Bekezdések első sorának behúzása

valekaa képe

Szervusztok!
Drupal 7.38-as oldalon Bartik sminkkel bajlódom. A bekezdések közti térközöket már sikerült megszüntetnem a style.css szerkesztésével, most azt szeretném megoldani, hogy a bekezdések első sora szépen beljebb kerüljön. Milyen fájlt kell ehhez szerkesztenem, mit érdemes beleírni? Itt az Indentation alfejezet nekem sajnos távol-keleti nyelven íródott, és azt sem fedezem fel egyértelműen, hogy hová kéne beírnom, bemásolnom a leírt kódot. Sajnos az angolom is elég alapszintű.

A style.css fájlban a text-indent adat átírása semmi eredménnyel sem járt.
Nem szeretném állítgatni az egyes írásoknál egyesével az adott bekezdésnél ennek az.
A style.css-be a .indent { text-indent: 30px; } sor beírása szintén haszontalan (innen). Szintén nem értem el sikert a p:first-line { text-indent:30px; }sorral a style.css-ben.

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
csakiistvan képe

Remélem hogy a style.css nem a Bratikhoz tartozik és a bartik sminkben lévőt szerkesztetted, mert egy új drupal verzió kiadásakor el fognak tűnni a változtatásaid. Alsminket szoktunk ilyenkor létrehozni.

Amúgy ha jól értem neked a :first-child kell, egy kis demót itt láthatsz http://codepen.io/csakiistvan/pen/NqMabO

1
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

valekaa képe

A bekezdések behúzásával kapcsolatosan a kiváló példafájlba, amit küldtél, beillesztettem a css lapban a text-indent: 1em; sort, és ez csak az első bekezdés behúzását változtatta. Jó lenne, ha menne a többi bekezdés esetében is.
Az alsmink ötletet köszönöm szépen, eszerint végzem ezentúl a munkám.

0
0
csakiistvan képe

A példa kód csak az első 'p' elemet változtatta, mert ezt is kérted a topicban :)

Ha az összes elemet akarod akkor új sorban kell az elemet globálisan megformáznod, pl

  1. p {
  2. text-indent: 1em;
  3. }
0
-1

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

valekaa képe

Csakiistvan, köszönöm szépen a kódot, szépen végzi a dolgát!

0
0
valekaa képe

Őőő. Most az a gond ütötte fel a fejét, hogy html kódban p-vel nem jelzett sorcsoportoknál is beljebb kezdi a legfelső sort. Erről le lehet valahogy beszélni az automatikát, hogy ne bántsa a BEkezdéseket? Tudom-tudom, mindent nem lehet, de bízom abban, hogy ez még nem minden.

0
0
aboros képe

az a css csak p tegekre vonatkozik.

a "p-vel nem jelzett sorcsoport" mivel jelzett? sokkal könnyebb lenne segíteni, ha közbe látnám amiről szó van, legjobb lenne élő weblap, de html kódrészlet + kívánatos elrendezés látványterve is nagy segítség lenne a segítésben.

1
0

-
clear: both;

valekaa képe

Sosem a gép az ostoba… A blokk szerkesztő ablakában nem a full html alakot jelöltem ki. Most már szép, nincsen behúzás nem

résznél.
Köszönöm szépen a segítségeteket. Ezt a kódmegosztós dolgot is áttanulmányozom, hogy a következő alkalmakkor pontosabban tudjam segítségeteket kérni.

0
0
pp képe

Ezt, a bekezdés első sorának behúzását szerintem azért találták ki, mert máshogy nem tudták jelölni a bekezdéseket az írott és gépelt szövegben. De a weben ma már mindenféle térközzel lehetőséged van, szinte nyomdai minőséggel megoldani (akár kis képekkel, egyéb grafikai elemekkel, typo-val stb). Miért is kell ez? Indokolt?

pp

1
0
valekaa képe

Hű. Ez nem feltétlen egyszerű kérdés. Én onnan közelítem most meg a témát hirtelen, hogy szeretek a lehetőségek között válogatni.
Talán a hagyománytisztelet. Végül is a tipográfia történetének hosszú ideje alatt a nyomtatott termékeken volt bekezdés. Úgy vélem sorközt is tudtak volna csinálni a nyomdászok, ha nagyon akartak volna, nem gondolom, hogy bonyolultabb lenne, mint az alávágás, vagy a ligatúrák. Mondjuk lehet, hogy csináltak is valahol.
Úgy vélem, hogy a világhálónak is mindent meg kell tennie a könnyebb olvashatóságért. Ezeket nem ártana a klasszikus tipográfia hagyományaiból átvenni, ott már kiokosodtak a mesterek. (Persze más egy könyv és egy képernyő.) Lehet, hogy már meg is történt a html5-ben, nem tudom.
Az is fontos, hogy milyen stílusú az oldal. Újságcikkszerű írásnál, és hosszabb írásoknál valószínűleg lehet más a követett út.
Mindenesetre én kedvelem hosszabb olvasnivalóimban a jó öreg bekezdést, mint tagolóelemet, ami az oldal egységes képét nem bontja meg. De máshoz más vagy ugyanehhez más mit használ, az az ő döntése.
Mondjuk szívesen olvasnék valamit, ami arról szól, hol tart a webes tipográfia (külön nehezítés, hogy persze ez nyomdászati hagyományoktól függően más lehet mondjuk Németországban, Angliában, Magyarországon, stb.). Biztos van dögivel a neten. Veszem a hawaii nadrágom, és megyek szörfözni.

0
0
pp képe

Mivel érdekel a téma, utána kutattam egy picit és találtam is egy (sok helyen másolt) összefoglalót, ami "pontot tehet a vita végére" muhahaha

http://mnytud.arts.klte.hu/tananyag/szamgny/tipografia.pdf

Ebben a műben leírják, hogy a térköz a bekezdés előtt és után (javaslatom) a többi bekezdéstől való elkülönítésre jó, a taglásra meg kizárólag az első sor behúzását (Te megoldásod) ajánlják. Hogy ne legyünk azért nyugodtak, az utolsó sort se hagyhatjuk ahogy van, mert azzal is foglalkozni kell, mert nem lehet akármekkora hosszúságú, és az általa hagyott üres rész se. (amit nem tudom, hogy be lehet-e állítani CSS-el)

Olvasom ezt a pdf-et és hümmögök, hogy hát igen, hát igen... azán egyre gyanúsabb lesz valami, valami ott hátul a tudat alatt el kezd motoszkálni, és egyszer csak booom... ott van a szemem előtt, csak nem vettem észre. A könyv ami leírja mi a jó és mi nem, úgy van szedve, hogy a tagolást a bekezdések közötti távolság adja.

Ízlések és pofonok ugye. :)

(elnézést, hogy eloffoltam a témát, írok is mindjárt magamnak egy levelet adminisztrátor köntösben. :)

1
0
Nagy Gusztáv képe

Ráadásul még elválasztást sem használnak. Nem valami jó példa :-)

1
0

Nagy Gusztáv

valekaa képe

Szerintem egy adott oldal szedését tervezéskor befolyásolhatja a műfaja az adott írásnak. Például az általad hivatkozott tipográfiai szöveg, inkább tankönyv, kézikönyv, így nem a folyamatos olvashatóság a legfőbb célkitűzése, hanem a témacsoportok, tankönyvi részek elkülönítése. Jókait (mondjuk…) a tipográfiai irányelvek szerint nem így a célszerű gépelni, ha jól tudom. Meg a tipográfia művészet is (hasonlóan a távol-keleti kalligráfiához), de a célszerűséggel nem mehet szembe ok nélkül, mint pl. a design sem. Nnna. Vagy mi. Ne filozofáljak már.

1
0
Árvai István képe

Nem tenném, ha előttem már nem lenne bőven.
Laikus honlap látogatóként nekem az üres sorral elválasztott hosszú írások kellemesebbek, mint a behúzással tagolt. Nyomdatermékeknél viszont nem teszik.
Magyar hagyomány szerint mi nyomdászok (tervezőszerkesztő a mesterségem) az első bekezdés tompa (azaz nincs behúzás), a többi pedig behúzott. Elfogadod mértéke az 1 vagy 2 kvirt (így kell írni!). Ez pl. 12 pontos betűnél 12 vagy 24 pont.
Más országokban sokkal nagyobb behúzást használtak, illetve semmit, hanem üres sorok voltak.

Nem olvastam ezt végig, de ebben esetleg nincs használható megoldás?
http://webtypography.net/2.3.2

1
0