Aki kezdő és az 5-össel indít?

Anonymous képe

Sziasztok!

Most kezdem használni a Drupal 5-öt pgsql adatbázissal. A terv az hogy egy olyan oldalt állítsak elő ahol:

- a felhasználók külön csoportokba regisztrálnak
- ezen csoportok alapján látnak külömböző tartalmat
- tölthetnek fel dokumentációkat, képeket és ezek kategorizálva letölthetők (persze csak a saját csoportjának állományai)
- illetve egy másik adatbázisból kérdezhetnek le táblázatos formában adatokat (persze csak a saját csoportjának állományai)

A kérdésem annyi lenne hogy ilyen funkciókhoz milyen modulokat javasoltok, ezen modulok működését honnan lehet bővebben megtudni. Végignéztem a konferenciavideókat, olvastam a kézikönyvet de ha jól láttam az az 5-ös előtti verziókra vonatkozott és vannak azért újítások. Előre is köszönöm mindenki segítségét.

Hojtsy Gábor képe

Most új webhelyet készíteni Drupal 5 előtti verzióval butaság.

0
0
Anonymous képe

Szia Gábor!

Én épp azért kérdezem mert 5 felett kezdtem hozzá de sokmindent leírva a 4.x verzióhoz találok.

Bár nagyon jók az előadásaitok! PP előadása igen hasznos kár hogy kifutott az időből szívesen hallgattam és néztem volna még. Kezdetnek nagyon jó.

Amit ő is bemutat termekek/termek_1 stb az pl szerintem nagyon jó kiindulópont mondjuk egy kategorizált tartalomlekérdezéshez.... DE! Pl hogyan tudok egy előre megírt php scriptet a link mögé tenni (include-olni esetleg) ami egy másik adatbázis, vagy épp ugyanazon adatbázis de drupal által nem használt táblájából olvas ki adatokat.

2. a belépett felhasználó hogyan követhető? tehát ha pl kibővítem a regisztrációt azzal hogy bekérek egy listából választható adatot legyen mondjuk a példa kedvéért kiadó és csak az ahhoz a kiadóhoz tartozó felhasználóknak szánt adatokat akarom lekérdezni akkor miként kérhetem le ki van épp belépve hogy ezt egy where feltételként megadhassam?

0
0
Illyés Edit képe

Pl hogyan tudok egy előre megírt php scriptet a link mögé tenni (include-olni esetleg) ami egy másik adatbázis, vagy épp ugyanazon adatbázis de drupal által nem használt táblájából olvas ki adatokat.

Én még ilyenről nem hallottam, hogy PHP szkriptet link mögé teszünk. Szőrszálhasogatást félretéve, a Drupalban szinte bárhová lehet PHP kódot beilleszteni: tartalom (node), blokkok, smink. Tehát semmi akadálya, hogy oldalba beszúrj egy szkriptet, ami az URL-ből veszi a szükséges paramétereket. Ilyenkor a beviteli formát át kell állítani PHP kódra.

a belépett felhasználó hogyan követhető?

Írasd ki a $user-ben tárolt értékeket print_r() függvénnyel, abból látod, hogy milyen adatokkal tudsz dolgozni.

0
0
Anonymous képe

A $user egy tömbként van jelen amiben tárolódnak az adatok? Vagy a sessionből hogyan olvasod ki a belépett user nevét amit aztán feltételként adhatok meg? Bocsi az értetlenkedésért.

0
0
nevergone képe

Anonymous képe

igen ezt így ahogy írtad kiadtam Azaz ezt adtam meg php-ként egy oldal törzsének... de semmit nem adott vissza

0
0
nevergone képe

Ez nagyon érdekes, mert itt működik, persze csak belépett felhasználók esetén (hiszen akkor jön létre a $user), esetleg próbáld meg <pre> és </pre> tagok közé zárni, akkor olvashatóbb, és nem folyik egybe az oldallal.

0
0
Anonymous képe

megpróbálom...

belépett felhasználóként próbáltam (anélkül nem is tudnék trtalmat beküldeni, legalábbis az én beállításaim szerint)

0
0
Anonymous képe

semmi...

print_r ($user);
echo 'akarmi';

erre jön hogy akarmi tehát lefut... de semmi más

0
0
pp képe

global $user;
print_r ($user)

pp

0
0
Anonymous képe

köszi pp! Már csak azt nem tudom hogy ha a [name]-re van csak szükségem azt hogyan válasszam külön.. egy másik változóba pl

0
0
Anonymous képe

ja megvan köszi

0
0
pp képe

Szerintem vedd meg(kérd kölcsön) a Pro Drupal Development c. könyvet, amiben elég jól le van írva minden és az 5.x-ről szól.
Jól esik hallani, hogy hasznosnak tartod az előadásainkat. Az enyémben főleg a Drupal-lal ismerkedőknek próbáltam meg útmutatást adni, ennek egy verziója felkerült Drupal Mozikönyv néven a tanarurkerem.hu weboldalra is.
Amiről Te írsz az modul fejlesztés, erről szerintem a http://api.drupal.org oldalon szinte mindent megtalálsz. Példák, teljes dokumentáció stb. A page_example ami a kérdésedre megadja a választ.

pp

0
0