Alkalmas-e a Drupal rendezvény szervezésre?

flashgordon képe

Szeretnék egy egyesületnek weblapot fabrikálni, ahol az aktuális rendezvényekre lehet jegyet foglalni. Tehát kellene nekem pár menüpont, egy beépített kalendárium, ami az aktuálisan jövő eseményt mutatja pár hónapra előre Ezenfelül a jegyrendelésre kell egy űrlap, ahol az ügyfél nevének és tel.számának és a jegyek számának megadása után kapna egy igazoló emilt ezenfelül én is kapnék egyet a rendelések számával és a beírt adatokkal. A rendelés számát korlátozni lehetne adott mennyiségre illetve lehetne egy összefoglaló excel táblát generálni a megrendelők összes adatával ill. a rendelési adatokkal.

Tudom így kezdőként nagy fába vágtam a fejszémet de így tanul az ember.

Segítséget előre is köszönöm :)

Nagy Gusztáv képe

Az eseményekhez a Date és Views modulok kellenek. A jegyfoglaláshoz pedig a Webform.

Érdemes a könyvemben rákeresni a modulok neveire.

0
0

Nagy Gusztáv

flashgordon képe

Köszönöm a választ. Elkezdem átnézni a könyvet, hogy képbe jöjjek a telepítés csínjával-binjával. :)

0
0
flashgordon képe

Hello
Letöltöttem a könyvet, sőt még az e-book olvasómra is feltettem így a metrón is el tudtam olvasni. Hazaérvén elkezdtem a telepítést a könyvben leírtak alapján. Éppen a 127. oldalon tartok a menü kialakításánál. Nem tudom, igazából ez a helyes sorrend az oldal struktúrájának kialakításánál ezért gondoltam írok.

A menürendszert ennek az oldalnak alapján szeretném kialakítani.(Tulajdonképpen az itt felsorolt összes menü és almenü nem kell, de alapnak jó lesz, később legfeljebb módosítom így ezzel is gyakorlok.)

Szóval, mint az alsó képen is látszik, hogy a főmenü mellé társult egy másik menü a „lebbencsleves”. A lebbencsnek lett egy almenüje a „grízgaluskával”. :D

kép1

A másik képen jól látszik, hogy a főoldalon a „lebbencs” feltűnt (igaz semmi nem történik ha rákkatintok) viszont a „grízgaluska” nincsen sehol.
Mit csináltam rosszul? Ez itt a kérdés. :)

kép2

0
0
pp képe

Drupal abból indul ki, hogy az olyan menüpontnak ami nem vezet sehova, nem sok értelme van. Ezért aztán ezt a fajta, előre kialakítom a menüt hozzáállás nincs nagyon támogatva.

Legyen tartalmad, és azt strukturáld. Ezt támogatja a rendszer igazán. Ez azt jelenti, hogy praktikusabb a node-okat/tartalmakat, view-kat/listákat/nézeteket létrehozni, és a létrehozás közben/után beállítani a menüt.

A kérdésed második felére visszatérve, most jobban jársz, ha Felépítés / Blokkok résznél kirakod a "Main menu" menü blokkot az első oldalsávba, az általad mutatott csík ugyanis nem menü(menu), hanem az csak egy hivatkozás gyűjtemény(links). Ez előbbi tartalmaz struktúrát, míg ez utóbbi flat, vagyis nem tartalmaz struktúrát.

Hogy a Main links/fő hivatkozások honnan vegye az értékét, azt a Struktúra / Menü / Beállítások menüpontban tudod állítani. Alapértelmezetten a Main menu-ből jön a Main links, a User menu-ből a secondary links. Ha beállítod, hogy a Másodlagos hivatkozások a Main menu-ből jöjjenek akkor egy menüpont kiválasztásakor, az almenüi itt fognak megjelenni. De ez csak két szint. Ha több szinted van, akkor ezzel a módszerrel azt már nem tudod megjeleníteni, szükséged lesz pl. a Menu Blok modulra, mellyel statikusan tudsz kirakni blokkba menüt, vagy a Nice Menus modulra, mellyel dinamikus legördülő menüt tudsz kirakni.

Remélem segítettem.

pp

4
0
flashgordon képe

Szia

Segíteni biztos segítettél csak még az alapfogalmak tisztázásánál tartok. Illetve megpróbáltam a Felépítés / Blokkok résznél kirakni a "Main menu" menü blokkot az első oldalsávba de nem találtam erre vonatkozó utasítást, legördülő menüt, vagy szerkesztés parancsot.

Hol keressem pontosan? :)

0
0
pp képe

Disabled rész alul és a MainMenu sorában található legördülő

Ott lesz legalul a letiltott blokkok között. Itt van egy legördülő azt válaszd ki, hogy a megfelelő régióba helyezd el.

pp

1
0
flashgordon képe

Kedves fórumozók

Egy év kihagyás után ismét belevágtam a weboldal építésébe. Mindenek előtt szeretnék a drupal-bütykölők nevében köszönetet mondani Nagy Gusztávnak az áldozatos és lelkiismeretes munkájáért és a Drupal alapismeretek könyvéért, amiből eddigi ötleteimet merítettem. :)

Mivel az eddig elolvasott infók kezdenek a fejemben összegabalyodni gondoltam ideje valami meghatározott struktúrát adni a honlap felépítésének.

A könyvben leírt lépéseket alkalmazva telepítettem xampp-re a drupalt elkészítettem egy skiccet az oldal kinézetéről illetve egy oldaltérképet. Ezen kívül sikerült már egy menüt megfelelő tartalommal gyártanom valamint a fentebb javasolt „date” modult is feltelepítettem. A „view” modulra kb. 800 találat jött így ezzel nem foglalkoztam eddig.

A munkafolyamatokról készítettem pár képet, a mit ebben az albumban tudtok megtekinteni.

Kérdéseim egészen konkrétan a következők valának:

  • Az eddigi infók alapján mi az oldal további felépítésének menete? Tartalom feltöltés és menüstruktúra vagy modul barkács esetleg más?
  • A „date” modul feltelepítése egy csomó hozzá kapcsolódó almenüt hozott maga után ezekről van valahol leírás?
  • A menü választékot bal oldalra szeretném függőlegesen, de most fent lévő bartik sminkben ilyen fekvésű régió nincsen. Mi a megoldás? Régiót kell gyártani vagy létezik olyan smink, amiről ránézésre látszik, hogy ez egy kórus weblapja tehát azt feltenni és utána régiózni?
  • A weblap 3 nyelvű lesz. Alapértelmezésben német emellett angol és magyar. Van a többnyelvűségnek kialakításának bevett módszere, ha igen hol keressem?
  • A(z egyszer talán) elkészült weblapot ugye el lehet költöztetni a xampp-ről egy rendes szerverre?

Ennyi kérdés talán egyszúszra elég a válaszokat előre is köszönöm. :)

0
0
wouhn képe

Mindenekelőtt itt a Views modul linkje, plusz egy apróság modul keresésre. Célszerűbb a google-ban keresni modult. Ha beírod, hogy "drupal views" akkor az első találat, amit kiköp az pont a modul oldala lesz.

A másik, hogy én webform helyett inkább Entityform modult használnék, nekem sokkal jobban bejött.

A fejlesztést úgy kellene szerintem folytatnod, hogy elvonatkoztatsz szépen a számítógéptől és megtervezed magadban, hogy a megrendelő információi alapján mit és hogyan tudsz megcsinálni, hogyan szeretnéd felépíteni az egészet. Ezt követően össze lehet gyűjteni az egyes lebontott feladatokhoz szükséges modulokat, elkészíteni a kinézetet, ami a funkciók fejlődésével ugyanúgy fog fejlődni, szebbé válni.

A menüdet beteheted egy másik blokk régióba, például a bal oldalsávra, vagy egy külön ehhez kialakított új blokk régióba. Egy kis css formázás és máris olyan lesz, amilyet elképzeltél.

A többnyelvűsítés működő és megoldott dolog, de még manapság is szoktuk fogni a fejünket néha. Én személy szerint utálok többnyelvű oldalt készíteni, de ez az én bajom. Egész biztos találsz erről remek leírásokat.

A weblapot természetesen el lehet költöztetni a localhostról. Az adatbázisról kell mentést csinálni, plusz a fájlrendszernek kell átkerülnie a szerverre. Plusz beállítani a setting.php-t, meg persze az egyéni igényeket, ha vannak.

Nekem egyébként az a magán véleményem, hogy ha nem boldogulsz valamelyik munkafolyamattal sehogy sem, vagy nem olyan a megoldás, amit várnál, mindenképp kérj segítséget, akár munkaajánlat formájában is, mert sokszor többet érsz el vele, mintha rágörcsölnél valamire, ami nem a te asztalod. Ezt nem bántásból írom, nekem is van olyan ismerősöm, aki remek szakember, úgy tud programozni, mint egy félisten, de a kinézethez semennyit sem konyít.

0
0
flashgordon képe

Helló

Köszi a választ. :) Ebben a hozzászólásomban két kérdésre koncentrálnék:

Azt írtad:

A fejlesztést úgy kellene szerintem folytatnod, hogy elvonatkoztatsz szépen a számítógéptől és megtervezed magadban, hogy a megrendelő információi alapján mit és hogyan tudsz megcsinálni, hogyan szeretnéd felépíteni az egészet.
  • Én viszont a hozzászólásodat megelőző hozzászólásomban belinkeltem egy képgalériát a weboldal vázlatával és egy oldaltérképet. Most nem tudom eldönteni, hogy akkor átsiklottál felette vagy értelmezzem úgy, hogy azoknál jóval részletesebben kell kidolgozni?
  • A másik dolog, hogy a többnyelvűség témakörben találtam egy videót, ami nem kevesebbet állít mint, hogy angolul kell feltelepíteni a drupalt és az angol rendszerhez betölteni a magyar fájlokat. Viszont én az oldalt németül, magyarul és angolul szeretném, ahol az alapértelmezett nyelv a német lenne. Most a kérdés az, hogy ebben az esetben is angolul kell telepíteni vagy németül? Ha németül telepítem nem áll-e fent a veszély, hogy minden hibaüzenet németül fog jönni tehát a problémát magyar fórumban macerás lesz megosztani?
0
0
pp képe

Kérlek vedd figyelembe, hogy itt arra törekszünk, hogy egy átlátható és használható tudástárat hozzunk létre. Ezért kérlek, hogy egy témában sose vess fel két teljesen különálló kérdést, témát, hanem hozz létre azoknak új témát. Természetesen összelinkelheted azokat, és akkor megmarad a tágabb kuntextus. Már az egy éves téma felmelegítését is praktikusabb lett volna külön szálban megtenned, linkelve a régit.

Köszi.

pp

1
0