Drupal 7 technológiák

alippai képe

Arról lehet e tudni, hogy a Drupal7 milyen technológiákat használ majd, milyen programokal fog futni?
1.) Arról tudok, hogy PHP5ös lessz.
2.) Ha Mysql5 ös lenne akkor a perpillanat 6osban támogatott adatbázisok (PgSQL,MySQL,Oracle) közül mind ismerné a beépített függvényeket, időzített feladatokat, triggereket - ez azthiszem nagyban növelné a teljesítményt
3.) CSS 3
4.) XHTML5 (esetleg XHTML2 - de miért használnánk HTML 4-est ha lesz 5-ös :))
5.) XForms 1.1
6.) JavaScript 2.0

Azthiszem 1. re ennyi jutott eszembe...
Lehet, hogy hülyének néztek a 3,4,5,6 - os pontban felvetett kérdésekkel - egy közösségi oldalakhoz szánt "framework" végülis nem nagyon épülhet vadonatúj technológiákra (mármint kliens oldalon)

Fórum: 
Hojtsy Gábor képe

Igen, kliens oldali technológiákat akkor érdemes bevetni, ha van számottevő támogatás rájuk böngészőkben. Ha tudsz mutatni korrekt elterjedt XForms támogatást, akkor érdemes arról beszélni, hogy ezt az alaprendszer támogassa. Az XHTML5 még messze nem fog megjelenni addigra, ameddigre a Drupal 7, nemhogy még implementációja legyen böngészőkben.

0
0
alippai képe

Az Opera 9es támogatja és a Firefox 3.0 ás is támogatni fogja... Javíts ki ha tévednék...

0
0

Lippai Ádám
young element

Hojtsy Gábor képe

Mit támogatnak, mindent? Én többmindent is említettem a hozzászólásban!

0
0
alippai képe

XHTML5-öt támogatja az Opera 9
Az XFormsról nemnagyon találtam infót, de mivel támogatja az XHTML2-őt és ebben alap az XForms ezért úgy gondolom, hogy azt is- remélem nem írtam nagy hülyeségeket
A Firefox 2.0 XForms támogatásához extensiont kell letölteni, 3.0ásban benne lessz alapból azthiszem.
Egyébként az Opera, Mozilla, Safari hozta létre a WhatWG.org-t ahol ezek a spec.-ek le vannak írva...
Én is most akarok ezekkel a technológiákkal megismerkedni és eszembe jutott hogy hátha lesznek hasonló támogatásai a Drupalnak...

0
0

Lippai Ádám
young element

Hojtsy Gábor képe

Bocsánat, én a html5-re gondoltam, amit az whatwg-s fiúk és sokan mások a W3C keretében fejlesztenek. Bér kétségtelen, hogy bizonyos elemekre van támogatás az "alternatív" böngészőkben, és ezek már nem is annyira alternatívok (a Firefox ugye 50%-os részesedést döntöget Európában), a html5-re tényleg nem lesz stabil támogatás.

Szóval az innovációs kép böngésző oldalon egyre jobb. Nem tartom kizártnak, hogy ilyen dolgok megjelenjenek a Drupal 7-ben, bár jobb mikroformátum támogatás lehet, hogy praktikusabb lesz, az csak hozzáadott értékként jelenik meg, és hasonló eszköztámogatása lehet, szintén a Firefox 3, Safari, iPhone és hasonló platformoknak köszönhetően.

0
0
alippai képe

Én is arra gondoltam :)
Én úgy tudom, hogy az XHTML5 és a HTML5 közt a különbség annyi mint HTML 4.01 és az XHTML 1.0 között...
Bár be kell vallanom, hogy én nem egészen ezeket az új technológiákat - de ez már másik topik :)
WebLabor

0
0

Lippai Ádám
young element

alippai képe

Egyébként rossz tipp ha 2008 1. v. 2. 1/4 évére várom a Drupal 7 et, vagy az ha a Drupal 6-ot szeptember-október környékére?

0
0

Lippai Ádám
young element

Hojtsy Gábor képe

Bár a téma nem erről szól, én különben sem tudok semmi biztosat mondani erről. Még bőven van javítanivaló hiba a Drupal 6-ban. Ha valaki hamarabbi megjelentetést szeretne, abban tud segíteni, hogy a hibákat jelzi és javítási javaslatokat küld.

0
0
alippai képe

Egyébként azthiszem az egész kérdésben a 2es pont a lényeg... a jelentős teljesítménynövelés... a többi csak a fejlesztők dolgát könnyíti meg/újdonságokat hoz :)

0
0

Lippai Ádám
young element

alippai képe

Azthiszem az újdonságok nagy részéhez nem is kell az XForms, mert a Web Forms 2.0 ban sok minden benne van (validation - required, pattern és előre definiált mezők, automatikus kiegészítés, XML submit, ismétlődő elemek - mintha programoznánk :-O ), az adat tényleges struktúrájának kialakítása az amit még ad az XForms.... azthiszem... (valójában/gyakorlatban fogalmam sincs róla ezt mind az elmúlt 3napban olvastam össze)
Az Opera 9 és Firefox 3 támogatja/támogatni fogja az (X)HTML5-öt (az Internet Explorer sosem volt a leggyorsabban reagálók között... sajnos... majd ha lesz IE8... talán...) , de azthiszem megjelenéskor 40% fölötti arányt jelent ;)

0
0

Lippai Ádám
young element