van rá időd, akkor érdemes ebbe vágni. Megrendelőként szerintem olcsóbb az új fejlesztés a legtöbbször.

http://drupalsites.net/

muhahah hát igen biztos a NASA és az MTV is ilyen kis költségvetésű intézmény... muhahaha....és még egyszer muhahaha...csorognak a könnyeim....muhahaha

Szerintem Te ne használj Drupalt ;)))))

0
0
Imre János képe

Belátom már, hiba volt ide írnom, és bánom is hogy megtettem. Itt mindenki tök tájékozott mindenről, és általában is mindent tud, inkább majd csak olvasgatom ezután az okosságokat.

Elnézést...

0
0
cyberblatt képe

Mi a drupal, mire jo egy CMS.
Kezzel szoktam irni az oldalak cde-jat notepad editort hasznalva.
Jot szorakoztam olvasva ezt, jobban tetszett mint a sarki krimoban egy stand up comedy. ;)
cheers
Cyberblatt

0
0
kopexy képe

De azert kivancsi vagyok az oraberedre es mondjuk mennyi ido alatt publikalsz mondjuk 500k (500.000) 3-6 megapixeles kepet, matricazva, kategorizalva, tagelve, keresessel, egyenkent 4-5 meretben, kulonbozo jogosultsagokkal a notepad-el......
Ilyenekre jo altalaban egy CMS.......
Notepadnel meg van sokkal jobb pl. edlin :DDDDD

0
0
kopexy képe

A hely celja az informacio csere....

0
0
bb.virgo képe

Ezt a hozzászólást rakjuk már ki kézikönyv lapnak, a mikor ne használj Drupalt részhez :-D

0
0
aszalos képe

Sziasztok,

nagyon tetszik nekem ez a vita. Egyrészt élvezem a hackervilágban megszokott beszólós kultúrát, másrészt hogy ez a magyar site tényleg él. Én mostanában kezdtem Drupalozni és az az elképzelésen, hogy az OpenSource filozófiai modelljét viszem át az üzleti világba is.

A hagyományos modell szerintem ez: a megrendelőnek van egy elképzelése, kidolgoznak a vállakozóval egy specifikációt, majd iterációkban elkezdik fejleszteni (mondjuk az XP módszertant használva). Amennyiben eltérnek az eredeti spec-től, a végösszeget is újratárgyalják. Ez egyébként nagyon jó eset persze.

Az OS filozófia mélyebben épül a kollaborációra. Én azt értettem meg, hogy beszállok egy közösségbe, ahol egy csomó értéket ingyen kapok, ezért nem hisztizek, ha problémám van, és ha megcsináltam valamit, azt én is megosztom a többiekkel. Vagyis egy open közösség, mint a Drupal, tanácsadóként is működik. Most kezdtem portálokat építeni, és az elején elmondtam a megrendelőimnek, hogy mi ez az egész és hogy kollaborációt kérek tőlük én is. Ettől persze olcsóbban dolgozom, de az ügyfélnek is bele kell tenni energiát. Vagyis nem csak fikázza azt, ami elkészült, hanem építi is. A legelemibb dolog, hogy leülünk és a tartalomfejlesztési alapkoncepciók egy részét elsajátítja.

Még mélyebben szerintem az open világ egy lázadásról is szól. Arról, hogy elegünk van az elefántcsonttornyokból (könnyen megnevezhetnék egy IT céget, amelyik elöl jár a bezárósdiban), az üzlei világ lerabló, átvágó attitűdjeiből. Ennek a folytatása pedig az, hogy egy kicsit is agilisebb ügyfeleknek nemcsak megoldásokat, hanem eszközöket is lehet szállítani, ami erőt, kontrollt ad a kezükbe (pl, hogy könnyen cserélgethessék a site-juk elemeit, vagyis az arcukat a világ felé). Enpowerment.

Hát ennyi.Köszi, hogy inspiráltatok, remélem kölcsönös.

Péter

0
0
blast_art képe

Sajnos ezt kevesen látják így, de nem is csoda, mélyen bele van építve az oktatásba, világszerte.

Így születnek azok a zsíros beszólások, hogy ami ingyen hozzáférhető, az biztos [email protected]. Vajon kinek az érdeke hogy jó legyen? Ez afféle kereskedős hozzáállás.

De szerencsére vannak ilyen jó fej gyerekek mint te, és közösség 99% akik miatt:
még is csak szép az élet.:))

blast

0
0

blast

Illyés Edit képe

Fontos dologra világítottál rá. Hagyományos webhelyeknél működik a hagyományos megrendelő-kivitelező modell. Megrendelő szeretne 1 db céges honlapot A, B és C funkciókkal, ilyen-és-ilyen oldalfelépítéssel. Ez szabatosan leírható, tervezhető, számonkérhető. Ilyen esetekben legfeljebb a dizájn szubjektív megítélése okozhat problémát. A Drupal rendszerint alapcsomagolásban, vagy néhány kiegészítő modullal kiválóan megoldja a feladatot.

Manapság azonban a tájékozott megrendelő ennél többet szeretne. Vagy önálló webes projektet akar indítani, vagy a saját honlapjába akar többletfunkciókat integrálni, rendszerint egy már meglévő divatos webkettes alkalmazás lemásolásával. Azonban nem veszi figyelembe, hogy ezek az alkalmazások hogyan jönnek létre:

1. Adott néhány felkészült programozó, akiknek van valamilyen problémájuk. Írnak egy programot, ami a privát kis problémát megoldja.

2. A megoldást pl. webszolgáltatás keretében elérhetővé teszik mások számára is. A felhasználói közösség részéről folyamatosan érkeznek a visszajelzések, ezeket integrálják a projektbe.

3. Eltelik 1-1,5 év, a tökéletesre csiszolt programot — és vele együtt a felhasználói közösséget — a fejlesztők eladják a Google-nak x millió dollárért.

Ami lényeges, hogy itt a fejlesztői csapat (1) tökéletesen érti és átlátja a megoldandó feladatot, hiszen a saját problémájukról van szó, és (2) az indulástól kezdve folyamatosan kapják a visszajelzéseket a felhasználói közösségtől. Amikor egy megrendelő megpróbálja lemásoltatni az adott szolgáltatást, ez a két dolog hiányzik. A Google, Yahoo, stb. nem pár MB kódért fizet csillagászati összegeket, hanem egy fejlesztőkből és aktív felhasználókból álló csomagért. Persze ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen nulláról indulva lemásolni egy szolgáltatást. De az elején számolni kell azzal, hogy annak az 1-2 programozónak lényegében egy egész közösséget kell szimulálnia.

Egyébként már egy közepes méretű céges honlap esetén is napokat vesz igénybe a honlap tesztelése (többszáz linkre rákattintani, hogy működik-e, tucatnyi űrlapot letesztelni, minden oldalt 3-4 böngészőben leellenőrizni, stb.) Egy portál, közösségi honlap, webszolgáltatás beüzemelése hónapokat vehet igénybe. Nem véletlen és nem csak a divat az oka, hogy jó ideig ott a logó mellett a BETA felirat.

0
0
kopexy képe

Manapsag eleg ritka hogy 0-rol neki all egy csapat barminek es alapvetoen (az esetek tobbsegeben) felesleges is. "Legozas" folyik mert teljesen felesleges ujra feltalalni a kereket, es celszeru minimalizalni a munkat es energiat nomeg a lovet azokra a modositasokra/bovitesekre amik a fellelheto "lego" daraboktol elternek/szuksegesek.
Az alapveto nezetelterest en ott latom a ket oldal kozott, hogy a "megrendeloi" oldal nem hajlando tudomasul venni, hogy a mai magyar valosagban a penzeert max. "legozni" lehet es emiatt kompromiszumok szuksegesek a reszukrol. Nalam legalabbis eleg ritkak az olyan megrendelok akik 5-10 embernek leteszik a havi 4-6 kilot (3-4 evre elore) annak erdekeben megvalositsak az almaikat...

0
0
Illyés Edit képe

Manapsag eleg ritka hogy 0-rol neki all egy csapat barminek

Ezt úgy értettem, hogy nem organikusan nő a projekt a fejlesztőkkel és felhasználókkal együtt, hanem egy teljes funkcionalitású "üres" rendszert kell átadni a megrendelőnek. Ez sokkal nehezebb, rendesen le se lehet tesztelni, egy ideig együtt kell élni a bugokkal.

Az alapveto nezetelterest en ott latom a ket oldal kozott, hogy a "megrendeloi" oldal nem hajlando tudomasul venni, hogy a mai magyar valosagban a penzeert max. "legozni" lehet es emiatt kompromiszumok szuksegesek a reszukrol.

Az alapvető nézeteltérés szerintem az, hogy a hagyományos szemléletű megrendelő a bugot minden esetben a pancser munka bizonyítékának látja. Néha tényleg az — néha meg nem, egyszerűen csak a fejlődési folyamat része. Olyankor be kell állítani egy kényelmes hibajelentő felületet és fizetni egy-két programozónak, hogy folyamatosan javítgassák a rendszert.

Én nem látom be, hogy a legózás miért jelent szükségszerűen kompromisszumot. Egy Drupalból összelegózott rendszer szinte biztosan sokkal jobb minőségű, mint amit akár a legjobb programozó saját maga írna. Inkább olyankor van gond, amikor nem lehet a teljes rendszert összelegózni, hanem kell hozzá írni saját modult; vagy ha a Drupalt át nem látó egyén próbál összelegózni valamit, és alapvetően rosszul nyúl a feladathoz (volt már olyan, hogy egy hétig csak azon gondolkodtam, hogy ebben a projektben mi legyen a node — vannak esetek, amikor ez egyáltalán nem triviális kérdés).

0
0
kopexy képe

Legozast en ugy ertem lehet benne sajat modul, lehet bene drupal modul de kihegyezve adott hw-re (pl. cluster), teljesitmenyre, lehet benne contrib modul mod-olva, lehet bene zart/fizetos sw stb. A kompromiszum ott kell, hogy ha a megrendelo kap mondjuk 70%-ot a rendszerebol keszen es "ingyen" akkor ezt a 70%-ot ne akarja a fejere allitani 2k HUF/ora "szerinte nagyvonalu" dijazasert, vagy keresen mas "alapot" ami jobban idomul az elkepzeleseihez.
Es igaz, ez egy alkoto munka sokszor baromi sok "nem latvanyos" korrel es sokszor idoigenyes agymeloval.....

0
0
aries képe

Írj konkrétumokat, abból értünk.

BTW. a Drupal nagyon moduláris. Anélkül, hogy szétbarmolja az ember a 3rd party modulokat, tudja javítani a ?hibákat?. Persze rendszerben gondolkodva mindig körülményesebb, drágább fejleszteni, mint kókányolni.

Egy külön témában elindíthatnál egy objektív kritikát a Drupalról, hogy hogyan látod, mi a bajod vele stb. Bugok vannak lesznek, de ha mindenben ennyi bug lenne, nem akarnék már kertész lenni :D

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
aries képe

Elnézést, ha régi sebeket tépek fel, de ez nagyon a témába vág. :D

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Mice képe

Végigolvastam az egész topikot és elég érdekesnek találom. Ha a téma indítója elmondta volna azokat a "speciális" dolgokat amit több programzónák nem sikerült megoldania akkor tényleg hozzá lehetne szólni a dologhoz. Eddig amit leszűrtem ebből az egy átalakított fórum megvalósítása. Hát ezen se értem mi a nagy munka :) Amúgy egy kicsit félek, hogy azért nem derült ki, hogy mik voltak azok a speciális dolgok mert nem is nagyon volt rá ötlet. Amúgy bevallom én 13 évesen már sokkal összetettebb oldalakat csinálok drupallal, ha kell letöltök egy modult, feltelepítem, lefordítom. Tök egyszerű. Ha kell még programozok is. Ha ez két programozónak nem sikerült, akkor ott már valami baj van.

Üdv Mice

0
0