Dinamikus menü

Rovi képe

Sziasztok

Teljesen kezdő Drupalos vagyok, de lelkes és minden jó tanácsot szívesen fogadó. Rászántam magam, hogy feltegyem az első kérdésem. Igazából nem is elakadva vagyok, hanem egy egyszerűbb megoldást keresek annál, mint amit jelenleg használok.

A project amin dolgozok egy focista adatbázist feldolgozó és bemutató oldal lesz. Szerepelnek rajta a csapatok, játékosok, edzők, meccsek... rengeteg adat a sportágból.

A konkrét problémám az, hogy a Főoldal és a Csapatok oldalnak különböző menü szerkezetet kell használnia. Amikor a főoldalról átlépek egy csapathoz ott megváltozik a menü. Illetve minden Csapathoz külön-külön menüt hozok létre ami a saját oldalaira mutat (Történelem, Játékosok, Edzők, Rekordok...)
Néhány Csapat felvitele még könnyen kezelhető volt. De az adatok nagy száma miatt jó lenne valami dinamikus megoldás. Elég legyen egy menü a csapatokhoz és egy-egy tartalom oldal, ami valahogyan dinamikusan kezeli és tölti be az aktuális csapat adatait.

A segítségeket előre is köszönöm.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
eMeLA képe

Valami példát írjál, mert (legalábbis számom) nem derül ki pontosan mit és hogyan akarsz... !?

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Rovi képe

Jelenleg van 3 menüm: Főmenü, Kispest menü, FTC menü.
A Főmenü Csapatok hivatkozása megnyitja a Csapatok oldalt, amin linkek vannak (lesznek még) a Csapatok oldalaira. Jelenleg FTC és Kispest.
Valamelyikre kattintva megnyílik a csapat főoldala és a Főmenü helyett a csapat menüje töltődik be (egyéb blokkok is változnak). A csapatok menüjében lévő hivatkozások új lapokat nyitnak, pl ftc/tortenelem, ftc/jatekosok.

Erre szeretnék megoldást találni, hogy ne kelljen csapatonként új menüt létrehozni és egyesével beállítani a megjelenését és a hivatkozásait.

0
0
aboros képe

nem világos, hogy milyen adatokat kell betölteni. így elsőre azt mondanám, organic groups modul segítségedre lehet, de jó lenne ha tovább pontosítanád, esetleg konkrét példával vagy linkkel is segítenéd, hogy jobban megértsem mi az igény.

milyen adatokat kell betölteni? vagy hogy néz ki egy ilyen csapat menu, csapat oldal?

0
0

-
clear: both;

Rovi képe

Linket sajnos nem tudok/nem adhatok egyelőre. :(
A csapatok oldalai egyszerű lapok. A menüt szeretném valamilyen módon úgy dinamikussá tenni, hogy elég legyen egy. Amelyik csapat főlapját hívtam be, annak megfelelően hivatkoznának a menük.

0
0
aboros képe

azok oldalak amik a csapatra vonatkoznak? összerendeled őket node referencel vagy valahogy? vagy a csapat maga egy taxonómia kifejezés a csapatok szótárban vagy mi a helyzet most? mutass egy ilyen példa menüfát és hogy melyik menüpontban mit kéne látni, mindegyik egy mondat vagy nemtom. nagyon sokféle módon lehet menüt szervezni, pontosabban kellene tudni az igényt.

0
0

-
clear: both;

aruna képe

eddig minden csapatra külön menüd volt:

csapat1 menu:
- játékosok
- edzők

csapat2 menu:
- játékosok
- edzők

Ezeket összevonod egy menübe:
- csapat1
-- játékosok
-- edzők
- csapat2
-- játékosok
-- edzők

A menu_block modul meg tudja jeleníteni blokkban a menü egy adott alrészét is:

" It provides configurable blocks of menu trees starting with any level of any menu."

0
0
Rovi képe

A javaslatodat az hiszem értem, de nekem az egész menürendszer és a tartalmak dinamikus kezelésére kéne valami módszer.
Így ezzel is létre kell hoznom az összes csapathoz tartozó hivatkozást.

0
0
aruna képe

még nem világos nekem a workflow:

Két eset:

1. Ha az van, hogy minden csapathoz tartozik több oldal: X csapat játékosainak oldala, X csapat történetének oldala.

site oldalszáma = csapat X csapat oldalai

Azaz minden oldalt létre kell hozni, rengeteget gépelni, és minden oldal bevitelekor kiválasztani (az oldal alján), hogy melyik menübe tartozik.

Így az oldalak létrehozása sok munka, ehhez képest menübe berakni őket minimális. -> Nem sok értelme van bármit is automatizálni a menü kitöltésén.

2. Ha az adatok valamilyen dinamikus forrásból (már ha van ilyen) jönnek. Tehát nem szerkesztik kézzel az oldalakat. Ekkor lehet értelme a menükitöltést automatizálni.

Amit még találtam:
http://drupal.org/project/menu_import
De itt szövegfájlban kell leírnod, milyen legyen a menü, ami szintén munka, alig kevesebb.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Én ennyi infó alapján inkább References és Views modulban gondolkoznék. Menük helyett Views blokkokkal.

3
0

Nagy Gusztáv

pp képe

csatlakozom.

A menü nem más mint link gyűjtemény. Dinamikus menüre a menü modul nem használható, arra inkább ott van a views ami egy olyan blokkot hoz létre, amiben egy lista van a kapcsolódó tartalmak/további view-k/stb linkjeivel.

„A konkrét problémám az, hogy a Főoldal és a Csapatok oldalnak különböző menü szerkezetet kell használnia.”

Tehát másik olyan listát, ami linkeket tartalmaz.

Ez nem kell, hogy menü legyen, ha menün itt a menü modul által előállított linkhalmazt értjük. Azt bármi mással is előállíthatod.

pp

2
0
Ramirez_hun képe

Annyi, hogy szerintem szükség lesz a szövegkörnyezeti szűrők használatára. Ez megadja azt a dinamizmust, amit keresel és szükségetelnné teszi, hogy minden csapathoz egysével kelljen létrehozni a menüt alkotó blokkot.
Itt egy kis videó, ami még a 6-os változathoz készült (akkor még arguments volt a neve): http://mustardseedmedia.com/podcast/episode39
Nézd végig, hasznos, nem változott sokat.

4
0

- ad astra per aspera -