Prezentációtechnika

Paal képe

Hogyan készítsük el az előadásunk fóliáit, és hogyan adjuk elő annak tartalmát?

Évek óta tagja vagyok a Drupal Konferenciákat/Hétvégéket szervezők csapatának. Ezeken az összejöveteleken előadók segítségére készült ez az összefoglaló mely az elmúlt évek alatt megtanultakon alapul. Úgy gondolom, hogy hasznos lehet minden olyan embernek, aki előadást/bemutatót tart számítógép segítségével. Nem a szakmai tartalomról szól, hanem csak a fóliák szerkesztésére, és az elkészült bemutató előadásának módjára tér ki.

Mindenek felett: ne a „buta” számítógép adjon elő! Azt Neked kell megtenned! A számítógép csak egy eszköz, egy segítség, ami bemutatja azokat a dolgokat, amit nem tudsz elmondani: képeket, grafikonokat, videókat. Amikor beszélsz, nyugodtan kapcsold le a kivetítőt.

A fóliák felépítése

 • Nem kell „welcome”, bemutatkozás, stb. oldal. A dokumentum tartalmazhatja ezeket, de az első VETÍTENDŐ fólia az már a tényleges tartalommal kezdődjön (lapozd oda vetítés előtt)! Ha később közzéteszed a dokumentumot, vagy továbbküldöd valakinek, abban az esetben viszont hasznos lehet a bemutatkozó rész.
 • Nem kell „Vége/kérdések/köszönöm” fólia. Ezt elmondod szóban. A „blank screen”/vége után szóban kérdezd meg, hogy van-e kérdés.
 • Alapvetően MINDEN, AMIT SZÓBAN AKARSZ ELMONDANI, azt NE ÍRD LE. Ha mégis leírod, akkor hagyj időd a (közönségnek) elolvasni. De ne legyen FELOLVASÁS! Olvasni mindenki tud…
 • Szöveget minimálisan kell használni. Azokat is inkább felsorolás jelleggel, címszavakban, és azt fejtsd ki nekik majd szóban.
 • Amit nem tudsz elmondani, azokat tedd inkább a fóliákba: képek, grafikonok, videók, ábrák, stb. DE EMELD KI rajtuk, amit mutatni akarsz. Nyíllal megjelölve, bekeretezve, stb. Ne csak egy hatalmas képernyőkép legyen benne.
 • Ha holnap lesz az előadásod, és még nem vagy kész a fóliákkal, akkor nem sok értelme van tovább olvasnod…

Az előadás módja

Te legyél a központban végig – vagyis középen! Ha kell (és van rá lehetőséged), rendezd át úgy a környezetet, hogy ennek megfeleljen.

 • Technikailag minden legyen rendben a vetítéssel, hangosítással. Ha nincs, kérj 5 perc technikai szünetet, és próbáljátok megoldani a problémát. Remélhetőleg ez nem fog előfordulni!
 • Állj szembe a közönséggel, enyhe – váll szélességű – terpeszállásban. Kezed ne fűzd össze sem elöl sem hátul. Használd azokat előadás közben, „gesztikulálj” velük. Legrosszabb esetben elöl tedd egymásba a két tenyeredet, tenyérrel felfelé.
 • Használj mindenképpen „Presentation/Előadói nézet” módot a gépeden. Ez két kijelzős megjelenítés, a kivetítőn megy az előadás, nálad meg a kontroll rész. Ott tudod magadnak ellenőrizni az eltelt időt, az olyan kommenteket, amiket nem tettél a fóliára, de segít az előadásban.
 • Használd a „mute/blank screen” gombot bátran a projektoron (távirányítón) az alábbi esetekben:
  • kezdés előtt, amíg bemutatkozol (Az előadás már legyen előkészítve az első vetítendő fóliával. Ha van „bemutatkozás” azt lapozd el!)
  • ha egy témát hosszabban ki akarsz elemezni/beszélni róla, akkor is, mert ha be van kapcsolva a kép, akkor azt bámulják, és nem RÁD, a mondanivalódra figyelnek. Ha elmondtad, amit akartál, kapcsold vissza.
 • NE FORDÍTS HÁTAT a közönségnek! Ez a LEGFONTOSABB! Ne a falról „olvasd” a dolgokat, hanem fejből add elő (az előtted lévő gépből puskázz, ha szükséges)! Ez csak gyakorlással fog menni.
 • Ha hangzavar, stb. támad (ergo nem figyelnek rád) akkor maradj csendben addig, amíg „észre nem veszik magukat”. Komolyabb „felfordulás” esetén kérd a moderátor segítségét (ha van).
 • Ha „rövidzárlat” lenne, és nem jut eszedbe semmi, nincs gond. Maradj csendben, szedd össze a gondolataidat, és amikor minden OK, folytasd. Senki nem fog „félbeszakítani”. Ha ez 2 perc, akkor 2 perc. Ne kezdj el „köhécselni”, torkot köszörülni, arcokat vágni, mert ez mind-mind a lámpaláz, idegesség jele. Ne „vakargasd” magad!
 • Ne billegj jobbra-balra, ne sétálj (nem vagy te Steve Jobs)!
 • Használj lézer mutatót, ha olyan van, amit külön meg akarsz mutatni.
 • Ne nézd a cipődet, és ne bámuld a kijelzőt! Nézz az emberek szemébe, de folyamatosan pásztázva a közönséget. Ne időzz el a tekintetekben. 6 másodperc „bámulás” után már zavaró a dolog.
 • Kerüld az „ööő”-zést (angolban az „aam”-t). Ha nem megy, akkor gyakorold ennek elhagyását. Legegyszerűbb, ha megkéred a kollégákat, hogy napi beszélgetés közben csapjanak az asztalra egy hatalmasat, amikor ilyet csinálsz. 2 hét alatt teljesen le lehet szokni róla.
 • Ügyelj a beszéd tempójára. Lehetőleg folyamatos legyen, de ne rohand el, mert a végén már levegőt sem fogsz kapni.
 • Készülj az előadásra gyakorlással, és úgy módosítsd azt, hogy a tervezett előadási időbe beleférj. Semmiképpen ne csússz ki az időből! Rövidebb lehet, maximum lesz egy extra kávészünet.

Nem lehet elégszer ismételni. Gyakorolj! TÖBBSZÖR is! Mindenképpen „közönség” előtt (szomszédok, család, barátok). Segít, ha a fenti dolgokat elmondod nekik, és ők ezt figyelik, jegyzetelnek. Egy üres lapot osszanak félbe függőlegesen, baloldalra írják a pozitív, jobb oldalra a negatív észrevételeket. A végén elemezzétek ki, és ennek figyelembe vételével próbáld újra!

Fontos! A kevesebb mindig több! Nem kell litánia, bekezdésnyi szöveg, csak a lényeg! Ha demózol, akkor azt is gyakorold, nehogy rossz képernyőt tegyél ki a vetítőre. Kapcsold ki a netet ha nem kell, ha igen (online demo), akkor meg tilts le minden értesítőt (pl. Growl), hogy ne zavarjon. Ha két kijelzős módot használsz (laptop+projektor kiterjesztett móddal), akkor elvileg nem gond, mert az értesítések hozzád jönnek, és nem a projektoros képre másznak ki. Nagyon rosszul jön ki, amikor egy „Szia, Édesem” üzenet érkezik, és 1-200 ember olvassa veled együtt.

Remélem tudtam újat mondani. Ha nem, akkor meg már csak gyakorolni kell!

Köszönetnyilvánítás

 • Dr. Demmler Walter
 • Calum Dunderdale
 • Darab Tibor

Palócz Pál

Hozzászólások

thamas képe

Számos eszköz létezik a fóliák / diák elkészítéséhez. Online és telepíthető is.

Saját véleményem szerint hasznos és sokat segít az olyan (pl. a szabad szoftver LibreOffice), ami prezentációs módban is tud működni. Ez annyi tesz, hogy a közönség csak a diát látja, az előadó viszont a diát, a következő diát, a jegyzeteit és az időt is, hogy mióta indította el a bemutatót.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

balu.ertl képe

Végigolvastam, tényleg hasznos (az ő-zésről leszokásban majd kipróbálom az asztalracsapós trükköt).

De biztos, hogy ez a (főként) profi drupalosoknak szánt ismertető a Drupallal ismerkedők kézikönyvének első fejezetei közé illik? Ha mindenképp a ebben a Kézikönyvben marad, akkor lehetne a végefelé, a Tippek & trükkök fejezetben.

Vagy a Tudásbázis egy külön topikjában összegyűjteni a rendezvényes-konferenciaszervezős-prezentációs dolgokat egybe?