Ajándék lónak a foga

Balu Ertl képe

Egyre inkább aggaszt, hogy az évek alatt sokan a Drupal.hu fórumon olyan magas lóról beszélnek, olyan szigorú elvárásokat támasztanak és olyan mérhetetlen csalódásuknak adnak hangot sokszor, ha valami nem azonnal vagy nem éppen úgy működik, ahogy azt elképzelték. Mintha csak egy drága előfizetői szolgáltatás ügyfélszolgálatán kiemelt törzsvásárlóként panaszt tennének.

Ezt én problémának érzékelem és ezért azt gondolom, érdemes erre egy kis figyelmet fordítanunk és mindannyiunknak elgondolkodnia magában.

A webfejlesztési iparág mára professzionalizálódott, hobbista amatőrként (ahonnan én is indultam kamaszkoromban 20 évvel ezelőtt) már egyre nehezebb lépést tartani a modern technológiákkal, ami a korszerű webhelyek építéséhez szükséges. Némi empátiával átérezhető, hogy ez nem kellemes érzés a lelkes érdeklődök azon százezreinek világszerte, akik az út szélén hagyva érezhetik magukat emiatt. Természetes emberi érzés, hogy közülük sokakban düh, harag, csalódottság alakul ki. Emberek vagyunk, érzéseink vannak és jól van ez így. De egyben felnőttek is vagyunk, ezáltal pedig felelősek az érzelmeink által belőlünk kiváltott viselkedésünkért is, kiváltképp, ha azt nyilvánosan tesszük.

Egyáltalán kire lehetne haragudni? Kit lehetne bűnbaknak kikiáltani? Kire lehetne a vizes lepedőt ráhúzni?

Dries-re? A core commiterekre? Az elmaradottabb kontinensek drupalistáira? Vagy csak úgy összességében a globális Drupal közösségre? De hiszen annak mi magunk is tagjai vagyunk. Akkor végső soron saját magunkra vagyunk dühösek?

Ez egy személyes véleményposzt. Senkitől nem várom el, hogy egyetértsen velem. Azt is elfogadom, ha más adminok ennek a posztnak a közzétételi állapotát rejtettre állítják vagy netalántán törlik. Megtehetik és nem fog bántani. Köszönöm, hogy leírhattam.

Fórum: 
dongodani képe

Nem dramatizálnám túl a Drupal miatti sirámokat.
A Drupal alapú webalkalmazás fejlesztés egyfelől szuper móka, más részről sok gógyit igényel, harmadrészt pedig még nem professzionális fejlesztési közegben is top szintű rendszerek fejlesztését teszi lehetővé.
Csak az a lényeg hogy nem elvárásokat kell támasztani, hanem meg kell ismerni a lehetőségeit, a logikáját és ötletdúsnak kell lenni a felkínált lehetőségek alkalmazásában.
Összességében eddig még csak a Rules modul fejlesztésémek a stagnálása miatt bosszankodtam.

0
0
alan képe

Velemenyem szerint az epito jellegu kritikanak mindenhol helye van.

A Drupal eseteben tortent egy olyan tores, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni - ennek a legjobb bizonyiteka, hogy a 12 eve kiadott D7 rendszert hasznaljak meg mindig a legtobben. Azota a drupal folyamatosan veszit a nepszerusegebol ami nem csoda, hiszen sokan megegettek magukat vele. Hogy pontosan mire gondolok?

Rengeteg fejleszto kerult 12 evvel ezelott kenyelmetlen helyzetbe, amikor kozolnie kellett a megrendelovel, hogy amit neki lefejlesztett, azt nagy esellyel ujra kell csinalni.

De az is jogosan verte ki a biztositekot, hogy a rengeteg ido es energia aran lefejlesztett modulokat es sminkeket ujra kell fejleszteni - sok modulnak, amelyek a D7 eseteben alapmodulnak szamitottak a mai napig nem is keszult el a D8 valtozata.

Nem csak a fejlesztok, de a cegek is ovatosabbak lettek es masodszor mar nem mindenki ment bele, hogy tovabbra is Drupallal keszuljon el a weboldaluk, igy folyamatosan csokken a Drupal nepszerusege, ami oda vezetett, hogy aki sok evet raszant arra, hogy Drupal alatt fejlessze magat, azt latja, hogy szukul a piac, egyre kevesebb a munkalehetoseg.

Igen, tisztaban vagyok azzal, hogy ez egy kozossegi projekt es olyanna valik, amilyenne a kozosseg alakitja es amit hozzatesz - csakhogy ez nem teljesen igaz, hiszen 12 evvel ezelott nem a kozosseg kerte, hogy olyan iranyt vegyen a drupal, hogy az addigi munkajukat kukazni kelljen, hiszen akkoriban az egyik piacvezeto CMS volt, a weboldalak jelontos resze drupal alatt futott ezert egy-egy komolyabb dontesnel fel kellett volna merni, hogy az egesz rendszernek mennyire komoly tarsadalmi szerepvallalasa van.

Az utobbi par evben latom Driesnek a prezentacioin, hogy nem probalja vedeni a vedhetetlent, nem az Acquia igenyei, hanem a kozosseg koreben vegzett felmeresek eredmenyei kezdenek jelentos reszben ervenyesulni ha arrol van szo, hogy milyen iranyba fejlodjon a Drupal.

0
0