CSS utasítások tárolása

kalmarr képe

Sziasztok,

Szeretném megkérdezni, hogy ha szeretnék egy Drupal rendszerbe egy olyan oldalt beszúrni ami az alap sminktől eltér (saját css utasításai vannak, mert pl: készítek egy sminktől eltérő oldalt), akkor azt "hivatalosan" hol kell tárolni. Esetleg erre van-e valami "hivatalos" metodika?

Pl:

az oldal kódjában vagy érdemes külön fileban, esetleg valami modul van rá?

Előre is köszi!

Üdv.

KALMI

Drupal verzió: 
Fórum: 
nevergone képe

Fogalomzavarban vagy, ugyanis a CSS nem programozási nyelv, hanem formázási szabályokat tartalmazó stílusfájl. Vagyis nem utasítások vannak benne, hanem kiválasztók (szelektorok) és tulajdonságok.
Amúgy pedig semmi ilyent nem érdemes/szabad az adatbázisban tárolni, készíts másik sminket, vagy gyógyítsd bele a jelenlegibe.

0
0
tatarbj képe

kalmarr képe

Igen fontos a pontos fogalmazás, de jó hogy a lényeg átment. Akkor külön nem lehet a stílus file-al mit kezdeni :(.
Bár kérdésként továbbra is felmerül bennem, hogy a profik hogyan oldják meg, ha egy háttérképre szeretnék egy másik képet helyezni (pl: átlátszó kép), vagy egy szöveg dobozt?

Esetleg érdemes a klasszikus táblázatos megoldásnál maradni, ahova a szöveget akarom szúrni ott ne legyen semmilyen kép?

KALMI

0
0
teecee képe

Táblázatokban ne gondolkodj.
Amíg CSS-utasításokban és szövegdobozokban gondolkodsz és fejezed ki magad, addig még nagyon sokat kell gyakorolnod...

Ez kell neked: Drupal 6-7 Theming Guide - Overview of theme files
Ebben benne vannak a *.tpl.php fájlok amik a lap, illetve elnevezéstől függően egy-egy 'megjelenítési' egység felépítését tartalmazzák, illetve a sminkhez tartozó CSS és JS-fájlokat is megemlíti.

Úgy-amúgy ha egy CSS fájl kell a sminkhez, akkor a smink .info-fájljában megemlítheted és akkor mindig behúzza a Drupal.

Jó sminkelést! :)

Illetve javaslom pp Sminkmester tanfolyamát, vagy legalább az infók elolvasását, az ajánlott irodalom miatt. Bővebb infó: http://www.tanarurkerem.hu/tuksi01

0
0

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
TeeCee, the One and Only

aboros képe

azt írod az SMINKEM.info -ba, hogy mondjuk

stylesheets[all][] = en-sajat-stiluslapom.css

ennek hatására a drupal ha talál a sminked mappájában egy ilyen nevű filet, minden oldalra behúzza azt.

hogy konkrétan egy adott lapnak, mondjuk a node/42 -nek tök más legyen a csse, annak ehhez persze semmi köze :)

az lenne jó, ha pontosabban meghatároznád mit is kellene elérned, mi a kívánt működés? mi ez az oldal? egy view? egy taxonomy/term/42? egy node/24? vagy miez?

általánosságban az útvonal alapján azonosítod az oldalt és a body tagnek adsz ez alapján osztályt. aztán ezt célzod. bizonyos modulok és sminkek is csinálják ezt, mintákat írkálnak a bodyba. zen smink például azt is csinálja, hogy ilyen a html kb:

..
<body class="node-type-story node-42 logged-in">
..

ez alapján a sminked cssében (ha több van abban ahol neked logikus) ezt célzod. jó pontosan, a bodytól kezdve.

body.node-42 .block {
background: red;
}

mikor a negyvenkettes node nézzük meg full page nézetben (oldalam.hu/node/42) akkor minden blokk háttere szép piros lesz.

kb így. ennél pontosabb segítséghez pontosabban kellene tudni a helyzet és a kívánalom.

0
0

-
clear: both;

kalmarr képe

Köszönöm a sok segítséget. Sajnos mindig úgy vagyok a Drupallal, ha úgy érzem, hogy tudok valamit, akkor egy-két kérdésemre adott válaszotokkal rájövök, hogy mégsem tudok semmit :(.

Na mindegy irány a fejlődés:

Amit "abros" leírt az működik :-)

Amivel most szenvedek. Photoshopban készitek egy (page vagy story) oldalnak szánt "speciális tartalmat". A Photosohpban, amit akarok szépen meg tudom tervezni.

Node, ha elkészítem a szeleteket, akkor két kimeneti generálásom van táblázat vagy CSS.
Ha táblázat, akkor nem készít CSS tartalmat, de a style.css fileból kiveszi a stílus formázásokat, amivel ugye "szét lövi az oldalt". Ha CSS-t generálok, akkor meg a képek poziciója absolult értékhez van viszonítva így szintén szét ugrik az egész vagy minden a bal sarokhoz viszonyítva jelenik meg.

Kérdésem, hogy lehetne ezt egy (max két lépésben :-) ) elkészíteni, hogy a page vagy story oldal rendben megjelenjen?

Köszi!

KALMI

0
0
Den képe

Az a legritkább esetben lesz jó neked egy tartalomkezelőbe.

1; a ps-ben megtervezed az oldalad (2011-ben css grid alapú design-nal -960gs, bluetrip, blueprint, etc.)

2; a gridek alapján megvan a tartalom fő egységeinek (sidebar, content-region) és a többi alelemnek a szélessége. A sminket ehhez igazítod.

A ps-ben csak tervezünk, drupalban sminkelünk, a másikra figyelünk, de nem keverjük össze. :)

0
0
kalmarr képe

Természetesen igazad van, hogy mindig az egyszerűbb megoldás a jobb, de lehet olyan eshetőség, hogy szeretnék készíteni egy "látványosabb", grafikai elemekben bonyolultabb oldalt, amit beletennék az oldal tartalmába, akkor ezt hogyan lehetne megoldani?

0
0
aboros képe

drupal nélkül, csak a látványt amit psbe megterveztél meg tudod csinálni html+cssbe? nem használhatod a ps export funkcióját, úgy is meg tudod? ha nem akkor a css alapjait kell átnézned és utána menni fog drupalban is. ha igen, akkor mire van szükség mi hiányzik? extra divek kellenek sok, sok helyre? vagy mi kell ami hiányzik a sminkből és emiatt nem tudsz elég css szabályt írni?

0
0

-
clear: both;

nevergone képe

Azt még tedd hozzá, hogy a designterv szép dolog, de az éles oldal ritkán tud alkalmazkodni hozzá.
Például megtervezed a főoldalt gyönyörű három tartalommal, de mi lesz akkor, ha menet közben kiderül, hogy négy tartalomnak kell látszódnia?
Dinamikusan generált oldalaknál óvatosan kell bánni a PS-sel, mert a való életben ritkán tudod elérni azt a logikai szerkezetet, amire a designt tervezted, pl. kell még plusz blokk, vagy node, vagy akármi. Amúgy pedig aborossal értek egyet, nem fogja ezt egy program sem kigenerálni normálisan, még a csodás "artisztár" sem, ehhez egyszerűen kézzel kell felépíteni a HTML és CSS szerkezetet a konkrét feladatnak megfelelően.

0
0
aboros képe

Sajnos mindig úgy vagyok a Drupallal, ha úgy érzem, hogy tudok valamit, akkor egy-két kérdésemre adott válaszotokkal rájövök, hogy mégsem tudok semmit

péknek, bringaszerelőnek vagy rakétamérnöknek lenni pont ugyan ilyen.

a megismerés lényegére tapintottál. minél többet tudok, annál tisztábban látom, hogy mennyi mindent nem tudok még. ráádásul sose kevesebb az amit még nem tudok, mint amit már tudok. úgy tudnám szemléltetni hogy a világ minden tudása egy hatalmas kvázi végtelen nagy fehér papppírlap. rárajzolok egy piros kört, ami azon belül van azt már tudom. ami kívül van azt még nem. amit pont nem tudok az a kör kerülete. mikor megtanulok dolgokat, nagyobb lesz a kör, nagyobb lesz a kerülete is. hirtelen sokkal több dolgot veszek észre amit eddig nem is láttam. vagy ha láttam is nem láttam, hogy ilyen mély.
például amíg nem tudtam, hogy van smink réteg fogalmam se volt, hogy van template.php nyilván esélyem se volt azt látni micsoda lehetőségek vannak egy preprocessben. :)

ez "sajnos" ilyen. amúgy meg unalmas lenne ;)

0
0

-
clear: both;

kalmarr képe

Nagyon kedves vagy :-)

Sikerült megoldanom a dolgot. :-)

A megoldásom az lett, hogy nem darabolom fel a PS háttérképet, hanem az aboros módszerével arra a lapra amelyre szeretném, háttérnek teszem be a teljesképet.

A szöveget pedig szöveg módszerrel beírom és a CSS-ben beállítom a pontos szöveg poziciót. Esetleg változtatok a szöveg színén, stb...

Így elértem azt az eredményt amit szerettem volna :-). Kb. Úgy néz ki az oldalam, mint amilyet terveztem eredetileg.

Köszi a segítségeket!

Üdv.

KALMI

0
0
vajdasági képe

Nezd ugy a dolgokat, hogy en peldaul edig amiket keszitettem azt sima HTML, CSS es PHP segitsegevel csinaltam, semmi Drupal meg sablonok meg ilyesmik. Szoval mondhatjuk azt hogy azert valamennyire iserem a PHP a HTML es a CSS dolgokat.

Most kezdtem a Drupallal foglalkozni, egy mar elkezdett oldalt talaltam erdemessebbnek hogy Druplaban folytassam, a smink (az oldal kinezete) mar nagyabol keszen is volt amikor elkezdtem az atterest. Egy delutan eleg volt ahhoz hogy rajojjek a smink keszitesenek lenyegere es attettem a regi kinezetet egy uj sminkkent a Druplaba.

Ha nincs megfelelo alaptudasod a CSS -rol, arrol hogy mikent mukodik egy smink, mikbol all, mi a lenyege akkor inkabb ulj le tedd felre az elkezdett munkad es tanulj utanna mert mint elottemiek is irtak egy valamilyen programbol kinyert export nemigen fog neked jo vagy hasznalhato megoldast adni.

Keress egy egyszeru sminket nezd meg hogy az hogy van megirva...

0
0