Drupal Viselkedési Irányelvek - DVI

Az eredeti dokumentum az alábbi oldalon található: DCOC http://drupal.org/dcoc

Bevezető

Ahogy nő a közösség, úgy lesz egyre fontosabb az idevezető út során összegyűlt tapasztalat megőrzése és továbbadása, azért, hogy a Drupal továbbra is egy befogadó, kihívásokkal teli, de tisztességes hely maradjon. A Drupal Viselkedési Irányelvek az együttműködéssel kapcsolatos ideáljainkat foglalják össze. Kicsit olyan, mint a program kódolási irányelvek, csak ez emberekre vonatkoztatva. Segít abban, hogy a jelenlegi értékeinket megoszthassuk a közösség egészével.

Ubuntus barátaink kiváló példával jártak elöl. CMS-nek a Drupalt választották, mi pedig átvesszük az általuk használt Iránymutatót.

Ez a szöveg alapvetően megegyezik az Ubuntu közösség által használttal (a projekt neve más természetesen, illetve a konfliktuskezelésről szóló bekezdést töröltük, miután ilyen a Drupal közösségben nincs).

Az erről az írásról szóló közösségi megbeszélések a Drupal.org Policies csoportjában folynak.

Legyél körültekintő

Munkánkat mások is használni fogják, cserébe mi is függünk mások munkájától. Bármely döntésünk hatással lesz a felhasználókra és kollégákra - így számolnunk kell a döntésünk következményeivel. A Drupal rendszernek több millió felhasználója és több ezer közreműködő fejlesztője van. Ha elsőre nem is egyértelmű, de a saját hozzájárulásunk hatással lesz mások munkájára a Drupalban. Például kódot, infrastruktúrát, az irányelveket, dokumentációt és fordítást megváltoztatva mások munkáját nehezíthetjük meg, esetleg tehetjük tönkre.

Viselkedj tisztelettudóan

A Drupal közösség és tagjai tisztelettel bánnak egymással. Mindannyian hozzájárulhatunk valami értékessel a Drupalhoz. Nem mindig értünk egyet, de egyet nem értésünk soha nem lehet ok az esetleges illetlen viselkedésre. Időnként mindannyian érezhetjük kellemetlenül, esetleg megbántva magunkat, nem hagyhatjuk azonban, hogy ez személyes támadásokat váltson ki belőlünk. Fontos észben tartanunk, hogy egy olyan közösség, melynek tagjai kényelmetlenül vagy fenyegetve érzik magukat, nem lehet igazán eredményes. Elvárjuk, hogy a közösség tagjai tisztelettel bánjanak egymással és a külső szemlélőkkel egyaránt.

Legyél együttműködő

A közös munka kulcsfontosságú a Drupal és minden nagyobb szabad szoftveres közösség életében. Ez az együttműködés azt jelenti, hogy a Drupal közösség tagjai csapatokba szerveződve dolgoznak egymással, mely csapatok persze egymással is együttműködnek. Ezen tagok és csapatok összedolgoznak a Drupalon kívül más nyílt forrású közösségekkel is. Ez az együttműködés megóv a feleslegesen elvégzett munkától, miközben javítja a munka minőségét is. Fontos, hogy a Drupal projekten belül és azon kívül is nyitottak legyünk az együttműködésre. Ahol csak lehet, törekednünk kell, hogy szorosan együttműködjünk más nyílt forrású projektekkel és a szabad szoftveres világ képviselőivel, hogy egyeztessünk a fejlesztői, támogatói, dokumentációs és egyéb munkák irányításáról. A munkát átláthatóan kell végeznünk, minél több érdeklődő minél korábbi bevonásával. Ha úgy döntünk, hogy másoktól eltérő irányba indulunk, időben tudassuk velük, dokumentáljuk a munkánkat és rendszeresen számoljunk be az elért eredményekről.

Ha nincs egyetértés, akkor másokkal is konzultálunk

Amint azt választjuk, hogy alkalmazunk egy átfogó vagy hivatalos konfliktus kezelési eljárást, ezt a szekciót befejezzük. Addig is a cím mindent elmond.

Ha bizonytalanok vagyunk, segítséget kérünk.

Senki sem tud mindent és senkitől nem várjuk el a Drupal közösségben, hogy tökéletes legyen. A kérdésekkel sok problémát el tudunk kerülni az idők folyamán, ezért szívesen látjuk a kérdéseket. Akitől kérdeznek, készségesnek és segítőkésznek kell lennie. Ugyanakkor, ha kérdéseket teszünk fel, ügyeljünk rá, hogy ezt a megfelelő helyen tegyük.

Megfontoltan szállj ki

A tagok minden projektben jönnek-mennek, a Drupal sem kivétel. Kérünk mindenkit, aki elhagyja, részben vagy teljesen továbblép a projektjétől, lehetőleg úgy tegye, hogy távozása a legkisebb mértékben zavarja meg a projekt menetét. Ez azt jelenti, hogy a továbblépőknek közölniük illik a többiekkel, hogy elhagyják a projektet és a megfelelő lépéseket meg kell tenniük annak érdekében, hogy mások a helyükbe léphessenek és ott folytathassák, ahol ők abbahagyták.

(A fordításért köszönet: aboros, alippai, den, snufkin, zserno.)