Csak átméretezett képeket!

zeniten képe

Cél: a képfeltöltőknek ne kelljen előre átméretezni a képeket - ha az imagecache ezt úgy is megteszi.

Talán az én figyelmem kerülte el valamilyen beállítási lehetőség, de nem találok megoldást arra, hogy a feltöltésre kerülő képfájlok ne tárolódjanak (vagy ne tartósan), csak az imagecache által átméretezett változatok. (A feltöltést a FUpload valósítja meg és Imagefieldekbe).
Lehet, hogy az imagecache működési elve generálja ezt a dolgot, mivel a szerveren már fenn lévő fájlokból dolgozik, de két problémát generálnak ezek a nagy, fényképezőgépről éppen csak leszedett fájlok:
1. A galéria nem jelenik meg normálisan (a megjelenítésért a Galeria modul felel) Gondolom azért, mert be akarja tölteni a memóriába az eredeti méretű képeket - ezt azért gondolom, mert ha 600-as képeket teszek fel gond nélkül megy minden
2. helyfoglalás.

Beállítás? kiegészítő modul vagy script?

Köszönöm!

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
sgabe képe

a feltöltésre kerülő képfájlok ne tárolódjanak (vagy ne tartósan)

Butaság, mert...

mivel a szerveren már fenn lévő fájlokból dolgozik

ahogy írtad is, a modul az eredeti fájlokból készít különböző példányokat a beállítások alapján. Tehát, ha az eredeti fájlokat letörölnéd és később létrehoznál egy új sablont akkor néznél nagy kerek szemekkel, hogy vajon miért nem működik. Bingo, mert letörölted az eredeti fájlokat.

Egyszerűen állíts be méret korlátozást a feltöltésre.

0
0
zeniten képe

Ez nem volt túl konstruktív válasz, már bocs.
A mérethatárt persze szigorítottam, amikor kiderült, hogy fagyás lehet, de ezzel nem lett felhasználóbarátabb a rendszer. Feltöltés előtt külön vacakolniuk kellene az átalakítással, és ez nem megy nekik.

Nem látom be miért butaság egy olyan feltöltőmodul létezése, aminél a felhasználó ráereszti a képeit, ahogy vannak, és a szerveren viszont csak az átalakítottak tárolódnak. Van pl. egy olyan fogalom, hogy temporary... És ezekből a kicsinyített fájlokból dolgozhatna késesőbb esetleg netalán az új imagecache sablon is, nem lenne semmiféle bingókutya :P

Ráadásul szerintem egy csomó portálon így működik a dolog (nem hiszem, hogy a facebook és hasonlók tárolgatnák a 5 Mpixeles-es képeket...) tehát a probléma megoldása készen van, csak esetleg nem nyílt kódú még.

0
0
lazar képe

Szerintem konstruktív volt, mivel elmondta, hogy mit kell tenned. Amikor feltöltöd a fotót, a rendszer átszabja a megadott méretekre, így nem öt megás képeket fogsz tárolni - ha jól tudom....

0
0
zeniten képe

Rosszul tudod, tárolja az 5 megás képet is (persze az átszabottat is), ahogy SGabe is utalt rá. A Galeria az eredeti képeket is be akarja tölteni, ezért néha nem jelenít meg semmit vagy fagy.
A feltöltési korlát miatt előre kell átméretezni a képeket, mint említettem, ez sokaknak jelent problémát. Tehát a javaslat nem megoldást kínál, hanem megtiltja, hogy felmerüljön ilyen dolog.
Csakhogy a Felhasználó így nem tölt fel képet...

0
0
lazar képe

Igazad van, ha nagyobb mint x mega nem megy fel. Megoldást azonban nem tudok csak a fájlméret korlátozását... Persze értem az álláspontod is, hogy a felhasználó nem így tölt fel képet ...

0
0
aboros képe

az milyen modul?

mindegy is, sgabe nem fileméret korlátozásra gondolt, hanem pixelméretre szerintem. ugyanis azt is megadhatsz és az pontosan azt fogja csinálni, mint amit te szeretnél.

lejebb írta vorvor hol találod ezt image modul esetén.
és én is küldtem egy képernyőfotót, hogy hol találod imagefield esetén.

0
0

-
clear: both;

vorvor képe

itt be tudsz állítani az "original" mérethez kapásból egy méretezést
ez alapból üres, de én kipróbáltam: beírtam egy pixelhatárt, és feltöltés után a szerveren csak ez a méretezett kép jelent meg, ez eredeti nem

0
0
vorvor képe

aboros képe

én ilyen modult, hogy galeria nem ismerek..
http://drupal.org/project/galeria

imagefield esetén minden imagefield mezőre beállíthatod a maximális mértet és erre a méretre lesznek kicsinyítve a képek feltöltéskor. (tmp -be fel, atmeretez, ugy ment files konytarba)

ahogy ez egyébként szépen oda is van írva a mező beállító űrlapra:
http://img.skitch.com/20101001-xrmhkhwaug53ipfhktspeeeyxr.png

0
0

-
clear: both;

Szőts Péter képe

Szeretnék én is csatlakozni, hasonló a problémám mint zeniten-nek. A galériát a következő leírás alapján készítettem: http://drupal.hu/kezikonyv/tippektrukkok/UltimateGallery. Működik is, de az fupload, imagecache kombinációval az eredeti méretű képek is fekerülnek a szerverre, ez rendben is van. Szükség is van rá mindaddig amig az összes imagecache kép létrejön, azaz, ha az összes kép megtekintésre kerül, ebben az esetben lightbox2 vel. Ezek után elméletileg el lehetne távolítani az eredeti méretű képeket. Kérdés, hogy hogyan lehetne ezt automatizálni? Lényeg, hogy a felhasználónak, aki a galériát építi ne kelljen akár ftp-n, vagy IMCE modulon keresztül fájlokat törölgetnie. Ha feltöltésnél beállítom a max méretet, akkor kisebb képek kerülnek fel, de akkor is több példányban, feleslegesen vannak a szerveren a képek.

0
0
zeniten képe

Nagyon fapados és triviális megoldást használnék: azok a képek, amik nem fognak kelleni, kerüljenek időnként operátor által kiürített könyvtárba...
De nem tudom kell-e ilyen megoldás, ha a többiek által leírt valamelyik módon maximalizálva van a pixelszám...

0
0
zeniten képe

Elírtam no http://drupal.org/project/galleria.
Amúgy nagyon köszönöm mindkét beállítási tippet. az image-et is a imagefieldet is.
Megvallom láttam őket, de nem vettem észre. ("azt hittem hogy...", mondhatnám a sminkben túl halvány a kis kommentszöveg, de ez gyenge duma...)

Köszönet minden hozzászólónak, és elnézést, ha nem esett le a tantusz.

0
0
zeniten képe

Találtam egy harmadik helyet is a fentiek melllettt (admin/settings/uploads), ahol ez állítható.
DE

az FUpload elromlott, mióta elkezdtem pixelméretmaximumokat próbálgatni, ezért új kérdés adódott

0
0