CKEditor pluginok

szoda képe

A Drupal 8 beépített CKEditora eléggé szegényes, ezt szeretném bővíteni. Ha jól értem, ezt pluginokkal tehetem meg. Le is töltöttem őket, de bizonytalan vagyok, hova másoljam őket fel (több leírást is találtam, pl. olyat írtak, hogy a /modules/custom mappát hozzam létre, és oda másoljam be, ez nem működött), bár ellenjavallták, hiszen a frissítésnél felülíródhat, a core mappába is felmásoltam mindenhova, ahol pluginokat láttam. Mégse települ. Illetve nyilván valahonnan még telepítenem kellene őket, de nem találok olyan opciót, hogy pluginok telepítése.
Minden segítséget előre is köszönök!
szoda

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
agostonl képe

A Beállítások->CKEditor->Profil szerkesztése->Szerkesztő megjelenése alatt lehet a plugin-eket bekapcsolni.

0
-1
szoda képe

Köszönöm szépen a hozzászólást, én a CKEDitort csak az Adminisztráció -> Konfiguráció -> Tartalom készítése -> Szövegformátumok és szerkesztők alatt tudom állítgatni, ott is csak azt, hogy milyen gombok legyenek láthatóak. Ez a Beállítások hol található?
szoda

0
0
Balu Ertl képe

„pluginokkal tehetem meg”

Csak hogy biztosan egyre gondolunk: ugye nem a szövegszűrőkről van szó?

„több leírást is találtam”

Ezeket belinkeled légyszi? Én ezt a kettőt találtam, ami talán segíthet:

„bár ellenjavallták ... a core mappába is felmásoltam mindenhova, ahol pluginokat láttam”

Milliószor elhangzott itt a magyar fórumban és világszerte más Drupal-fórumokon is: az alaprendszerbe soha nem nyúlunk. Elhanyagolható annak a statisztikai valószínűsége, hogy azzal tudod szakszerűen megoldani egy problémádat, hogy belenyúlsz. Vagy rövidtávon úgy tűnik, megoldottad, de hosszútávon megnehezíted a webhely karbantartását, üzemeltetését.

A hiba egyébként nem a te készülékedben van, én sem értem pontosan, hogy agostonl mire értette a menüútvonalat, mert D7-re sem illeszkedik.

3
-1
agostonl képe

Jó felé mész, ott van.
Nekem az Administration menu van fent és ott ez az útvonal.

0
0
Balu Ertl képe

Én az Administration menu modulhoz nem is látok 8.x-es stabil kiadást.

0
0
szoda képe

Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Nekem az admin toolbar telepítése után sem működik, lásd a képet. Mit rontottam el?
www.heimatmuseum-wudigess.hu/szerkesztok.png

szoda

0
0
agostonl képe

Válassz ki egy szövegformátumot, és ott a "Szerkesztő megjelenése" alatt jelennek meg a plugin-ok.

0
0
szoda képe

Köszönöm, ott sajnos csak az eleve telepített pluginok látszanak. Ezek szerint rossz helyre másoltam őket, így nem ismeri fel a rendszer. Valahol azt olvastam, hogy a core/modules/ckeditor/src/plugin/CKEditorplugin mappába kell tenni őket. Ha ez nem jó, akkor hova?
szoda

0
0
HF leon képe

Ha készítesz egy kiegészítő modult a ckeditorhoz, akkor a legtöbb esetben plugineket kell készíteni.

Nem elég csupán a js fájlt bemásolni (ckeditor/js/plugins/egyÚjCkeditorPlugin.js). Az önmagában semmit sem ér. Készíteni kell hozzá egy plugin php-t is (ckeditor/src/Plugin/CKEditorPlugin/egyÚjCkeditorPlugin.php).

Mi kerüljön a php fájlba?
A rendszerben, már alapértelmezetten is vannak pluginek. A js fájlok ugyanazok, amik a ckeditorhoz letölthetők.
Működésre azonban be kell húzni őket a php fájlok segítségével, ami a drupal miatt van így (és persze a korábbiakban említetten a szövegformátumoknál a ckeditor eszköztárába is be kell majd helyezni az újonnan megjelenő gombot).
Tehát tanulmányozd a beépített pluginok php állományát, amelyek alapján már megírhatod a számodra szükséges fájlt.

Igazából a core-ban is elhelyezhető, de sokkal drupalosabb, ha külön modult írsz neki. A ckeditorhoz írt kiegészítő modulodban aztán, akár több plugint is elhelyezhetsz, amelyeket így a későbbiekben egyetlen modul feltelepítésével működésre bírhatsz.

1
0
szoda képe

Köszönöm szépen a választ. A pluginokat nem én írom, hanem a ckeditor.com oldalról töltöttem le, olyasformán, hogy készíttettem vele egy testre szabott ckeditort, ami szépen futna is úgy magában, de nyilván nem szerkeszti a honlapon található szövegeket. A további kérdésem tehát: komolyabb php ismeretek nélkül van-e esélyem megírni a szükséges php fájlokat? Vannak-e olyan pluginok, amikhez valaki már megírta a kísérő php fájlt?
Előre is köszönettel:
szoda

0
0
HF leon képe

Persze a js pluginek pontosan azok, amiket magad is letöltöttél a ckeditor.com-ról. Viszont ezek drupal-ban nem töltődnek be maguktól sajna. Ezért nem elég csak a js fájlok bemásolása.

A php fájlok teszik elérhetővé a js plugineket és jelenítik meg a gombokat, amelyeket a ckeditor eszköztárába téve elérhetővé válik az adott funkció.

A drulpalhoz, már megírt kiegészítő például a beágyazott youtube, vimeo, stb. videók beillesztésére jó Video Embed Field modul.

Ha nem akarsz külön modult írni, hanem csak a plugint szeretnéd beilleszteni. Akkor a már meglévő pluginek php fájljait megvizsgálva és kicserélve logikus módon a neveket az új js plugin nevére. Elkészíthető a szükséges php fájl.

Tehát van egy funkciógombot hozzáadó plugined. Annak mappáját bemásolod a:
ckeditor/js/plugins
mappába.

Így bekerül a plugined mappája a plugins mappába.
A mappa a plugin nevét viseli. Ezen a néven létre kell hozni egy php fájlt a:
ckeditor/src/Plugin/CKEditorPlugin
mappában.

Ahhoz, hogy ebbe mit írj, javaslom például vizsgáld meg az itt lévő DrupalImage.php, DrupalLink.php fájlokat, amelyek alapján létrehozhatod a te pluginedhez szükséges php fájl tartalmát a megfelelő részeket felhasználva és átnevezve a te plugined nevével.

Ez persze nem elegáns megoldás, de ekkor nem kell külön modult írnod.

1
0