Fordítások készítése egyszerűen

A cikk elavult kérlek olvasd inkább a Magyar felület fordításáról szóló kézikönyv lapot vagy nézd meg a tanarurkerem.hu oldalán található videót.

Előfordulhat, hogy letöltünk egy modult, amihez sehol nem találunk a számunkra szükséges nyelven fordítást. Ilyenkor tanácstalanok lehetünk, fel is adhatjuk a modul használatát, vagy az adott nyelv fordítói csapatánál verhetjük az asztalt, hogy márpedig le kellene azt a modult fordítani. Valószínűleg egyik út sem a kívánt eredményre fog vezetni, ezért jó tudni, hogy a magunk kezébe is vehetjük az ügyet.

Nagyon ritka, hogy olyan modullal találkozunk, amit nem készítettek fel a fordíthatóságra. Az azonban már sokkal gyakoribb, hogy könnyen szerkeszthető .pot (Gettext Portable Object Template) sablon fájlt nem kapunk a modulhoz, vagy amit a csomagban letöltöttük, már nem aktuális. Ilyenkor lesz segítségünkre az extractor.php nevű szkript, . Ezt használják a Drupal fordítók is arra, hogy az alaprendszer és a kiegészítő modulok, sminkek fordítási sablonjait előállítsák. Mivel ez a szkript webbarát, nincs más dolgunk, mint a kívánt kiterjesztés vagy modul mappájába tenni, és a böngészőnkből a webszerveren keresztül lefuttatni. Ezzel az adott mappában keletkezik legalább egy .pot fájl, vagy ha nincs joga a szkriptnek új fájlokat létrehozni, akkor hibaüzenetet ad.

A .pot fájlok már egyszerű UTF-8 kódolású szöveges fájlok, amik csak a fordítandó karaktersorozatokat tartalmazzák. Ezeket akár egy UTF-8-képes szöveges fájl szerkesztővel is lefordíthatjuk, vagy bevethetünk egy a poEdit képességeivel rendelkező speciális programot.

A kész fordítást az administer » locales » import (adminisztráció » nyelvek » import) fülön tölthetjük fel, pont úgy, mint ahogy az alaprendszer fordítását is importáltuk.

Ne felejtsük el a kész fordítást az adott nyelv fordítói csapatával is megosztani! Érdemes a közösség által végzett munka kiaknázása után hozzájárulni a közösség gyarapodásához, ha már magunk számára úgyis elkészítettük a fordítást. A magyar fordítói csapat a levelezőlistáján keresztül érhető el.