Ékezet vagy ékezet nélkül...

pityu73 képe

Sziasztok!

A következő dillemába akadtam a útvonal állnevek létrehozása kapcsán.

Egy webáruházban a kategoriákat elláttam útvonal állnevekkel és nem igazán tetszett a kapott eredmény amikor ékezetet használtam. Ebből kifolyólag átírtam ékezet nélkülire, sőt némelyiket át is neveztem (hála a szép magyar anyanyelvünknek) hogy szebb legyen az URL.

Olvastam már valahol a témával kapcsolatosan de csak az derül ki hogy ha lehet akkor kerüljük az ékezeteket az URL-ben.

Kérdésem a következő ami a kereső robotok fűggősége miatt merült fel hogy találrá az adott szóra ha nem használok ékezetet hiszen nem mindegy hogy billentyűzet vagy billentyuzet szerint listáz be. Hiszen ha keresek én is automatikusan az előbbit írom be a keresőbe.

Nem akarok itt belemenni a kereső robotok csunyán fogalmazva (nemi életébe), csak függ e az URL ékezetnélkülisége vagy az automatikusan átkodolt ékezetel ellátot szavakat használjam.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
eMeLA képe

Ha beírod a Google-ba mindkét szót, külön külön, akkor láthatod, hogy majdnem ugyanaz a találati lista jön ki. Mindkét esetben az első 10 találat url-jében 2 (!) db ami ékezetes 8 db pedig ékezet nélküli (a billentyűzet is).

Bizonyára van különbség a robot szemében, de nekem olybá tűnik, hogy nem jár jelentős előny, ha ékezetes az url. Inkább a tartalom számít.

Jómagam azt vallom, hogy a magyar nyelvet ékezetekkel kell használni, mégis mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy a fájlnevekben (és az url-ben) ne használjon ékezetet (és nagybetűt), mert csak gondja lesz vele.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

pityu73 képe

Köszönöm ez azért így meg nyugtató!
Teszteltem én is, de biztosra akartam menni, hogy nem dolgoztam hiába az ékezet nélküli állneveken.

A Drupal-al még csak most keztem foglalkozni, de látom itt is az alapkövek nem változnak (PL.:ne használj ékezetet ott ahol problémád lehet belőle).

Mégegyszer köszönöm:
István

0
0
eMeLA képe

Van ám erre modul is, igen hasznos mert a címből legyártja az aliast. Persze ha nem sok ilyen név kell akkor lehet manuálisan s csinálni.

http://drupal.org/project/pathauto
(az ékezetes katakterek kezeléséhez a txt fáljban van leírva a beállítási lehetőség)

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

obv képe

Segítenél hogy melyik txt-ben található a leírás?

0
0
nevergone képe

Egy egy több éves fórumtéma, kérlek indíts újat a kérdésednek, ahol leírod, hogy milyen Drupal és modul-verziót használsz.
Köszi! :)

1
0
pityu73 képe

Köszönöm megnéztem milyen kincset találtál nekem.
Megnéztem a hozzá csatolt videót is egyelőre többet tud mint amire most szükségem van.
De nem hagyom veszni, amint átrágtam magam az alapvető dolgokon visszatérek rá.

István

0
0