Drupal 8 érdemes vagy még nem?

twixzor képe

Sziasztok!

Egy nagyobb projektbe vágnám a fejszém valószínűleg eltart pár hónapig, míg elkészűl, szóval a kérdésem az lenne, hogy érdemes Drupal 8-ban elkezdeni?

Köszi,
András

Drupal verzió: 
tompagabor képe

Szia, nagy projektet szerintem még nem érdemes. A legfontosabb indokom ellene, hogy még nincsen garantálva, hogy egy-egy béta változat között gond nélkül tudsz váltani, így a munkád egy része vagy egésze könnyen használhatatlanná válik.
Egyenlőre kissebb projekteket érdemes vinni benne.

4
0
twixzor képe

Köszi, ez egy jó indok, meg is fogadom.. :)

0
0
szantog képe

hacsak nem vagy valami überbrutál contributor, és nem hánysz naponta patch hegyeket a coreba, vagy 4-5 contrib moduleba.

Ellenben nagyon könnyen tudsz d7-ben is olyan oldalt csinálni, ami D8 kompatibilis lehet, illetve kevésbé lesz fájdalmas az update.

Használj olyan modulokat, aminél már látszik a 8.x-dev verzió. Ez azt jelenti, hogy fogalkoznak vele, és jó eséllyel 8.2/3 körül már használhatók lesznek. Figyeld a 8.x-dev release dátumát, mert ha pl 2013, akkor a module maintainer jó eséllyel csak belekóstolt a D8-ba, nem biztos, hogy valaha stabil rls lesz belőle.

Ne használj olyan modulokat, amik nem a global entity-re specializálódtak, hanem csak egy részhalmazukra. (Általában így kezdődnek/végződnek _node_, _user_ pl auto_nodetitle, node_reference, user_reference) Helyette ott van az entity_reference, auto_entitylabel.

Használj rulest, amikor csak lehet, ne kódolj! Amit te gondosan megírsz bármilyen node hookban, azt d8-ban kezdheted elölről. (pláne, hogy sehol nincsenek már node/taxonomy_vocabulary/taxonomy_term/etc hookok, egy részét még én nyírtam ki vagy 2 éve. :D) De ha ugyanezt megcsinálod rulesban, akkor az jó eséllyel d8-ban is ugyanaz marad.

Theme.. Na igen, ez sucks. :D Hacsak nem találsz valami nagyon jól karbantartott sminket, amihez nem kell nyűlnod, azzal mindenképp szívás lesz. :)

3
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

pp képe

Kisebb projektet mindenképpen érdemes már most elindítani, olyat amihez nem kell contrib modul. (azért elég tápos e tekintetben a D8, szóval nem is biztos, hogy kelleni fog olyan sok) Természetesen fel kell készülni arra, hogy az update az nem megy majd könnyen, szóval az üzemeltetése nem lesz egy sétagalopp, hanem egy tanulási folyamat lesz, ami mindig nehéz. :)

Régi írás, de a címe az ma is él:
http://buytaert.net/drupal-8-apis-are-freezing-but-not-frozen

1 hónapnál régebbi tutoriálok, dokumentációk nagy-nagy fenntartásokkal használhatóak.
pl:

https://amsterdam2014.drupal.org/session/drupal-8-crash-course

_content kulcs már nincs a routing.yml-ben, csak _controller, aminek viszont renderelhető tömböt kell visszaadnia, sima szöveg nem jó, vagyis a fenti előadás első példáját módosítani kell két helyen is, hogy használható legyen. És ez csak egy példa volt a fenti előadásból.

Dokumentációnak jó az api https://api.drupal.org/api/drupal/8, de csak azok a részei, amik kódból generálódnak (api.drupal.org), minden külső dokumentációra mutató linket fenntartással kell kezelni. Első körben nézd meg a dátumát, olvasd el, próbáld ki, és ha nem megy akkor vagy debug vagy https://www.drupal.org/list-changes

Contrib modulok egyelőre szerintem felejtősek. Pl. a héten próbáltam a Pathauto modult. Csak külső git repóban létezik, amihez a token szintén külső git repo kell. Minimal installal úgy ahogy működik (foltozni kellett), de ha standard install-al tolod, ahol be van kapcsolva a language/locale akkor már fekszik a cucc (token modul). (persze ez az információ is lehet, hogy elavult, mert azóta megfixálták a bugot)

Mi itt a tanarurkerem.hu-nál már tűkön ülünk, hogy indulhassanak az első D8-as képzéske, de még sajnos erre várni kell, ha időtállót akarunk alkotni. :)

3
0
atomjani képe

Modulok, sminkek, információk terén még érzek némi elakadást.
Az alaprendszer persze jó, amit érteni és tudni is kell használni.
Írj egy listát, hogy mire van szükséged. Nézz szét és ez alapján tudni fogod, hogy mennyire érdemes már D8-ban nyomni. Én hamarosan hozom át a vendégházat a wordpress motorról, miközben mellette a saját oldalam is D8-on indítottam nemrég.

0
0
lazar képe

Újraélesztettél egy 2015-ös beszélgetést, én meg döbbenten néztem, hogy a D8-at még nem ajánlják ... s nem értettem mi van :D

3
0
Balu Ertl képe

„Újraélesztettél egy 2015-ös beszélgetést, én meg döbbenten néztem, hogy a D8-at még nem ajánlják ... s nem értettem mi van :D”

Szintúgy, én is megijedtem, míg meg nem láttam a két évvel ezelőtti dátumokat :)

JFR, a D8.4 természetesen éles webhelyeken, akár komoly komplexitású igényekre is megoldás ma 2017-ben. Az itt olvasható fenti kommentek még a 2015-ös béta állapotokra vonatkoztak.

0
0
HF leon képe

Az igaz, hogy vannak dolgok, amik, még hiányosak, de többnyire a legtöbb funkció -értem itt a külsős modulokat is -már elérhető drupal 8 alatt is. Sok olyan funkció is akad, amelyek picit máshogy mint rég csakugyan elérhetők. Valamint a CKEditor kiegészítő moduljainak tanulmányozása jó támpontot ad a jelenleg, még nem integrált funkciók egyéni integrálásához. Mondhatni mostanra, már nagyon kevés olyan probléma van, amelyre drupal 7 alatt létezett, de drupal 8 rendszeren, még nincs megoldás.

Nagyon fura volt olvasni ezt a posztot. Meg is rökönyödtem, rajta, míg meg nem láttam a dátumot :D.

Bárki szeretne komolyabb oldalt fejleszteni bátran ajánlom a 8-as rendszert, hosszú távon pedig mindenképpen ez a jobb választás. Talán csak a tárhely igény, ami lényegesen nagyobb. Pár száz megás tárhelyre semmiképpen sem javaslom. 500 MB felett, már érdemes lehet vele próbálkozni, de nagyobb mennyiségű tartalom esetén inkább az 1 GB, vagy több az ajánlott (itt, már nagyban függ a projekt jellegétől az elfoglalt tárterület).

Nekem tetszik a 8.4-es verzió és az új fejlesztések is biztatóak, amelyek megjelentek benne. Nincs már messze a 8.5-ös változat sem. Kezd kialakulni egy logikus sok funkcionalitással és lehetőséggel rendelkező alaprendszer. Ez azért is dicséretes, mert az alaprendszerbe integrált funkciók garantáltan folyamatosan karbantartottak, jól együttműködők és biztonságosak.

Kíváncsi vagyok bedől-e, még valaki a 2015-ös topiknak XD.

Kellemes karácsonyt és közelgő 2018-as újévet minden látogatónak!

1
0