Gyakran Ismételt Kérdések

IRC

Miről van szó?
A Drupal.hu fekete öves kommentelőit és használóit találhatod meg az alábbi IRC csatornákon. Ha gyors válaszra vársz, nézz be, tedd fel a kérdéseid, hasonlóan a drupal.hu fórumon, igyekszünk válaszolni is.

Mire jó?
Ha szeretnél aktív tagja lenni a magyar közösségnek, nézz be és maradj egy csevejre.

Csatornák:

 • #drupal.hu
  általános drupallal kapcsolatos kérdések merülnek fel
 • #drupalhu-contrib
  inkább fejlesztőknek fenntartott csatorna

Javasolt IRC kliensek:

Konfigurálási javaslatok:

 • Szerver: irc.freenode.net
 • User name: javasolt a drupal.hu felhasználó neved
 • Karakter kódolás: kérlek figyelj rá, hogy a beviteli forma utf-8 legyen.

Regisztráld a nick nevedet a Freenode IRC hálózatán

Amikor első alkalommal lépsz be a Drupal közösségnek helyet adó Freenode IRC csatornára, akkor érdemes a nick nevedet beregisztrálni a NickServer segítségével, hogy később ne használhassa azt senki más.

A nick név gyakorlatilag a felhasználói nevedet jelenti az IRC csatornán. Azt javasoljuk, hogy ha lehet, akkor ez egyezzen meg vagy a Drupal.org vagy a Drupal.hu portálokon használt azonosítóddal. Így könnyebben ismerünk fel a csetszobában.

Kövesd a következő kezdő lépéseket az állandó nicknév létrehozásához:

 1. A csatornára belépéskor meg kell adnod a nick nevet, pl: VezeteknevKeresztnev
 2. A belépés után gépeld be következő sort helyesen kitöltve. A szögletes zárójelek nélkül írd be a választott jelszót és az email címedet.

  /msg NickServ REGISTER [jelszo] [email]

 3. Hamarosan kapsz egy levelet a freenode-tól a következő tartalommal:

  In order to complete your registration, you must send the following command on IRC:

  /msg NickServ VERIFY REGISTER nickneved azonositojelszo

 4. A levélben kapott /msg kezdetű sort másold ki és írd be az IRC kliens parancssori ablakba, ezzel igazolod vissza a regisztrációdat.
 5. Lehetőséged van arra, hogy mások számára elrejtsd a korábban megadott email címedet a következő parancs használatával:

  /msg NickServ SET HIDEMAIL ON

 6. Amennyiben az IRC kliens nem tárolja el az azonosító nevet és jelszavat, úgy az alábbi parancs elküldésével tudod magadat azonosítani:

  /msg NickServ IDENTIFY nicknev jelszo

Hasznos tanácsok:

 • Ha elakadnál valahol az IRC használatában vagy a regisztráció során, akkor kérd a magyarországi közösség aktív tagjainak segítségét a fórumot használva.

Linkgalériával kapcsolatos kérdések

A portálon található Linkgaléria segítségével áttekintést kaphatunk a Drupal rendszer felhasználási területeiről és a hazai Drupal fejlesztésekről.

Hogyan tudom a linkgalériában megjelentetni a honlapomat?
Regisztráció és bejelentkezés után a Tartalom beküldése -> Link menüponton keresztül.
Mire kell figyelnem a beküldésnél?
Gyakori hiba az űrlap kitöltésénél, hogy a felhasználók felcserélik a „Webhely neve” és a „Link webcíme” mezőket. A webhely neve a galériában megjelenő tartalom címe lesz, pl. „Drupal – közösségi portál”. A link webcíme a webhely címe a http:// előtaggal együtt, pl. http://drupal.hu. Kérjük segítsd a munkánkat a mezők pontos kitöltésével.
Milyen címkéket tegyek a beküldött tartalomra?
A címkék a drupal.hu adminisztrátorait segítik a tartalom kategorizálásában. Bármilyen címke használható, akár több is, de ezeket az adminisztrátorok átírhatják annak érdekében, hogy a látogatók könnyebben át tudják tekinteni a Drupal felhasználási területeit. Például nincs külön „szobafestő” és „vízvezetékszerelő” címke, ezeket „mesterember” címszó alatt vonjuk össze.
Mi szerepeljen a leírásban?
A leírásban szerepelhet egy legfeljebb egy mondat hosszúságú leírás a webhely tulajdonosának tevékenységéről. Ezen túl csak a fejlesztés technikai vonatkozásairól szóló szöveget fogadunk el. Az adminisztrátorok fenntartják a jogot, hogy a megítélésük szerint túlságosan reklámízű, vagy nyilvánvalóan keresőoptimalizálási célú szövegeket átírják vagy teljesen töröljék.

Ezt a szabályt újonnan léptettük életbe, a korábban beküldött linkeknél előfordulhat hosszabb tevékenységi leírás, ezeket utólag nem moderáltuk.

Ki készíti a képernyőképet?
Az adminisztrátorok.
Sikerült telepítenem a Drupalt, beküldhetem a webhelyet a galériába?
Gratulálunk a sikeres telepítéshez, de a galériába csak működő webhelyeket veszünk fel. Kérjük akkor küldd be a linket, ha már van értékelhető tartalom a honlapon.
Mikor jelenik meg a beküldött link a galériában?
Az adminisztrátorok legalább havonta egyszer közzéteszik a beérkezett linkeket. Ha egy hónapnál régebben beküldött link nem jelent meg, kérjük jelezd a kapcsolati űrlapon keresztül a hibát és utánanézünk.
Ki és milyen szempontok alapján dönt arról, hogy melyik webhely kapja meg az „Ajánlott” jelzést?
Az „Ajánlott” jelzés odaítéléséről az adminisztrátorok egymás között egyeztetnek. Fontos megjegyezni, hogy a hazai Drupal fejlesztések színvonala egyre emelkedik. Egy olyan honlap, ami néhány évvel ezelőtt még kiemelkedőnek számított, ma már nem biztos, hogy megkapná az „Ajánlott” jelzést. Ezért a megjelölt webhelyek inkább a trendek áttekintését teszik lehetővé.
Politikai honlapokra és webfejlesztők bemutatkozó webhelyeire a félreértések elkerülése végett nem teszünk „Ajánlott” jelzést. Ezt a szabályt újonnan léptettük életbe, a korábban beküldött linkeknél előfordulhat ajánlás politikai vagy fejlesztői oldalakon.
Találtam az interneten egy Drupal alapú webhelyet, beküldhetem?
Természetesen. Nem szükséges, hogy a beküldő a webhely tulajdonosa, vagy fejlesztője legyen.
Találtam a galériában egy szép Drupal alapú webhelyet, én is ilyet szeretnék magamnak. Hogyan tudom felvenni a fejlesztővel a kapcsolatot?
A legtöbb webhelyen a láblécben vagy külön impresszum oldalon feltüntetik a fejlesztő elérhetőségét. Ha ilyet nem találunk, kérdezzük meg a webhely tulajdonosát. Végső esetben itt a fórumon is érdeklődhetünk. Arra nincs garancia, hogy az a felhasználó, aki a webhelyet a galériába beküldte, azonos a fejlesztővel.
Beküldhetek-e olyan webhelyet, amelyet nem Drupal rendszer működtet?
A galériában csak Drupal alapú honlapokat mutatunk be, az adminisztrátorok a forráskód ellenőrzésével kiszűrik a más technológiával készült webhelyeket.
Beküldhetek-e olyan webhelyet, amelyet Drupal rendszer működtet, de nem magyar nyelvű?
A galériában csak magyar nyelvű webhelyeket szerepeltetünk. Természetesen szívesen látunk többnyelvű honlapokat, ha az egyik nyelv a magyar – ebben az esetben kérjük, hogy a beküldött webcím a magyar nyelvű nyitólapra mutasson.
Hibát találtam a galériában, mi a teendőm?
Kérjük jelezd a kapcsolati űrlapunkon keresztül. Lehetséges hibák például:
 • nem működő link
 • nem Drupal alapú honlap
 • többszörös beküldés

Köszönjük a beküldött linkeket, kellemes és tanulságos nézelődést kívánunk!