CSS: szemantikus nevek

zoliky képe

Egy erdekes cikket olvastam: http://woork.blogspot.com/2008/11/css-coding-semantic-approach-in-naming... amelyet kesobb megerositett egy konyv is: CSS Mastery - Advanced Web Standards Solutions.

Azt hiszem, hogy erdemes a szemantikus neveket hasznalni a drupal sminkekben! Bar van egy dolog amit nem igazan ertek.

A drupal 6-ban letezik ket sidebar (az egyik a $left a masik a $right). Ezeknek melyik lenne a legalkalmasabb szemantikus nev ?

Eddig ezeket hasznaltam (a nevek nem szemantikusak):

<div id="leftsidebar">
 
</div>
 
<div id="rightsidebar">
 
</div>

A fenti linkben van egy pelda amelyben ket div-et hasznalnak (a "three columns layout" alatt): #menu, #sidebar. Nem tudom ha ez jo megoldas a drupal-ra is.

Ha valakit erdekel a tema es esetleg van otlete, kuldjon egy valaszt. Koszonom!

Fórum: 
sgabe képe

A dolog lényege, hogy nem a pozíció alapján nevezed el őket, mivel ha később változtatsz a formázáson, az elhelyezkedésükön, akkor máris ugrik az eddigi elnevezés. Tehát a megfelelő szemantikus név attól függ Te mire fogod használni azt a két oldalsávot, milyen blokkokat helyezel el bennük.

Például, ha az egyikbe a navigációt akarod tenni az lehet #navigation, a másikban a friss tartalmakat az lehet #recent-content. Hogy a bal vagy a jobb oldalra kerülnek az elnevezésben lényegtelen és bármikor megváltoztatható, az elnevezések attól még érvényesek lesznek.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Szerintem ha abból indulunk ki, hogy bal oldalt vannak a fontosabb funkciók, jobb oldalt a kevésbé fontosak (persze ez ne biztos, de tegyük fel), akkor ez alapján már lehet neveket adni.

0
0

Nagy Gusztáv

Illyés Edit képe

A gyári sminkekben azért vannak ilyen általános nevek, mint left meg right, mert előre nem lehet tudni, hogy ezekbe a régiókba később milyen tartalmakat fog helyezni a felhasználó. Természetesen átírhatod őket magad is, ha biztos vagy benne, hogy később nem helyezed át a tartalmaidat, de az elv az lenne, hogy egy template-ben legyen egy tucat régió, amiket soha nem mozgatunk – örülünk, hogy egyszer sikerült úgy összerakni, hogy egyik fontos böngészőben sem esik szét ;) – helyette a tartalmi blokkokat rakosgatjuk kedvünkre egyik vagy másik régióba.

(A tartalmi blokkoknak pedig szemantikus neve van, mert a blokkot előállító modul nevéből hozza létre a smink, a modul neve pedig remélhetőleg utal arra, amit a modul csinál a tartalommal.)

0
0