CKEditor + külső CSS

Joee képe

Hogyan lehet a Drupal 8 CKEditor szerkesztőterületéhez külső mystyle.css fájlt kapcsolni, hogy a formázókódokat ne a szerkesztőterületen kelljen minden alkalommal megadni? Találtam leírást, de azok nem működnek, mert azt más verziókhoz írták és nagy a különbség.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
nevergone képe

Joee képe

Nem a CKEditor fejlesztői által engedélyezett osztályokat szeretném használni, hanem a teljes CSS készletet. A cikkben említett helyre megpróbáltam saját osztályt definiálni, de nem fogadja el. Valójában a CKEditor nem is megfelelő, mert beleturkál a kódba és tönkreteszi. Ezért inkább nem is használnám, hanem a sima szöveges szerkesztőt (Plain text) állítottam be és kiszedtem a pipákat minden szövegmanipuláló lehetőségtől. Így tökéletes kódot tudok írni a tartalomszerkesztő ablakban és tökéletes a megjelenés is, csak az a baj, hogy a stílust, stílusdeklarációkat minden tartalomhoz be kell illesztenem:

  1. <style type="text/css">
  2. CSS deklarációk
  3. </style>

Ez feleslegesen növeli az adatbázis mezőméreteit. Jobb lenne ezt egy külső fájlból csatolni. Az a baj, ha a tartalomszerkesztőbe beírom a csatolást:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="fájl.css" />
ezt a Drupal értelmezője nem ismeri. Plain text módban lehet-e valahogy css fájlt csatolni? Amúgy megtaláltam, hogy van egy modul a CKEditorhoz is, amelyen keresztül külső css fájlt lehet csatolni, de az meg fizetős, kereskedelmi alkalmazás.
0
0
nevergone képe

Ez így nem is okés, teljesítmény szempontjából sem. A külső CSS-t húzd be az oldal sminkjéből, vagy egy saját modulból.

2
0
Joee képe

Tudom, hogy ez így nem jó, mert lassít, túlterhel stb. Ezért keresek megoldást a külső stíluslapra. Úgy érted, hogy keressem meg a Drupal sminkjében (Bartik) a megjelenítés css fáját és abban deklaráljak osztályokat magamnak? Gondolod, hogy az a szerkesztőablak által elérhető lesz? Első belegondolásra jó ötletnek tűnik és működhet. Egy próbát megér. Most el kell mennem, de délután kipróbálom.

1
0
nevergone képe

A bartikot ne módosítsd, az a Drupal saját, belső sminkje.
Csinálj egy alsminket belőle: https://www.drupal.org/docs/8/theming-drupal-8/creating-a-drupal-8-sub-t...
Utána az oldalad ezt az új sminket használja és ebben add meg az új CSS-t. A CKEditor így sem fogja látni, ahhoz elvileg az kellene, amit korábban linkeltem.

2
0
Joee képe

A külső módosított css működik, de a bartik klónját módosítottam, mert ha a linkednél leírt" Csinálj egy alsminket belőle: https://www.drupal.org/docs/8/theming-drupal-8/creating-a-drupal-8-sub-t..." szerint járok el akkor szétcsúsznak a blokkok. Ha nem öröklődéssel csinálom, hanem teljesen leklónozom a Bartikot a Drupal főkönyvtárának "themes" mappájába akkor ugyan működik a dolog, de ugye pont az lenne a lényeg benne, ha az ős módosul a rendszerfrissítéssel, akkor az érvényre tudjon jutni a származtatottban, de klón esetén ez kizárt, vagyis kézzel kell megcsinálni minden frissítés után. :-(
A klónozott Bartikban a "drupal\themes\MyTheme\css\base\elements.css" fájlba írtam be a saját stílusdeklarációimat és működik. Egyelőre hibát nem tapasztaltam.
Annak, hogy a CKEditor mit lát és kezel, már nincs szerepe, mivel nem tudom használni, mert összeturkálja a szépen megírt hibátlan kódomat, amitől a megjelenés már nem az lesz amit szeretnék. Írtam már, hogy a szerkesztést átkapcsoltam a CKEditorról Plain text szöveges módra és kikapcsoltam minden kódellenőrzést.
Kösz a segítséget! Jó ötlet volt a stíluslapba rakni a kódjaimat, mert bevált.

0
0
nevergone képe

Szia!

Nem látom az oldaladat, ezért nem tudom, hogy mire gondolsz pontosan, de azt gyanítom, hogy a régiókkal van a baj. Ha jól emlékszem, a Drupal 8-ban sem örökli a alsmink a szülő-smink régióit, ezeket külön fel kell venned az info.yml fájlodba. A Bartik esetén ezekről van szó, a 28. sortól figyeld:
http://cgit.drupalcode.org/drupal/tree/core/themes/bartik/bartik.info.ym...
Ugyanígy tudsz új régiókat is felvenni, ha szeretnéd.

Aztán a blokkokat fel kell venned a régiókba az admin/structure/block oldalon, ha még nincsenek ott. Itt találsz még hasznos dolgokat a smink info.yml felépítéséhez:
https://www.drupal.org/docs/8/theming-drupal-8/defining-a-theme-with-an-...

Amit te csináltál, az is működik, de mivel a Bartikon változtattál közvetlenül, ezért ezeket a módosításokat minden frissítés után el kell végezned.

1
0
Joee képe

Az oldalra nem tudok linket adni, mert egyelőre a XAMPP-on próbálkozok.
Amit az első linkre küldtél azt megcsináltam már korábban is, így nem is a blokkok/régiók hiányoztak, hanem szétcsúsztak, nem jó volt a pozicionálásuk. Pl a "Sidebar Second" a jobb oldalról átcsúszott a bal oldalra stb. Majd a második linked anyagát is átnézem pár napon belül, hátha megtalálom a régiópozíciók beállítását, de sajnos most az időm kevés rá. Köszönöm az eddigieket!

0
0