Drupal 10: Rules

druid képe

Üdv!

A legegyszerűbb Rules szabály sem csinál semmit, tehát pl. User megtekintésekor Üzenet megjelenítése a weboldalon. Hibaüzenet sincs és a naplóban sincs bejegyzés.

Mindent úgy csináltam, ahogy Drupal 7-nél.

Az Összetevőknél is próbáltam, de ott meg nincs a futtatás lehetőség, ami a 7-esnél igen.

Most akkor vagy maradok a 7-esnél, ahol minden működik és nem törődöm azzal, hogy januártól nem lesz támogatott, vagy elmegyek kapálni, mert akkor az való nekem, nem a honlapépítés...

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
druid képe

Átváltottam Olivero témára, ott megjelent, majd vissza az admin Claro témára és akkor már ott is.
Később megint nem jelent meg...

És tele van php üzenetekkel a napló:

Deprecated function: str_replace(): Passing null to…
Deprecated function: preg_match_all(): Passing null to…

0
0
nevergone képe

Szia!

A Rules fejlesztése a Drupal 8 környékén leállt, vagy legalábis a végletekig lelassult.
Ez lehet jó neked: https://www.drupal.org/project/business_rules

0
0
druid képe

Igen, már úgy jöttem ide, hogy telepítettem a Business Rules modult, de elbizonytalanított, hogy az se végleges változat és csak 2 ezren telepítették, szemben a Rules-szal, amit 120 ezren, de ott meg az alfa állapot az sokatmondó...

A profik, tehát akik kenik-vágják a PHP-t, és tudnak Drupal modult írni, azok, ha nem használják a Rules-t, hogyan oldják meg?

Minden egyes szabályhoz csinálnak egy modult, amit aztán telepítenek a Drupal-ba?

Bocs, ha hülye a kérdés, de új vagyok, viszont nem szeretnék honlap építő maradni, hanem fejlesztővé akarok válni, aki annyira ismeri a Drupalt, hogy nem azon kell gondolkodnia, mit, hogyan kell benne megcsinálni, hanem csak azt, hogy mit akar megcsinálni.

Mi kell hozzá?

PHP nyilván.
És még?
És hol lehet megtanulni, hogy hogyan lehet modult írni Drupalhoz?

És a biztonsági réseket elkerülni?

Szóval merre induljak? Nem kérdezgetni akarok idejárni, hanem az utat szeretném tudni, hol, hogyan lehet profi fejlesztővé válni.

Ha van oktatás, szívesen részt vennék rajta.

Angol nem megy túl jól, de ha más nincs és szöveges az anyag, akkor megoldom.

Kösz előre is, aki megmutatja az irányt!

0
0
dj képe

csak annak nincs felhasználói felülete.

A profik, tehát akik kenik-vágják a PHP-t, és tudnak Drupal modult írni, azok, ha nem használják a Rules-t, hogyan oldják meg?

Minden egyes szabályhoz csinálnak egy modult, amit aztán telepítenek a Drupal-ba?

Igen, event subscribereket ír akinek ilyemire van szüksége (nem kell minden subscriberhez külön modult létrehozni).

Magyar leírást nem találtam, próbáld a google fordítóval Subscribe to and dispatch events

1
0

Üdv!
Dudás József

Balu Ertl képe

„A profik, tehát akik kenik-vágják a PHP-t, és tudnak Drupal modult írni, azok, ha nem használják a Rules-t, hogyan oldják meg?”

Bár nem mondanám magam profinak, de annyit tudok hozzátenni a témához, hogy ahogy DJ is említette, a D8-cal annak idején meglépett szemléletváltás egyben az objektumorientált programozási elvek fokozatos meghonosítását is jelentette. Ez lefordítva annyit tesz, hogy míg korábban a D7-ig bezárólag minden HTTP-kérés kiszolgálása egyetlen nagy „olvasztótégelyben” (ez a globális névtér a PHP-ban) futott le (és a Drupal a saját hurok-rendszerét is azért volt kénytelen kifejleszteni, mert az akkori PHP-verziók még nem kínáltak kész megoldást a modulokkal való bővíthetőségre), addig a D8 alapjainak a Symfony keretrendszerre való átépítésével ez a hatalmas hook-univerzum egy sokkal tisztábban, átláthatóbban és biztonságosabban fenntartható irányra áll át folyamatosan az évek alatt (ezek az egyéni névterek PHP-ban). Látjuk, hogy minden más korszerű PHP-alapú CMS is ugyanebbe az irányba megy, sőt, nemzetközi sztenderddé is emeltek sok közös jó gyakorlatot (ezek a PSR-szabványok). De a kérdésedre válaszolva: ebben a korszerűbb, Symfony-alapú világban már eseményeket „sütnek el” (az angol „event firing” vagy „event dispatching” kifejezések szabad fordításban), más modulok pedig ezekre az eseményekre iratkoznak fel (subscribe-olnak), így kapsz értesítést a saját kis modulodban arról, ha például egy node-ot elment a felhasználó. Nyilván amit leírtam, az egy végtelenül szubjektív és talán nem is minden részletében kifogástalan leírása a helyzetnek, de nagy vonalakban talán segít megérteni, hogy miért van leáldozóban a hook-ok napja és mi váltja fel őket helyette.

Magát a Rules modult nekem sosem kellett használnom, de azt folyamatosan érzékeltem, hogy mindig is népszerű, gyakran említett modul volt itt a Drupal.hu-n. Azoknak, akik alternatívát keresnek helyette (és nem lehetőség számukra kódot írni), jó szívvel ajánlom a hasonló célú, de teljesen más alapokra épülő ECA modulrendszert, amivel viszont túlnyomórészt pozitív tapasztalatom volt ügyfélprojekteken. (Amúgy pedig maga a Rules a saját projektoldalán is ajánlja maga helyett.)

„És hol lehet megtanulni, hogy hogyan lehet modult írni Drupalhoz?”

Sajnos magyar nyelvű tananyagról nem tudok, de szerencsére vannak nagyon jó fordítóprogramok a Google Translate-en túl: a DeepL messze értelmesebben fogalmaz magyarul, valamint a magánszféra-tudatosak népszerű Brave böngészője gyárilag beépített fordítót is tartalmaz, ami csak a helyi gépeden fut offline, nem küld semmilyen adatot távoli szerverre pontosítás május 3-án: küld, csak nem tárol semmit tartósan.

Ha viszont a nyelvi nehézségek áthidalva, akkor érdemes a Drupalize.me-vel akár csak egy ingyenes próbaidőszakot kipróbálni. Ennél összeszedettebb, naprakészebb és érthetően elmagyarázott Drupal fejlesztői tananyagról jelenleg nem tudok a piacon. Akár teljesen kezdő PHP-szintről is el lehet kezdeni vele D10-es modulokat írni. Ízelítőül a témakörök listája.

2
0
druid képe

Telepítettem az ECA modult, még csak egy egyszerű dolgot próbáltam ki vele, de nagyon biztató.

Nem értem, hogy a Rules-os csapat miért állt le a sajátjával és az ECA csapat hogy tudta, ha jól látom igazából 2022. óta megcsinálni, de király lenne, ha lenne ezzel egy Drupal 10-es "Rules".
Hogy miért csak 3 ezren használják, azt még nem tudom, lehet, hogy ha már összetettebb feladatokat akarok csinálni vele, időzítésekkel, összetevőkkel, akkor azt nem tudja. Kiderül.

Amúgy az is járható út lenne, ha adott modulokat lehetne pénzzel támogatni ott a Drupal.org oldalon, és akkor lenne motivációjuk.

1
0
Balu Ertl képe

„[…] ha adott modulokat lehetne pénzzel támogatni”

Ami az anyagi támogatást/motivációt illeti, többféle módját is keresik és/vagy már használják is páran. Amíg a Drupal Association nem dolgoz ki központilag biztosított funkciót a Drupal.org-on, addig a jelenlegi körkép valóban kissé vegyes:

Páran (pl. a Webform és LDAP modulok, a FarmOS Drupal-disztribúció vagy a Simplytest.me tesztfelület) az Open Collective platformot használják.

Vannak (pl. Pekker Bálint vagy Dmitry Porokhnya), akik a gyorsabb, egyszerűbb adakozást elősegítő Buy Me a Coffee-n regisztrálták magukat.

Akad példa arra is, hogy valaki a Composer csomagkezelő által biztosított csatornán keresztül kommunikálja, hogyan lehet őt támogatni az ügy érdekében:
Képernyőkép

2
0