Egyedi "Karbantartás alatt" oldal készítése

Ha Drupal honlapunkon karbantartási munkákat végzünk, az admin/settings/site-maintenance oldalon célszerű a webhelyet offline üzemmódba kapcsolni. Ekkor csak a webhely adminisztrátora fér hozzá a honlap tartalmához, a többi látogató az alábbi feliratot látja:

Karbantartás miatt zárva

Az oldal szövegét szintén az admin/settings/site-maintenance oldalon tudjuk módosítani – például ha szeretnénk jelezni, hogy mikor indul újra a honlap, itt megtehetjük. Lehetőség van HTML kód bevitelére is:

A nyitás tervezett időpontja:

2007. június 24. hétfő, reggel 9 óra

Nyitás: 2007. június 24. hétfő, reggel 9 óra

Ha szeretnénk teljesen egyénivé tenni az oldalt, könnyedén lecserélhetjük a Drupal logót és a „Karbantartás miatt zárva” főcímet is a theme_maintenance_page() függvény felülírásával.

Az egyik lehetőség, hogy egyszerűen bemásoljuk a függvényt a template.php fájlba, átnevezzük phptemplate_maintenance_page()-re, és elvégezzük a kívánt módosításokat.

Kicsit bonyolultabb, de végső soron kényelmesebb megoldás, ha külön sablont készítünk a karbantartási oldal számára. Ehhez hozzunk létre egy page-maintenance.tpl.php nevű fájlt a sminkmappában, és hívjuk meg a template.php segítségével:


function phptemplate_maintenance_page($content, $messages = TRUE, $partial = FALSE) {
return _phptemplate_callback('page-maintenance', array('content' => $content, 'messages' => $messages, 'partial' => $partial));
}
?>

Ezek után készítsük el a page-maintenance.tpl.php sablont. Belinkelhetjük a webhely favikonját és a karbantartási oldalhoz készített külön CSS fájlt is. Az admin/settings/site-maintenance oldalon megadott üzenetünket a $content változó segítségével tudjuk kiíratni.
Webhely karbantartás | Honlap.hu


Sajnáljuk, honlapunk pillanatnyilag nem elérhető
A végeredmény:

Egyedi karbantartásjelző oldal