CKEditor átírja a manuálisan beírt kódot.

Anonymous képe

Ez meg mi???

A CKEditor átírja a manuálisan beírt kódot.

Eddig csak azt vettem észre, hogy beteszi a

bekezdés jeleket, stb.

Most viszont konkrétan átírta a beírt kódot.

Mivel nem tudja a szerkesztő azt, hogy egy kép fölé helyezve az egeret másik képre váltson, ezért manuálisan beírtam a kódba.

Na most: ha ezután aktív volt a szerkesztőablak és úgy mentettem, akkor visszatérve totál átírta a beírtakat. Csak akkor tudom elkerülni, ha kikapcsolt szerkesztővel mentem a tartalmat, tehát amikor inaktiválom adott szerkesztéskor.

Ezt hogy képzeli?

Ti melyiket használjátok? Már eddig is voltak bajaim vele, de ez már aztán mindennek a teteje. Másik szerkesztőre váltanék.

Na, ha kiderül, hogy én vagyok a hülye, és nem értek valamit, amit kéne, és valójában ez így van jól... akkor nagyon csodálkoznék.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
SecMan képe

Biztonsági okai is vannak.
Ahogy a Drupalban is vannak különböző szűrők, hogy mit enged bevinni és mit nem, ugyanígy a Ckeditorban is van.

Pl. egy fórumtéma, ami ilyen esettel foglalkozik:
https://dev.ckeditor.com/ticket/11688

Azt hiszem ACF-nek hívják ezt a funkciót a Ckeditorban, itt van róla pár példa:
https://sdk.ckeditor.com/samples/acf.html

Ha nagyon extra dolgot akarsz bevinni, akkor valószínűleg létre kell hoznod egy új Szövegformátumot (admin/config/content/formats), amit majd használni fogsz, és ennek beállíthatod mely szerepkörök és milyen HTML tagokat engedélyezzen, és a lényeg hogy a Ckeditor (admin/config/content/ckeditor) ne legyen hozzákapcsolva.

Azért lehetőleg ilyet tényleg csak az használhasson az oldalon, akinek muszáj. (administrator pl.)

1
0
Drufan képe

Kösz, ez jó ötlet, ezt fogom tenni, ha más megoldás nem lesz.

Mivel úgy szoktam, hogy amit lehet megcsinálok CKeditorral és utána még a forrásba belenyúlok, de megnézek másik szerkesztőket, hátha van jobb, ami többet tud, vagy jobban kezelhető.

0
0
Drufan képe

Csináltam egy Szövegformátumot, ami még a FULL-nál is lazább, és nem engedem a CKEditornak, hogy rámozduljon. Így végre szabadon beírhattam CSS kódokat a tag-ek közé. Működik is, de...

...de nem csak a node szerkesztési részén belül hat, hanem a Drupal oldal egyéb részei is megváltoznak, ha pl. adok háttérszínt a tartalmamnak CSS kóddal, akkor pl. a menüsor, tehát az admin menüsor, stb. is átszíneződik. A végeredmény pedig csak mailban jó (ez épp egy Webform tartalom), a node megtekintése is borzalmas eredményt mutat.

Az alap Drupal sminkkel is kipróbáltam, hátha csak a telepített egyéb smink hülye.

A kérdésem: hogyan van az, hogy egy szövegszerkesztő ablakban megadott CSS-kód nem csak azon belül hat, hanem még magát a Drupal-t is összezavarja?

És akkor mit van mit tenni, hogy úgy mondjam, mert a CKEditor képességeinél többet szeretnék, ezért is kódoltam a formázást magam.

0
0
HF leon képe

Az inline css csak az adott elemre és azon al elemeire vonatkozik, amelyek öröklik az adott tulajdonságot (style="background:green;").

Viszont, ha nem inline style tulajdonságot, hanem style html elemet használsz és abban adsz meg elem, id, osztány kiválasztókkal tulajdonságokat. Az id-t leszámítva, - amely rendesen megírt html kódnál nem szerepelhet több elemnél - minden olyan területre hatnak amikre a kiválasztók érvényesek. Például, ha p{background:green;} tulajdonságot adsz meg, akkor az minden p elemre hat, ha .content{background:green;} osztálykiválasztót adsz meg, akkor az mindenhol hat ahol a hetml elemek osztálytulajdonságának értékeként szerepel a content osztály.

A css-ben a később definiált dolgok mindig felülírják a korábbiakat. Kivéve, ha valahol !important-ként van megadva.

Egyébként a body részben csak a legújabb html verziótól szabványos a style elem, habár a böngészők többsége régóta támogatja.

0
0
Drufan képe

Először a teljes html kódot beírtam, hogy szabályos legyek, tehát:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
 
Ide jöttek a CSS kódok
 
</style>
</head>
 
<body>
 
Tartalom
 
</body>
</html>

Ezután, mivel a leírt hiba jelent meg, csak a „style ”tagokat és CSS kódot írtam be, gondolván az zavarja meg a rendszert, hogy „html ”tagokat is írtam, és nyilván a rendszer ezt maga hozzáteszi.

De nem, így is ugyanaz lett az eredmény.

Szóval ha a Bartik téma van kiválasztva, tehát nem egy külső téma, akkor is ez a helyzet. És azt nem értem, hogy a Bartiknak megvannak a CSS formázásai, hogy magában a Drupalban hogy jelenjen meg maga a kezelőfelület. De ezt miért befolyásolja egy elkülönített területen, azaz egy szövegbeviteli mezőben lévő CSS kód, az miért nem csak azon belül hat???

És akkor most mit írja be, ha szeretnék saját kóddal formázni. Olyan kóddal, ami teljesen valid, külön böngésző ablakban teljesen jól működik és még a w3schools is helyesnek ítéli. Tehát még csak nem is arról van szó, hogy nem érvényes a kódolás.

0
0
HF leon képe

Ez így teljesen hibás!

Nem egy statikus html fájlt írsz! A head elemhez tartalom bevitelénél hozzá sem férsz, de a body-n belül is meghatározott helyre kerülnek a különböző mezőkbe beírt tartalmak. Ezt a drupal rendszere a különféle kiegészítő modulok és az alkalmazott téma, illetve smink szabályozza.

A sminken, vagy a modulokon keresztül behívhatók egyedi css fájlok, de ehhez sminket, vagy modult kell szerkeszteni.

A CKEditor, különösen Drupal 8 esetén elég szigorúan kigyomlál minden általa nem ismert, vagy elismert elemet, ezt persze a szövegtípusoknál beállított szűrők is szabályozzák. Pluginekkel bővítve a CKEditort sok extra funkcióval felruházható. Valamint a különféle szűrők kikapcsolásával sok utólagosan elvégzett formázás is kiiktatható.

Itt egy modul, ha egyéni css stílust szeretnél a drupal felületén át alkalmazni:
https://www.drupal.org/project/css_editor

A változtatni kívánt részt pedig olyan módon kell kiválasztani, hogy azzal csak azt és az oldal más részét ne változtasd meg. Ha tudsz egyéni osztályt rendelni az elemhez, akkor az a legjobb és legbiztosabb megoldás.

A legelső bejegyzésedet átolvasva az is lehet, hogy számodra valami egészen más CKEditor pluginre lenne inkább szükség.

Mit is szeretnél pontosan elérni?

Könnyen lehet, hogy a CKEditor számtalan pluginje közt találsz olyat, amely felruházza a szerkesztőt a kívánt funkcióval. Ehhez nézz körül a CKEditor pluginjei közt:
https://ckeditor.com/cke4/addons/plugins/all

0
0
Drufan képe

Egyedi osztályokat csináltam, miután a korábban említett hiba történt, de azért folytattam ezelőtt a témát itt a fórumban, mert gondoltam tud valaki jobb megoldást, mivel ez így körülményes. Tehát nem formázom a body {} elemet, és sorolhatnám a többit, viszont ez eléggé bonyolítja és lassítja a kódolást, mivel eleve úgy kezdek egy Drupal-on kívüli oldal CSS kódolását, hogy * {} elemmel mindent alapra állítok, pl. margót, színt, stb, vagy a body-nak, p-nek adok alap formázást, ami most nem tehetek. Nem beszélve arról, hogy ha az a {} elemre akarok text-decoration: none + adott színt, akkor azt már végképp nem tudom így általánosan kikerülni, hanem kerülnöm kell a normál hivatkozás használatát és csinálhatok kézzel gyártott gombokat, stb.

Megnézem az ajánlott modult azért.

Nem teljesen értem, hogy miért nem lehet elzártan kezelni (azaz miért így van csinálva) egy szerkesztőablakban megadott kód, de elfogadom, hogy így van, még nem tudok annyit, hogy megítéljem a Drupal-t alkotókat. Gondolom ott a kulcsa a dolognak, hogy dinamikus módon állítódnak elő a tartalmak, ami első ránézésre egy sima tartalom megírásánál nem egyértelmű, de ha pl. arra gondolok, hogy használok Token-eket is akár, akkor már mégiscsak erre kell gondoljak. Érdekes, hogy egyébként még azt is elviselte a dolog, ha nem csak a CSS kódot írtam be, hanem a html, head, stb. kezdő tag-eket, mert csak úgy ezt is kipróbáltam korábban.

Azóta editor nélkül egy teljesen szabad szövegkörnyezeti szűrőt csináltam és bekódoltam az adott tartalmat (ami nem mindig ugyanúgy jelenik meg a Drupal-ban, mint egy e-mailben), viszont a legnagyobb pofon az lett, hogy a gmail-ben teljesen eltűnnek a CSS formázások. Utánanéztem, és azt találtam, hogy igen, a gmail törli az internal CSS megoldást, csak az inline-t engedi, ami hát nem egy szép és kényelmes megoldás. Megjegyzem, a Google leírása erről nem egyértelmű, ugyanis azt írja inline-t enged, miközben az alkalmazott példájánál internalt mutat. Ami viszont nem működik összetettebb oldalon.
https://developers.google.com/gmail/design/css

0
0
HF leon képe

Írd le kérlek pontosan mit is szeretnél. E-mail-ben szeretnél oldalakat elküldeni, mi a cél? A témához, hogy jött hirtelen a gmail?
Sajnos, még sokat kell tanulnod a témában, nem piszkálódásként mondom.
Készíthetsz teljesen egyedi sminkeket, témákat, amiben teljesen egyedileg kialakíthatsz mindent. A CKEditorhoz létezik Button kiegészítő, de ha nagyon egyedi igényeid vannak készíthetsz saját CKEditor plugint is. Lehetőség van a drupal-ban paragrafusok, mezők használatára is kiegészítő modulok segítségével. Ez teljesen más módon teszi szervezhetővé a tartalmat. Szóval ezernyi lehetőség van, csak tudni kell használni őket. Amíg viszont nem írod le pontosan mit is akarsz nehéz segíteni, mert leírsz egy problémát, majd érkezik egy válasz és mindjárt két másik probléma lesz belőle.

Először is írd le egész pontosan mit akarsz létrehozni?

Lehet, hogy tényleg valami olyan egyedit szeretné, amihez nincs kapásból kész modul, smink, CKEditor plugin, stb. Ekkor ezeket le kell fejleszteni. Mindig eljön a pillanat, amikor olyan egyedi dolog kell, amihez kódolni kell egy kicsit.

A html nem egy szigorú nyelv. A böngészők sosem fognak leállni, ha a html elemek szabványtalanul vannak összerakva. Az xhtml esetén voltak ilyen irányú kezdeményezések, de végül elhaltak. Régebben a body részben a style tag eleve szabványtalan volt, de a böngészők többsége támogatta. Mostanra, már ez a lehetőség is bekerült a szabványba.

0
0
Drufan képe

Úgy jött ide a gmail, a mail, hogy ahogy az eredeti témában írtam, CKEditorral szerkesztettem eddig tartalmat, de szabadabb formázást szerettem volna, ráadásául voltak vele megjelenítési problémák.
Ezért az egész megjelenést (hírlevél) megcsináltam CSS-ben, ami teljesen jó is volt, el is küldtem (a korábban említett hibák kiküszöbölése után), és asztali levelező programban (Thunderbird, Live Mail) úgy is jelent meg, de gmailban eltűntek a formázások.

Ezért vettem írtam az előző hozzászólásomban a gmail témát, hátha valaki szintén CSS-ben akar formázni, kézzel beírva a kódot és ha ezt olvassa, ne fusson bele abba, mint most én, hogy kezdheti elölről a gmail formázás törlése miatt.

És ez nem mellékes, mert aki gmailban nézi a levelet, az nem fogja látni a szépen megcsinált oldalt, csak ha inline módban kódol, ami viszont...

És jeleztem, hogy a gmail inline-t említ a hivatkozott oldalon, de a példájában internalt-t mutat. Tehát még saját magával sincs összhangban.

0
0
HF leon képe

A korábbi témádat nem biztos, hogy mindenki látta. Én sem járok erre minden nap.

Lehet érdemesebb lenne körülnézni milyen hírlevél modulok vannak, amik esetleg képesek eleve úgy formázni a kódot, hogy az a gmail-nek is megfeleljen.

Értem ezen azt, hogy a levélben elküldött lap elemeit úgy fűzi össze, hogy az megfelelő html levélként kerüljön elküldésre.

Most, hogy készíted a hírlevelet?

0
0
Drufan képe

Simplenews a hírlevélküldő.
Mail Tracking ami jelzi, ki olvasta, vagy kattintott

OFF
Még nem sikerült rájönnöm, hogy mitől függ, hogy készít-e statisztikát. Van olyan hírlevél, amiről készít, van, amiről nem. Valami olyasmire gondoltam, hogyha relatív útvonalat adok meg egy képnek, ami a hírlevélben van akkor nem, szóval ezt még nyomozom. Mail Chimp nem érdekel. Majd akkor fizetek érte, ha kegyeskednek magyar nyelven is rendelkezésre bocsátani. Egyrészt nem tudok annyira angolul, hogy a részletes leírását értelmezzem, másrészt ez tisztelet kérdése. Ha valakinek fizetek, akkor beszéljen hozzám az én nyelvemen. Na de ezzel sokan nem fognak egyetérteni. És olvastam, hogy az se száz százalékosan tudja követni ki olvasta, stb. mivel ez a fogadó féltől is függ, mármint fogadó programtól, levelezőtől.

0
0