Media modullal feltöltött kép beszúrása a CKEditor szerkesztőmezőjébe

Feladat:
Media modullal feltöltött képeket szeretnénk beszúrni CKEditorral szerkesztett tartalomba, egyéni képstílus használatával.

Felhasznált modulok:

Megjegyzés:
A Wysiwyg modul és a CKEditor feltelepítését nem tartalmazza a leírás. A Media modul fejlesztői változata több olyan módosítást is tartalmaz, amelyik visszafelé nem kompatibilis, többek közt a Media entitás helyett a File entitással kell elvégezni az itt vázolt műveleteket.

Lehetséges megoldás:

  1. Az admin/config/media/image-styles oldalra ellátogatva adjunk hozzá egy új képstílust, majd állítsuk be hozzá a kívánt effektusokat (pl. elforgatás, átméretezés).
  2. Ezután az admin/config/media/file-styles oldalon adjunk hozzá egy új fájlstílust, a képeknél beállítva neki az előzőleg létrehozott képstílust:
  3. Az admin/structure/ds/view_modes/manage címen készítsünk egy új nézetmódot, melyet csatoljunk a Media entitáshoz:
  4. Kapcsoljuk be az admin/config/media/types/manage/image/display oldalon, hogy a képeknél az újonnan készített nézetmódhoz egyéni megjelenítési beállításokat szeretnénk használni:
  5. Mentés után válasszuk ki az új nézetmódhoz csatolandó fájlstílust:
  6. Az admin/config/content/wysiwyg oldalon szerkesszük a használt profilt, a „Nyomógombok és bővítmények” szekcióban kapcsoljuk be a „Media browser”-t.
  7. Az admin/config/content/formats oldalon a Wysiwyg editorhoz (CKEditor) használt szövegformátum beállításainál engedélyezzük a „Converts Media tags to Markup” szűrőt.
  8. Tartalom beküldésekor a CKEditorban kaptunk egy új nyomógombot:
  9. A gombra kattintva tölthetünk fel új képet vagy választhatunk a már feltöltöttek közül, majd kiválaszthatjuk a kívánt nézetmódot:
  10. Ezután a képpel már a hagyományos módon dolgozhatunk, jobb gombbal kattintva rajta a „Kép tulajdonságai” menüpontban beállíthatjuk az igazítását és egyéb tulajdonságokat.

Természetesen, ha megelégszünk az automatikusan létrejövő képstílusok számával és elnevezésével, akkor a fenti műveletek helyett elég a már meglévő képstílusokat módosítani.