Belső linkek kezelése node-reference-el

Kocsis Kata képe

Olyan site-on dolgozom, ahol fontos a tartalommarketing, és sok saját oldalra mutató linket tartalmaz. Hogyan kezeljem ezt Drupal-ban? Nyilván be lehet tenni direktben a HTML-be az A HREF-es hivatkozásokat és az url-eket, de ha változik a cím (amiből most az url-ek automatikusan generálódnak), akkor figyelni kell a rá mutató linkek megváltoztatására is.

Valami olyasmit szeretnék, hogy a node-okra mutató linkjeim legyenek,amit felcímkézek és tetszőlegesen beszúrhatom a body szövegébe.

Vagy csak én akarom túlbonyolítani? Szóval mi a legjobb megoldás ha sok belső linket tartalmaz az oldal?

Drupal verzió: 
zionduc képe

A Word Link modult próbáltad már?
http://drupal.org/project/word_link

2
0

Írj rám, ha érdekel a Győri Drupal Használói Találkozó.

aboros képe

Kocsis Kata képe

Nem akarok CKEditort használni,és nem is akarnám túlbonyolítani. Valójában nekem az is tökéletesen megfelelne, hogy a node-6id-s útvonalat írom be a linkbe, csak ezzel az a baj, hogy akkor az url-ben nem váltja át a beszédes path-ra (pl. content/hoszigeteles-kivitelezes helyett fent is a node/id látszik).

Ez egyébként miért van? Miért nem cseréli le ilyenkor a path-ra?

Mert én pusztán csak annyit szeretnék, hogy a node-hoz kötődjön a link, ne a path-hoz.

0
0
aboros képe

tedd fel a globalredirect modult és akkor "át fogja váltani" a node/42 -t a beszédes pathra. amúgy is a globalredirect használata nagyon ajánlott mindig, az url kettőzés elkerülése céljából. (hogy ugyan az a tartalom elérhető két külön urlen ugye, egyik a node/42, másik meg az útvonal álneves verzió, ezt nem szeretik a keresők, akár büntetnek is érte)

0
0

-
clear: both;

Kocsis Kata képe

Van globalredirect-em természetesen. De az azt biztosítja nem, hogy a szöveges url-t irányítja át a nodeid-sre.

Az én problémán az, hogy a tartalomba beírt

<a href="node/id">valamilyen belső oldal</a>

hivatkozásom felhozza ugyan a megfelelő oldalt,de az autopath ilyenkor nem cseréli ki a megfelelő szöveges url-re az url-t, tehát fent a böngésző sorában is megjelenik ez a nodeid-s url. Míg, ha ugyanezt az oldalt a Megtekintés funkcióval nézem meg a szöveges url jelenik meg.

Tehát a kérdésem az, hogyan lehetne elérni, hogy az <A href>-es hivatkozásomra ugyanúgy nyíljon meg a hivatkozott oldal, mintha a Drupal "Megtekintés" segítségével nyitnám meg.

Az Autopath modul beállításai között nincs erre utaló beállítási lehetőség.

Talán így már érthetőbb voltam...

0
0
Sk8erPeter képe

Ha mégis úgy döntenél, hogy CKEditort használsz, akkor ahhoz érdemes felrakni a CKEditor Link modult is, az tartalmaz egy "CKEditor Link Filter" nevű szűrőt (ami beállítható az admin/config/content/formats/filtered_html, admin/config/content/formats/full_html stb. oldalakon), ami pont az általad említett problémát oldja meg, a belső node/123 jellegű linkeket lecseréli a szövegben a keresőbarát URL aliasra.

1
0
Sk8erPeter képe

aboros hozzászólását látva lehet, hogy én értettem félre a kérdést (mellesleg szerintem félreérthető is volt), mert azt feltételeztem, az IS a célod, hogy magában a node body-ban lévő node/id-s linkek automatikusan cserélődjenek a keresőbarát URL aliasra.
Ezek szerint nem ez az elsődleges célod, hanem inkább csak az, hogy a node/id-s címet beírva irányítódjon át a júzer a keresőbarát URL aliasos címre.
Végül is ha a Global Redirect 301-gyel irányít át minden esetben a keresőbarát URL aliasra, akkor a node body-ban lévő linkek cseréjére nem biztos, hogy mindenképp szükség van (bár SZERINTEM érdemes lenne ettől még), mert akkor a keresőrobotnak is elmondja a 301-es kód, hogy a cím végleg elköltözött a másikra, tehát elvileg a keresőrobot a másikat (tehát a keresőbarát URL aliason található tartalmat, ami ugyanaz, mint a megfelelő node/id-s cím) fogja feltérképezni, nyilvántartani.

0
0
aboros képe

a globalredirect arra való, hogy a hagyományos útvonalakat (pl node/nid) 301 -el átirányítsa az álnév verzióra, ha van. ez a tartalomkettőzés elkerülése miatt mindenképpen ajánlott. mindig működnie kell, semmi köze ahhoz, hogy linken keresztül érkeztél e vagy beírtad a böngészőbe kézzel, hogy dolphins.net/node/42, mindenképpen át kell dobnia az álnévre.

ez nem a pathauto dolga és igazából semmi köze a pathautohoz, pathauto nélkül is ajánlatos a globaredirectet használni. mindig ajánlatos.

ha kézzel beírsz a böngésződbe egy node/nid -es címet, az átdob az álnévre? ahogy itt is a drupal.hu -n, ha megnézed a drupal.hu/node/26 linket, át fog dobni magától a drupal.hu/kezikonyv -re, ami a 26oska álneve. ez teljesen független a pathauto -tól és tökmindegy, hogy szövegből linkelsz vagy mivan.

0
0

-
clear: both;

Kocsis Kata képe

Nem, így sem vált át direktben a böngészőbe írva. De akkor a menübe írt node id-s útvonalat miért váltja át? És ha a Megtekintés gombot megnyomom a tartalomra, akkor is átvált.

Bekapcsoltam már régen ezt a modult, látom is az átirányításokat. Mivel az oldal url-jeit kicsit átvariáltam a héten, ugyanarra a nodeid-ra több átirányításom is van.

Mi lehet akkor a probléma?

0
0
aboros képe

egészen biztos, hogy van globalredirect modul telepítve? a linkelt projekt oldalon felsorolja miket ellenőriz a modul és mire mit reagál, a te weboldaladon ezen funkciók egyikét se tudtam előcsalni.

http://www.induserv.hu/?q=hu/node/51/
ez egy "non-clean url", ezt pl mindenképpen át kéne alakítania cleanre, azaz ?q= ki kéne kerüljön belőle. plusz a végéről le kéne csípje a / jelet is. akkor is, ha ennek a nodenak nincs álneve.

1
0

-
clear: both;

Kocsis Kata képe

Bekapcsoltam a modult, minden beállítást automatikusan úgy hagytam, ahogy volt.Látok egy csomó átirányítást a modul beállítások oldalán a Lista alatt.

A régebbi url-eket átirányítja a megfelelő helyre. A kereső még a content/hőszigetelés típusú url-eket találja meg, pedig már rég nincsenek ilyen url-jeim, mégis a megfelelő oldalra irányítja - eddig azt gondoltam, hogy a global redirect modul.

Mit tudnék ellenőrizni? Mit kellene beállítanom?

0
0
aboros képe

az egyel korábbi posztban szereplő link http://www.induserv.hu/?q=hu/node/51/ továbbra is így marad, ha meglátogatom, pedig kéne váltson minimum clean url -re és a végéről a / le kéne kerüljön.. :S ha a modul be van kapcsolva, ennek kellene mennie magától is, nem tudok mit tippelni.

0
0

-
clear: both;

Kocsis Kata képe

Ezen az oldalon
http://www.induserv.hu/hu/hoszigeteles/homlokzati-hoszigeteles-fajtai

a "számításaink bizonyítják" link.

../node/51 került az anchor href-jébe.

0
0
Robert Petras képe

Kata, elárulok neked most valamit a kérdésed kapcsán. Egészen mostanáig a TinyCME volt a kedvenc beépülő szövegszerkesztőm. Aztán megláttam a Dries új bejelentését arról, hogy az Aloha helyett a CKEditor lesz a Drupal 8 alapértelmezett szerkesztője és ettől dobtam egy hátast.

Nekem sose jött be ez az editor, mert a táblázatkezelésben túl gyenge szerintem és az eszköztára kinézete kb. a Microsoft Word 93-es időszakát idézte, tudom, hogy az utóbbi elég gyenge indok. Szóval a Tiny-t használtam eddig (ha jól tudom a WordPress is egy ilyen licenszelt editort használ és a Joomla is). Mindegy.

Szóval nemcsak Dries blogposztja, hanem a Google+ Drupal közössége is arra ösztökélt, hogy próbáljam ki újra a CKEditort és hidd el, hogy megérte!

Az új 4-es kiadás sokkal jobban használható, mint az elődje és habár még nem tartalmazza a modul (http://drupal.org/project/ckeditor) az inline szerkesztési funkciót, mégis eszement jól lehet használni.

Egyébként itt ki is tudod próbálni ezt: http://ckeditor.com/demo#inline

Egy kis kitérő: ha jól tudom akkor 1000 dolláros jutalmat adtak a pályázaton nyertes felhasználói felület tervezőjének, amit elég szép kis summa szerintem az elismerésen kívül. Ez már nem olyan ocsmány eszköztár, mint amilyen volt. Bártan "el lehet adni" ügyfeleknek és nem kell szégyenkezned miatta.

Visszakanyarodva a kérdésedre, nekem nem sikerült valamiért a WYSIWYG modullal együtt használni a CKEditort 4-t, de az önálló modul feltelepítésével simán ment, sőt a WYSIWYG nem is kellett hozzá.

Amit szeretnél megvalósítni a keresőbarát URL-ek létrehozását a belső linkek használatával, azt kb. 2 perces bogarászással és beállítással össze lehet hozni a Péter (Kudos: Sk8erPeter) által ajánlott CKEditor Link használatával. Csak egy dologra kell odafigyelned: nemcsak a modul beállításánál, hanem a Szövegformátumok menüpont (admin/config/content/formats) alatt is be kell kapcsolnod a szép URL-ek filterezését és alatta a helyes sorrend megadását. Nagyon-nagyon kényelmes a belső linkek hozzáadása ezzel a modullal.

Ezt a bő lére engedett bejegyzést csak azért írtam, mert épp akkor futottam bele ebbe az egészbe, amikor Te új kérdést nyitottál erről a fórumon. Ahogy nézem a linkedet, még mindig nem működik úgy, ahogy szeretnéd (alsó link): http://www.induserv.hu/hu/hoszigeteles/homlokzati-hoszigeteles-fajtai

Nálam ez egy jól működő dolog, csak ajánlani tudom másoknak is nem beszélve arról, hogy a Drupal 8 eleve CKEditorral fog érkezni, úgyhogy nehezen lesz megkerülhető.

Kérlek, hogy jelezd, ha tudtunk segíteni vagy ha még több segítség kell, ok?

Erről többet a modul leírásánál olvashatsz, de nagyjából erről van szó:

When using the CKEditor module
Go to admin/config/content/ckeditor and edit the desired profile.
Under "Editor appearance" > "Plugins", check the "CKEditor Link" box.
Save changes.

Set up CKEditor Link Filter
Go to admin/config/content/formats and edit the desired text format.
Check the "CKEditor Link Filter" box.
If you use other path converting filters like Pathologic or Path Filter, make sure that CKEditor Link Filter comes before them:
Under "Filter processing order", drag and drop CKEditor Link Filter before these filters in the list.
Save changes.

1
0
Kocsis Kata képe

Most a belső link problémánál fontosabb, hogy miért nem működik a globalredirect modulom? Nem szeretném, ha akereső emiatt utálná az oldalakat, amiket fejlesztek.

Ebben nem tud valaki segíteni?

0
0
aboros képe

legfirssebb globalredirect? helyi fejlesztő környezetben sem működik? milyen szerveren van ez a site? milyen php verzióval?

egy olyat még megpróbálhatsz, de nem tőlem hallottad :) hogy beleírsz a globalredirect modulba egy drupal_set_message vagy hasonló hívást hogy egyátalán él e a modulod vagy mi van.

globalredirect.module, 22 sorban globalredirect_init függvénybe, a global $language utáni sorba mondjuk:

drupal_set_message('globalredirect init called.');

vagy ilyesmi.

vagy teljesen eltávolítod, újratelepíted. vagy nemtom tényleg, de én ilyet még nem láttam, hogy egy bekapcsolt modul meg se mukkan.

(nem artisztir smink? :)

0
0

-
clear: both;

Kocsis Kata képe

De Artisteer és kétnyelvű! Ez lehet baj?

0
0
aboros képe

artisztir sminket láttam belülről (párszor) abból a kódból bármit kinézek. ha átváltasz garlandra, megy?

0
0

-
clear: both;

szantog képe

Én nem foglalkoznék a globalredirecttel. Irdatlanul terheli az oldalt, sok gond van vele, seo szempontból irreleváns, ha jól vannak felépítve a metatagek, max némi ux haszna van + akkor jön jól, ha megváltoznak valami miatt a path aliasok. (Bár ezt most lehet keverem a redirect modullal.)

1
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

nevergone képe

„max némi ux haszna van + akkor jön jól, ha megváltoznak valami miatt a path aliasok. (Bár ezt most lehet keverem a redirect modullal.)”

Kevered a Redirect modullal.

1
0
Kocsis Kata képe

Most hogy ennyi idődet elraboltam, kénytelen vagyok ideírni, hogy neked volt igazad, és elnézést, hogy erre nem jöttem rá hamarabb...

Egy másik redirect modult tölthettem le, és az viselkedett ilyen "félig átirányítom, félig nem" módon.

Tényleg nagyon sajnálom... Mentségemre szolgáljon, hogy a munkahelyemen nap közben nem érem el ezeket a fejlesztéseimet, így csak éjszaka tudok nyomozni, és ebből sok hibázási lehetőség származik.

Én mindenesetre marha boldog vagyok, mert MŰKÖDIK.

1
0