Céges támogatás a Drupalnak, magyar munkatárssal

thamas képe

Aki nem csak a Drupal.hu-t, hanem külföldi Drupallal kapcsolatos oldalakat is olvas, nyilván értesült már róla, hogy a Drupal alapító fejlesztője, Dries Buytaert létrehozta az Acquia nevű céget, ami a Drupal fejlesztésével foglalkozik. (Fontos kiemelni: a Drupal ettől még nyilt forráskódú szoftver marad!)

Néhány napja pedig az is nyilvánosságra került, hogy az Acquia első két alkalmazottja közül az egyik a magyar Drupal közösség ismert vezetője (akinek a Drupal magyarországi meghonosítását köszönhetjük), Hojtsy Gábor!

Gratulálunk Gobának! Sok sikert kívánunk Neki és az Acquia-nak!

Fórum: 
aries képe

Ahogy Chx révén is, ezzel nemcsak Goba, hanem a magyar Drupal közösség is nagyon sokat nyert reputációban, lehetőségekben egyaránt.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Charybdisz képe

Szerintem hasznos lesz leírni bővebben, hogy mi ez az Acquia (főleg azoknak, akik nem olvassák az angol híreket).

Többek között Drupal disztribúciókat (vagy más néven install profilokat) fog eladni. A disztribúciók ezt tudják:

Tegyük fel, hogy 1000 embernek volt szüksége az utóbbi 3 hónapban egy Drupal alapú, egyszemélyes blogra. Ezért 1000-ren egymástól függetlenül elkészítették a blogjukat vagy saját maguk, vagy egy programozó segítségével pénzért.

De sokkal egyszerűbb lett volna, ha egy valaki elkészíti a blogot, majd odaadja a többieknek az adatbázist és a fájlokat, aztán a többiek még valamennyit módosítanak rajta, ha szükséges. Így meg lehetett volna spórolni egy csomó időt és pénzt. Ráadásul így nem kell azon gondolkodnod, pontosan mit is akarsz, és nem kell hosszú leveleket irogatni a programozódnak.

Lehetett volna készíteni egy Drupal disztribúciót, ami egy blogot valósít meg. A disztribúció nem más, mint válogatott modulok összecsomagolva, hozzá a megfelelő beállításokkal, mindez persze letesztelve, jól átgondolt funkciókkal.

Itt jön képbe az Acquia. Kifejlesztik ezt a disztribúciót: átgondolják, milyen funkciókra van szükség egy bloghoz, kiválasztják a megfelelő modulokat, majd az egészet beállítják a feladatnak megfelelően.

Tegyük fel ez nekik 50 munkaórába és $5000-ba került. De te megveheted $100-ért, és így spórolsz egy csomó időt és pénzt.

Ezután ha valakinek szüksége van egy egyszemélyes blogra, akkor nem fog nekiállni saját maga kifejleszteni a nulláról, vagy megbízni valakit hogy csinálja meg, hiszen sokkal olcsóbb és gyorsabb, ha megveszi a kész megoldást.

Ha valakinek szüksége van egy bizonyos funkciójú honlapra, akkor így lesz érdemes nekikezdenie:

  1. Meg kell nézni az ingyenes disztribúciókat, hátha van köztük számunkra megfelelő.
  2. Valószínűleg nem fogunk megfelelőt találni, mert az ingyenes profilokból nagyon kevés van. Ekkor kell megnézni, nem árul-e az Acquia pont olyan disztribúciót, ami azt tudja ami nekem kell.
  3. Ha nincs az Acquianak számomra megfelelő disztribúciója, akkor is érdemes megnézni, hogy olcsóbb-e megvenni tőlük egyet és azt testreszabatni.

Az Acquia annak fog legjobban tetszeni, akinek szüksége van egy dinamikus honlapra, de nem ért hozzá, és nincs is sok pénze a megvalósításra. Hiszen csak meg kell vennie egy disztribúciót, választani hozzá egy jól mutató ingyenes sminket, felvinni a saját tartalmakat, és már kész is a honlap olcsón és gyorsan.

Viszont egy idő múlva frissíteni kell ezt a kész honlapot (pl. újabb verziójú modulok jelennek meg), amit egy nem hozzáértő nem fog tudni... De szerencsére az Acquia kínálni fog olyan szolgáltatást, ami segítségével automatikusan frissíteni tudjuk a honlapunkat. (Tehát ehhez sem kell érteni.)

Tehát összefoglalva az Acquia kiváló megoldást fog nyújtani a hozzá nem értőknek arra a problémára, hogy "hogyan készítsek magamnak dinamikus honlapot gyorsan és olcsón?", illetve programozóknak pedig abban fog segíteni, hogy egy projectet ne a nulláról kelljen kezdeniük, hanem át tudjanak alakítani egy alap megoldást.

Üdv.
http://www.masteringdrupal.com/

0
0
Illyés Edit képe

Hiszen csak meg kell vennie egy disztribúciót, választani hozzá egy jól mutató ingyenes sminket,

Nem ismerem az Aquia licencelési politikáját, de ez még akár a kereskedelmi sminkek piacát is meglendítheti. Most többek között azért nem lehet rendes üzleti modellt építeni Drupal sminkek készítésére, mert a rendszer nagyon rugalmas, rengeteg opció van, bonyolultabb, divatosabb layoutokhoz egy külön kézikönyvet kellene írni a felhasználó számára arról, hogy mit hogyan telepítsen ahhoz, hogy a smink megfelelően működni tudjon... Ezért aztán marad a "rendkívül izgalmas" tartalom + oldalsáv megoldás – amiért nemigen lehet pénzt kérni.

Ha viszont vannak előre csomagolt webhelyek fix beállításokkal, azokra lehet érdekesebb sminkeket is kifejleszteni – persze csak akkor, ha ezt az Aquia engedélyezi. (Az is lehet, hogy magának akarja fenntartani ezt a járulékos piacot is.)

0
0
alippai képe

Én a kereskedelmi profilokkal és a Drupallal kapcsolatos szolgáltatásokkal egyetértek, de a sminkeknek szerintem mindenképpen ingyenesnek kell maradniuk - a profilokkal ellentétben ezeket nem lehet a már meglévő kódból (modulokból) létrehozni

Remélem nem értettem félre, hogy a profilok beállításokat és meglévő modulokat tartalmaznak. Ezeket bárki létrehozhatja egy kis odafigyeléssel, míg a sminkeket nem (tehettség, ihlet és nemkevés tudás szükséges hozzá :P)

Én azt szeretem az opensourceben hogy míg az egyiknek több lesz, addig a másiknak nem kevesebb, hanem ugyanúgy több lesz ;)

0
0

Lippai Ádám
young element

Sweetchuck képe

Üdvözlet

Sminket készíteni legalább olyan komoly meló, mint modult fejleszteni, vagy a webhely beállításait elkészíteni. (Pl.:Néhány Views létrehozása.)
Én a magam részéről már attól is rosszul vagyok ha CSS-sel kell foglalkoznom.
Ráadásul a látogatok véleménye nagy részt a dizájntól függ.
(Például a drupal.hu, a napokban történt apró smink változásai is jól észrevehetőek voltak.)

0
0
alippai képe

Én is pont arról írtam, hogy komoly meló ugyanúgy ahogy a modulkészítés - nem ismerek fizetős modult, legfeljebb olyat, ami fizetős szolgáltatást IS támogat. Nem tudja bárki megcsinálni, ezért nem szabadna pénzt kérni érte - tény, ez nem ok, de a sminkesek nem lennének meg Drupal nélkül és fordítva, a profilokra ez nem igaz ... Míg a sminkek nélkülözhetetlenek addig a profilok nem és szerintem ez a legnagyobb különbség.
Egyedi sminkkészítéssel nincs bajom (ir a megrendelo hogy egy rozsaszin oldalat kerek lila gombokkal es olyan kis viragos mintaval), de ha elkészített sminkeket árulnának nagyon nem teccene...

Az én szimpátiámat a rendszer elvesztené, ha a jó modulok és a szép sminkek fizetősek lennének. Amikor én Drupalon oldalt készítek, nem szoktam millió s összegeket kiszámlázni, csak mert annyi munka van a programban - nem akarom azt hogy egy sminket 2000 dollárért áruljanak, csak mert jól fogy és van rá kereslet. Eddig ez amolyan jól működő kommunizmus volt - minden ingyen, a fizetség legfeljebb az elismerés, a hírnév és az, hogy a másik is hátha dolgozik majd valamit :)

0
0

Lippai Ádám
young element

pp képe

Van 2 alap profil(nemzetközi és általános) és van 4 alap smink. Ha letörlöd az alap profilokat vagy letörlöd az alap sminkeket nem tudod használni a Drupal-t. Szóval mi a különbség?

Ahogy fentebb írta Edit igazán frankó sminket azért nehéz készíteni, mert egy általános tartalom kezelőhöz csak általános sminket lehet készíteni. Azonban egy célrendszerhez(profil) egy célsminket már lehet készíteni. Tehát elkészítesz egy célrendszer profilt, aminek része a célrendszerhez tartozó sminkek és a plusz modulok. Ha a profilt pénzért adod, miért ne adnád a sminkeket is pénzért?
Azért mert a smink szakértelmet igényel? Hidd el egy jól beállított Drupal oldal is szakértelmet igényel. Ez a szakértelem van benne egy-egy profilban. Nem beszélve a termékhez adott támogatásról.

Az OS meg nem kommunizmus és a fizettség nem csak elismerés és hírnév. Egyrészt válasz a szerzői jogi kérdésre(Van egy szellemi terméket, amiből valaki más gazdagodik meg úgy, hogy még részleteket sem használhatsz fel a saját munkádból, hogy egy frankóbbat készíts és azt eladd), másrészt egyfajta ősközösségi árucsere(én programozok egy kicsit megosztom, Te is megosztod, Ő is megosztja, de a végeredmény mindenkié. Kicsi programozás nagy program, nagy tesztelő bázist kapok a munkámért cserébe stb.);)
Megfelelő nagy tömegbázisnál lesznek olyan megrendelők, akiknek az időtényező számít és nem érnek rá várni, hogy hátha valaki kifejleszti neki az adott dolgot és szakértelmük sincsen, hogy kifejlesszék, de kell nekik a cucc. Miért ne fizethetnének érte?

pp

0
0
Charybdisz képe

Az jó lenne, ha lenne sok ingyenes disztribúció, de nincsenek :( Én kevesebb mint 10-ről tudok (ez 1 teljes év termése). De ugyanakkor nagyon hasznosak lennének. Szóval ez egy jó piaci rés, amit ügyesen észrevett az Acquia. (Nyilván ha lenne 100 folyamatosan frissített, tesztelt ingyenes disztribúció, akkor mással foglalkozna most az Acquia...)

0
0
Hojtsy Gábor képe

Ugye a FAQ-ból is kiderül (nem mondok semmi újat remélem), hogy az Acquia egyrészt magát a Drupal-t szeretné jobbá tenni, másrészt nem Drupal (nem is feltétlenül PHP alapú) dolgokkal szeretné integrálni, ezeket pedig csomagokban, könnyen frissíthetően, terméktámogatással szeretné árulni. Szó van itt tehát Drupal komponensek összecsiszolásáról, ami ugye sok helyen még hiányzik, vagy nem annyira intuitív, mint amit egy csomag vásárlója elvárna.

De ha lenne is száz csomag jól kialakítva, attól még kell egy támogatási háttér a csomag mögé, különben egy nagyobb felhasználó nem tudja letenni a voksát mellette, ha csak a "majd talán sikerül egy fejlesztőt találnunk a közösségben, akinek éppen akkor lesz szabad kapacitása amikor nekünk kell" helyzet adódik. Nyilván egy legózandó rendszer helyett valamilyen jobban összecsiszolt, és terméktámogatással érkező rendszer éri meg a pénzét. A Sony is úgy használja a Drupal-t mondjuk Britney Spears vagy Jennifer Lopez honlapjának üzemeltetésére, hogy közben a Views és Panels modulok fejlesztője Sony alkalmazott. Ezekre épülnek a webes megoldásaik erősen.

Namost ugyanúgy, ahogy a Sony-nak is jó, hogy mások is hozzárjárulnak a Views és Panels fejlődéséhez (akár kiegészítőkkel, doksikkal, cikkekkel, videókkal), az Acquia-nak sem éri meg a Drupal komponensek általa összecsiszolt változatait magában tartania, mert neki is megéri megosztani a többiekkel, hogy a mások által kapott hozzájárulásokkal is bővüljön. De az Acquia nem csak ezzel foglalkozik, így békésen egymás mellett tud élni a közösségen belül való pozitív működés azzal, hogy az ingyenes is elérhető közösségi hozzájárulásai mellett hozzáadott értékű megoldásokat alakítson ki és támogasson, ezzel hasznot termelve.

A kereskedelmi sminkek ötlete Edit elképzelése volt, ilyet az Acquia nem hirdetett meg.

0
0
thamas képe

Nekem nem volt időm részletekbe menni. ;o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

csonti képe

Egyébként lehet csatlakozni valamilyen formában? Vagy van valamiféle partnerség?
(Bostonba költözés nélkül és közepes gitártudással :)

0
0
aries képe

Nekik tedd fel a kérdést.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0