Drupal 7 telepítés

Régen írtam már valami hasznosat és úgy gondoltam, hogy el kéne kezdeni a D7 leírásokat is. Bár elég gyorsan avulnak az infók, talán a telepítési leírások jobban állják a sarat az idő viharában. A D7 magyar nyelvű telepítését kívánom olyanokkal megosztani akik most kezdenek ezzel foglalkozni és nehézségekbe ütköznek valamilyen oknál fogva.

Rengeteg módon hozzáfoghatunk a telepítésnek, én most két verziót fogok bemutatni. A korszerűt és a hagyományos eljárást. A hagyományost csak azért, hogy ha valaki belefutna ilyen módon a honosítási problémába az se essen túlságosan kétségbe.

Tehát a korszerű módszer:
Először is mondjunk köszönetet Hojtsy Gábornak és csapatának akik kidolgozták a módszert.

Aztán menjünk el a http://drupal.org/project/l10n_install weboldalra ahonnan letölthetjük a legfrissebb verziót a telepíteni kívánt drupalunkhoz.

Ezt csomagoljuk ki a hagyományos módon a webszerverünk megfelelő könyvtárába, így létrejön egy majdnem hagyományos drupal könyvtárszerkezet. Ami nem hagyományos benne az az egyszerű halandókat úgysem érdekli, akit mégis érdekel az nézzen be a profiles könyvtárba.

A telepítés szempontjából minket az jobban érdekel, hogy a sites/default/default.settings.php fájlt másoljuk át - NE ÁTNEVEZZÜK! - a sites/default/settings.php fájlba. Ha ez megvan akkor hozzuk létre a sites/default/files könyvtárt és adjunk a könyvtárnak olyan jogosultságot, hogy mindenki tudjon belépni és tudja írni/olvasni. Ha eddig megvagyunk már fél siker.

Írjuk be a címsorba: http://domain_nev.hu/install.php ahol a domain_nev.hu a saját domain nevünk és üssünk entert.

Megjelenik a képernyő ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen telepítési módot szeretnénk használni. Ha eddig követtük az utasításokat akkor a Localized Drupal választás a célszerű, hisz azért töltöttük le ezt a profilt.

Miután ezt kiválasztottuk megjelennek a nyelvek, amelyeken a telepítést elvégezhetjük. Én most a magyar nyelvű telepítésről írok, ezért válasszuk a Hungarian (Magyar) rádió gombot és folytassuk a telepítést.

Amikor végez a telepítéssel, kiírja a modulok nevét amikhez letöltötte és betöltötte a nyelvi fordítás fájljait.

A magyar nyelv kiválasztása után már magyarul kommunikál, de ha most továbblépünk akkor láthatjuk, hogy a weboldal is magyarul jelenik meg a böngészőben.

A hagyományos módszer:
Ez sokban hasonlít a modernhez, például a nyelvi fájlok kezeléséhez ugyanazt az l10n_update modult fogjuk használni, csak kicsit másképp. Ez a leírás azoknak szól akik nem ismervén a localization profilt, a D7-et a http://drupal.org/project/drupal oldalról töltötték le és telepítették, illetve azoknak akik adrenalin függők, sok idejük van és nem okoz gondot néhány plusz kattintás.

Tehát az előbb írt webcímről letöltöttük a csomagot, kibontottuk a webszerverre és létrehoztuk a settings.php fájlt és sites/default/files könyvtárt minden joggal. Írjuk be a címsorba: http://domain_nev.hu/install.php ahol a domain_nev.hu a saját domain nevünk és üssünk entert.

Megjelenik a képernyő ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen telepítési módot szeretnénk használni. Láthatjuk, hogy az előzővel ellentétben itt NINCS Loalized Drupal opció.

Válasszuk hát a standard módot és kövessük a telepítés folyamatát.

Az angol nyelven kívül itt nem ajánlja fel a többi nyelvet ezzel később kell foglalkoznunk.

Amikor elkészül a telepítés,

akkor töltsük le (http://drupal.org/project/l10n_update) és kapcsoljuk be az l10n_update modult.

Ezután menjünk az admin/config/regional/language/add oldalra és adjuk hozzá a Magyar nyelvet.

Amikor ez megvan akkor a admin/config/regional/language oldalon állítsuk alapértelmezettre a Magyart, mentés után tulajdonképpen kész is vagyunk.