D8 szövegformázás ckeditorral

Joee képe

Segítségeteket szeretném kérni. Szeretném Drupal8-ban a beküldött szöveges tartalmak font és háttérszíneit módosítani és a fontok méretét, típusát beállítani a szövegszerkesztőben, ezért felraktam az alábbi modulokat:
CKEditor Color Dialog, Panel Button, CKEditor Color Button, CKEditor BiDi Buttons, CKEditor Anchor Link. Ráhúztam a "admin/config/content/formats/manage/full_html"helyen az eszközök beállításánál a szöveg és háttérszín ikonját az aktív eszköztárra. Ez a két modulikon a képen látható hibát okozza. Nem látszik a szerkesztendő terület és az eszköztár sem. Hogy lehetne ezt javítani vagy esetleg tudnátok olyan wwysiwyg szövegszekesztőt ajánlani amelyik lehetővé teszi a szövegformázást?
Ckeditor hibás megjelenése

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Joee képe

Nem jelent meg a kép, de itt elérhető:
http://www.scitsys.hu/kep/sn.jpg

0
0
Joee képe

CKEditor Font modult is telepítettem és annak az ikonja is ugyanezt a hibajelenséget okozza.

0
0
HF leon képe

Ugye nem csak a drupal modulokat töltötted le és telepítetted fel, hanem a CKEditor honlapjáról az aktuális drupal-odban lévő CKEditor verziójához passzoló plugineket is?

Fontos, hogy a CKEditor drupal 8 modul projektek csak egy keretet adnak az adott pluginhez, de a plugint nem tartalmazzák. A drupal 8 esetén ezeken a modulokon keresztül lehet becsatolni a CKEditor pluginjeit. A folyamatosan frissülő drupal 8 verziókban pedig a CKEditor is frissül, de általában csak a 8.x.y verziók x számának változásával. Vagyis nem feltétlenül a legfrissebb CKEditor verzió található meg az aktuálisan legfrissebb drupal-ban.

0
0
Joee képe

A modulokat be sem engedi addig kapcsolni amíg a plugineket nem telepítjük, csak egy hibaüzenet jön, hogy telepíteni kell és a link ahonnan meg lehet tenni. A legfrissebb Drupal van fenn 8.3.5 és a legfriseb CKEditor és az utoló verziós modulok.

0
0
HF leon képe

A legfrissebb drupal-ban nem a legfrissebb CKEditor van. A 8.3.x kiadásokban a 4.6.2-es verzió van alapból.

Az is megeshet, hogy az egyik plugin-nel gondok vannak. Én egyszer egy hibás plugin esetén tapasztaltam ilyesmit. Egyenként is ki kellene próbálni őket. Viszont mivel írtad, hogy más plugin-oknál is előfordul a hiba én arra tippelek, hogy az eltérő verziókkal lehet a probléma.

0
0
Joee képe

Lehetséges, hogy valami illesztési gond lehet. Mivel a CKEditor modulok nem akarnak működni, tudnátok-e helyette másik szerkesztőmodult tudnátok ajánlani, amelyikkel tudnám a szöveget színezni, fontméretet és a fontkészletet változtatni?

0
0
HF leon képe

Ráadásul a kérdésemre sem feleltél.

Egy-két tipp, hogyan tudod ellenőrizni a CKEditor verzióját:

1;
Látogass el a tárhelyeden, ahova a drupal van telepítve az alábbi mappába: core\assets\vendor\ckeditor
Itt a ckeditor.js, vagy a CHANGES.md fájlban megtalálod a CKEditorod verzióját.

2;
Nyiss meg egy olyan oldalt, ahol a CKEditor betöltődik és keresd a forráskódban az alábbi sort:
<script src="/core/assets/vendor/ckeditor/ckeditor.js?v=4.6.2"></script>

Természetesen a verziószám a kérdőjel után eltérhet, ha neked modernebb, vagy elavultabb verziót töltene be a Drupal.

A Drupal CKEditor kiegészítő modulok a hibaüzeneteikben, amelyben hiányolják az adott plugint. Mondhatni össze vissza dobálóznak a verziókkal. Most, hogy ránéztem, teljesen kedvük szerinti verziókat írnak az üzenetbe. Volt, amelyik a 4.5.6-oshoz kéri a plugint, volt, amelyik a 4.7.1-hez. Tehát ezekre nem kell adni. Az üzenet lényege, hogy hiányzik az adott js plugin-t tartalmazó mappa a libraries könyvtárból. A plugin verzióját viszont a drupal-ban valóban betöltődő CKEditor verziójához kell igazítani.

Sajnos igazán jól integrált a CKEditor színvonalát megütő más szerkesztő nincs jelenleg a Drupal 8-hoz.

Amik jelenleg léteznek:
UEditor
Ez egy komolyabb próbálkozás, habár az is igaz, hogy a kínai baidu-hoz kapcsolódik.
Aloha Editor
Ez viszont elég fapados.

0
0
Joee képe

Elnézést a késői válaszért, de külföldön voltam.
A 2. pontodat végeztem el. Az eredménye:
<script src="/core/assets/vendor/ckeditor/ckeditor.js?v=4.6.2"></script>
Ez után újra raktam az egészet és letöltöttem a legfrissebb ckeditor "Full Package" változatát innen: Full Package
Kikapcsoltam a Drupal menüjében a CKEditor-t. A letöltött tartalmat bemásoltam az alábbi helyekre: "core/modules/ckeditor/" és "core/assets/vendor/ckeditor/"
Bekapcsoltam újra a CKEditor modult, majd újra ellenőriztem a verziót, de az maradt a régi 4.6.2 és semmiféle új funkcióval nem is bővült a CKEditor eszközpalettája. Biztos valamit nem jól csinálok, de mit?

0
0
Joee képe

Összesen legalább 2 napom ment rá a CKEditorra, teljesen sikertelenül. Befejeztem a reménytelen kínlódást és máshogy oldom meg a tartalom szövegének színezését. Ennek a kínlódásnak nem látom értelmét. Más dolgom is van mint napokig tákolgatni valamit, hogy át tudjam színezni a szövegszíneket.
Borland Delphiben összedobok egy programot, amivel előállítom a vágólapra azt a színezett szöveget tartalmazó Html kódot amit Ctrl+V-vel beillesztek a Drupal szerkesztőjébe.

0
0
Joee képe

A Drupal 8 forráskódjában levő címzési hibák okozták a problémát.

0
0
szantog képe

Egészen pontosan hol van a d8 forráskódjában az a 'címzési hiba'.

Csak hogy esetleg javíthassuk.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Joee képe

Pontosan nem tudom. Egy ismerősöm javította. Leírom amennyit tudok róla, hátha össze tudjátok rakni. A hiba a CKEditorban vagy annak az utólag telepített szövegformázó almoduljában van. Két modult telepítettem a CKEditorhoz, ezek: Panelbutton és Colorbutton. Amennyire emlékszem az volt a baj, hogy nálam a domain egy külön mappában van és az nem az alapértelmezett főkönyvtár, mivel két domain és egy aldomain is van ott elhelyezve, ráadásul a Drupal is egy alkönyvtárba van telepítve. Ezek miatt a CKEditor a libraries mappát nem ott kereste ahol a modul leírásánál volt az elhelyezés előírva. Ráadásul két helyről is elérné a libraries mappát a CKEditor és ezek különböző libraries mappa helyekre mutattak. Ha valakinek a domain és a Drupal nem almappában van, ott nem biztos, hogy előjön ez a gond, mert ott jó helyen fogja a CKEditor keresni a libraries mappát.

0
0